City of Vantaa

07/04/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/04/2024 01:10

Rikkakasveja torjutaan tänä kesänä ekologisesti kuumavesikäsittelyllä ensimmäistä kertaa koko Vantaan katualueilla

Rikkakasveja torjutaan tänä kesänä ekologisesti kuumavesikäsittelyllä ensimmäistä kertaa koko Vantaan katualueilla

Uutinen -4.7.2024

Asiasanat

LiikenneYmpäristö ja luontoShow all tags

Aiempina vuosina haitta-aineetonta kuumavesikäsittelyä on kokeiltu Vantaalla glyfosaatin käytön rinnalla. Tänä vuonna rikkakasveja torjutaan kuumalla vedellä koko kaupungissa ja glyfosaatin käytöstä on luovuttu katualueilla kokonaan.

Kuumavesikäsittely on ekologinen tapa torjua epätoivottuja kasveja katualueilta ilman ympäristöä kuormittavia kemikaaleja.

Menetelmää on kokeiltu Vantaalla edellisvuosina perinteisten glyfosaattikäsittelyiden ohella. Tänä vuonna kuumavesikäsittelyä tehdään ensimmäistä kertaa koko kaupungin alueella ja glyfosaatin käytöstä on luovuttu katualueilla.

Rikkakasvien torjunta kuumavesikäsittelyllä onnistuu aiempia vuosia laajemmalla alueella, koska torjuntaan käytettävät laitteet ovat kehittyneet ja kaupunki on kilpailuttanut sopimuksen torjuntaa tekevän urakoitsijan kanssa.

Glyfosaatin käyttö on lopetettu katualueilla kokonaan, koska Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on määrännyt, ettei valmistetta saa enää käyttää päällystetyillä tai kivetyillä alueilla. Glyfosaatti on yksi eniten myydyistä kasvinsuojeluaineista Suomessa.

- Glyfosaatti on todettu haitalliseksi, koska se imeytyy maaperään ja voi kulkeutua vesistöihin. Glyfosaatin käyttökieltoa on ehdotettu Vantaalla myös valtuutettujen kautta. Yleinen paine lopettaa glyfosaatin käyttö on koskenut ennen kieltoa myös muita Suomen kaupunkeja, kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö kertoo.

Kuumavesikäsittely toistetaan 2-3 kertaa kasvukauden aikana

Rikkakasvien torjunta kuuman veden avulla perustuu lämpöshokkiin, jonka kiehuva vesi aiheuttaa kasville. Kuuma vesi valmistetaan lämmitettävällä vesisäiliöllä, josta se puhalletaan pienellä paineella rikkakasvuston päälle.

Rikkakasvin kyky tuottaa proteiineja kärsii kuumakäsittelyssä, minkä seurauksena rikkakasvin kasvu heikkenee tai tyrehtyy kokonaan.

Glyfosaatin käyttöön verrattuna kuumavesikäsittely on kuitenkin hitaampaa ja siten myös kalliimpaa.

- Käsittely ei aina vaikuta juuristoon asti, minkä takia se ei välttämättä tapa rikkakasvustoa. Siksi käsittely pitää toistaa pari kolme kertaa kasvukauden aikana.

Rikkakasvien vuosittaiseen esiintymiseen vaikuttaa sääolosuhteiden lisäksi myös muun muassa se, miten hyvin keväisin onnistutaan hiekanpoistossa ja kiveyksien pesussa.

Aivan kaikkia katualueilla kasvavia rikkakasveja ei saada koskaan torjuttua. Kaupungissa on valtavasti erilaisia kivettyjä ja asfaltoituja alueita, kuten katuja, aukioita ja liikenteenjakajia, joiden yleisilme pyritään pitämään siistinä satunnaisista rikkaruohoista huolimatta.

On hyvä muistaa, että luonnonkasvit kuuluvat myös kaupunkiympäristöön. Kaikkia rikkakasveiksi miellettyjä kasveja ei kannata kitkeä myöskään omasta puutarhastaan, sillä myös ne lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja tarjoavat vierailupaikkoja pölyttäjille.

Lisätietoja

Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Suosittelemme sinulle myös

Avainsanat

KadutLuonnon monimuotoisuusShow all keywords

Jaa sivu