Societatea de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica SA

07/25/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/25/2024 03:54

Hidroelectrica incepe probele pentru punerea in functiune a HA 5 Stejaru, dupa retehnologizare

Hidrocentrala Stejaru, cunoscuta si sub numele de Hidrocentrala Dimitrie Leonida, a atins ieri, 24 iulie 2024, o etapa esentiala in procesul sau de modernizare. Hidroagregatul nr. 5 (HA5), cu o capacitate de 54,126 MW, a fost sincronizat cu succes cu sistemul energetic national, dupa finalizarea lucrarilor de retehnologizare si primirea notificarii de punere sub tensiune de la Delgaz Grid.

Proiectul de retehnologizare a HA5 a fost initiat in cadrul unui contract incheiat intre S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. si Asocierea Romelectro - Litostroj Power Doo. Ulterior, lucrarile de retehnologizare au fost continuate de catre S.S.H. Hidroserv S.A., in urma rezilierii contractului initial. Valoarea lucrarilor ramase de executat, realizate de Hidroserv, este de aproximativ 19 milioane de lei.

In vederea punerii in functiune, echipa de proiect si contractorii coordoneaza si realizeaza testele contractuale obligatorii, iar dupa parcurgerea cu succes a acestor teste, hidroagregatul va fi receptionat si pus in functiune conform programului stabilit de Hidroelectrica.

Cu o capacitate instalata de 210 MW, Hidrocentrala Stejaru este supusa unui amplu proces de modernizare, care include inlocuirea echipamentelor vechi si implementarea unor tehnologii de ultima generatie.

"Modernizarea Hidrocentralei Stejaru este esentiala pentru cresterea eficientei si asigurarea continuitatii productiei de energie curata. Ne concentram pe core business, iar retehnologizarea si punerea in functiune a hidroagregatului nr. 5 reprezinta un pas important in procesul de securizare a asset-urilor deja existente ale Hidroelectrica. Vrem sa ne asiguram ca toate etapele sunt derulate conform planului si ca utilizam cele mai bune practici si tehnologii disponibile. Este extrem de important sa mentinem un standard ridicat de performanta si sa contribuim activ la securitatea energetica a Romaniei ", a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Hidrocentrala Stejaru, situata pe raul Bistrita, la aproximativ 15 km de barajul Izvoru Muntelui, este cea mai mare hidrocentrala din Romania si un punct de referinta in hidroenergetica romaneasca. Proiectul sau a inceput si a fost finalizat in anii 1950, iar centrala a fost pusa in functiune in 1960.

Barajul Izvoru Muntelui, asociat hidrocentralei, este un baraj de beton cu o inaltime de 127 metri si o lungime de 435 metri. Lacul de acumulare format, cunoscut si sub denumirea de Lacul Bicaz, are un volum de 1.230 milioane de metri cubi si o suprafata de 32,6 km², fiind cel mai mare lac artificial din Romania.

Biroul de presa al Hidroelectrica