11/22/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/22/2024 07:10
ESA 's Proba-3-missie zal op 4 december worden gelanceerd op een Po lar S-atelliet-lanceervoertuig (PSLV) van het Satish Dhawan ruimte Centrum (SHAR) van de Indiase organisatie voor onderzoek naar de ruimte.
Journalisten worden uitgenodigd om meer te weten te komen over de Proba-3-missie door deel te nemen aan een media briefing (Engelstalig) vooraf aan de lancering met aanvullende Q&A sessies in het Frans, Duits en Spaans. Alle evenementen vinden online plaats en vinden plaats op 28 November.
PROBA-3 is ESA's - en 's werelds - eerste precisie formatie-vliegende missie. Een satellietenpaar zal als een vaste configuratie in de ruimte vliegen, om formatievliegen en rendez-vous technologieën te bewijzen.
De missie zal formatievliegen demonstreren in de context van een grootschalig wetenschappelijk experiment. Met een precisie van één millimeter zal het ene Proba-3-ruimtevaartuig voor het andere worden opgesteld, op ongeveer 150 meter afstand, om de schaduw precies op het andere vaartuig te werpen. De schaduw van het eerste ruimtevaartuig zal het vurige gezicht van de zon bedekken, zodat de zwakke omringende "coronale" atmosfeer zichtbaar wordt. De raadselachtige corona - veel heter dan de zon zelf - is waar ruimteweer ontstaat, een onderwerp van wijdverbreid wetenschappelijk en praktisch belang.
Op aarde moeten wetenschappers de wereld rondreizen om zich te positioneren voor een korte glimp van de corona van de zon die slechts enkele minuten per keer duurt tijdens totale zonsverduisteringen van de zon. De nieuwe geavanceerde technologieën die worden toegepast op Proba-3 betekenen echter dat de missie in staat zal zijn om "zonsverduisteringen op aanvraag" te creëren.
Proba-3-instrumenten zullen dichter bij de rand van de zon turen dan voorheen mogelijk was in de ruimte, gedurende maximaal zes uur per keer tijdens elke ongeveer 19 uur durende baan rond de aarde.
Media kunnen online media briefings vooraf aan de lancering bijwonen die hieronder worden beschreven. Houd er rekening mee dat journalisten die meerdere van de hieronder genoemde evenementen willen bijwonen, zich voor elke activiteit afzonderlijk moeten registreren om ervoor te zorgen dat ze de juiste link/informatie ontvangen.
Proba-3 online Q&A sessie vooraf aan de lancering in het Frans:
Datum: 28 november om 10.00 - 11.00 uur CET
Deelnemers:
• Damien Galano, Proba-projectmanager, ESA
• Frank Preud'homme, Sales en Business Development Manager, Redwire
• Raphael Rougeot, systeemingenieur, ESA
• Marcus de Deus Silva, Spacecraft Operations Manager, ESA
Online media briefings vooraf aan de lancering (Engelstalig)
Datum: 28 november om 11:00-12:00 CET
Deelnemers:
• Damien Galano, Proba-projectmanager, ESA
• Joe Zender, missiewetenschapper, ESA
• Dietmar Pilz, Directeur van Technologie, ESA
• Diego Rodríguez, Ruimtevaartdirecteur, Sener
Proba-3 online Q&A sessie vooraf aan de lancering in het Spaans:
Datum: 28 november om 13:00-13:45 CET
Deelnemers:
• Yann Joseph Scoarnec Proba-3 projectmanager bij Sener
• Esther Bastida Pertegaz - systeemingenieur
• Anik De Groot - projectmanager Solar Orbiter
PROBA-3 online Q&A sessie vooraf aan de lancering in het Duits: Erman:
Datum: 28 november om 15:00 - 16:00 CEST
Deelnemers:
• Joe Zender - missiewetenschapper, ESA
• Dietmar Pilz, Directeur van Technologie, ESA
• Eike Kircher - Hoofd Technologieprogramma's, ESA
• Lars Weinhold - Proba-3 AIV Manager, Redwire
Registratie:
Schrijf u in voor een van de bovenstaande evenementen vóór woensdag 27 november om 09:00 CET door het desbetreffende formulier te selecteren en in te vullen op https://blogs.esa.int/forms/ninja-forms/4oqw8
De Engelstalige media briefing zal worden opgenomen en beschikbaar worden gesteld op onze website - https://www.esa.int/
Meer informatie
Meer informatie over Proba-3 - http://www.esa.int/proba3
PROBA-3-mediakit - https://esamultimedia.esa.int/docs/technology/esa-proba3_media_kit.pdf
Beeldmateriaal
https://www.esa-photolibrary.com/
Algemene voorwaarden voor het gebruik van ESA-beelden
Voor vragen of meer informatie over ESA-beelden kunt u rechtstreeks contact opnemen met [email protected].
Videomateriaal
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos
Algemene voorwaarden voor het gebruik van ESA-video's
Voor vragen of meer informatie over ESA-video's kunt u rechtstreeks contact opnemen met [email protected].
Sociale media
Over het Europese ruimtevaartagentschap
De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) is de toegangspoort van Europa tot de ruimte.
ESA is een intergouvernementele organisatie die in 1975 werd opgericht. De Europese Ruimtevaartorganisatie wil de ontwikkeling van de Europese ruimtevaartcapaciteit vormgeven en verzekeren dat investeringen in de ruimtevaart ten voordele zijn van de burgers van Europa en de wereld.
22 lidstaten maken deel uit van ESA: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Slovakije, Slovenië, Letland en Litouwen zijn geassocieerde leden.
ESA heeft een formele samenwerking met vier lidstaten van de EU opgezet.
Canada neemt deel aan enkele programma's van ESA onder een samenwerkingsovereenkomst.
Door de financiële en intellectuele middelen van haar leden te coördineren, kan ESA programma's en activiteiten ondernemen die ver buiten het bereik van een enkel Europees land vallen. Het werkt in het bijzonder samen met de EU bij de uitvoering van de Galileo- en Copernicus-programma's, en met Eumetsat voor de ontwikkeling van meteorologische missies.
Voor meer informatie:
ESA-perscentrum en Bureau voor mediarelaties
E-mail: [email protected]