12/13/2024 | Press release | Distributed by Public on 12/13/2024 04:33
Het Vlaams Belang wil dat er veel meer in Defensie wordt geïnvesteerd. Vandaag geven 23 van de 32 NAVO-landen de 2 procent-norm uit. "België hoort daar niet bij. De NAVO-landen bespreken het opkrikken naar 3 procent tegen 2030. En intussen toont Vivaldi, met een doelstelling van 1,54 procent tegen 2030, geen enkele ambitie", zegt Kamerlid Annick Ponthier. "Uit de verklaringen van NAVO-baas Mark Rutte en de ambities van onze bondgenoten blijkt dat zelfs de plannen van Arizona mijlenver verwijderd zijn van wat de zorgelijke geopolitieke context vereist."
"3 procent van het BBP is zeer ambitieus. We hoeven geen militair-industrieel complex zoals de VS na te streven, en ook geen eigen Europees leger", aldus Ponthier. "Maar we moeten wel aan effectieve ontrading doen van Rusland, dat de oorlog in Oekraïne aan het winnen is." Het Kamerlid wijst erop dat de Amerikaanse president Donald Trump ons voor onze eigen veiligheid logischerwijze zal laten betalen en instaan. "Dus we moeten veel meer doen dan de 1,8 procent tegen 2029, waarvan sprake in de formatienota van Bart De Wever."
"Een leger kost geld, en dat moeten we vooral in materieel investeren", vervolgt Ponthier, die de noodzaak van luchtverdediging tegen ballistische raketten benadrukt, net als van munitie, patrouillekorvetten, helikopters, en nieuwe gevechtsvliegtuigen. "We moeten een einde maken aan de eeuwigdurende operaties in Afrika die nergens toe leiden, en onze militaire capaciteit eerst en vooral aan de oostflank van de NAVO concentreren."
Het is reeds zeer duidelijk dat Arizona met een kanjer van een budgettair probleem inzake defensie zit. "Er is veel meer nodig dan wat zij ambiëren, en dat geld moet ergens vandaan komen", merkt Ponthier tot slot op. "De plannen van Arizona om de pensioenleeftijd op te trekken naar 67 jaar, zullen Defensie 2 miljard euro kosten. Als we ons leger terug bij de tijd willen brengen, dan zullen de dames en heren van Arizona uit een heel ander vaatje moeten tappen. En in een Belgische context kan dat helaas alleen door het kapotbelasten van de werkende Vlaamse middenklasse."