Ministry of the Environment of Denmark

07/02/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/02/2024 06:16

Danmark fortsætter indsatsen for et bedre havmiljø med udpegning af strengt beskyttede områder

Danmark fortsætter indsatsen for et bedre havmiljø med udpegning af strengt beskyttede områder

Med udstedelsen af Danmarks havplan den 28. juni 2024 udpeges Danmarks første strengt beskyttede områder nu endeligt

I alt udpeges 6 pct. af Danmarks havareal som strengt beskyttet, mens 1,4 pct. udpeges som almindeligt beskyttet. I de strengt beskyttede områder vil stort set al menneskelig aktivitet være forbudt, og sikre, at havnaturen og livet under overfladen får ro til at vokse og trives. Udpegningen af de beskyttede områder følger af Aftale om Danmarks havplan fra juni 2023 og er en del af tredje fase af Danmarks havstrategi II.

Som opfølgning på de indkomne høringssvar og som en del af den igangværende indsats for at forbedre Danmarks natur og biodiversitet har regeringen og aftalepartierne bag havplanen besluttet at udvide et strengt beskyttet område i Lillebælt med et område kaldet 'flakket Flækøjet'.

De strengt beskyttede områder er udvalgt på baggrund af deres høje biodiversitetsværdi og behovet for at beskytte unikke og sårbare økosystemer. Regeringen og aftalepartierne bag aftalen om Danmarks havplan har besluttet at udpege yderligere 2 pct. strengt beskyttet havnatur i 2028 og i alt 10 pct. i 2030.

Med udpegning af 6 pct. strengt beskyttede områder er Danmark et skridt tættere på at nå målene i EU's biodiversitetsstrategi, som sigter mod at beskytte 30 pct. af havområderne inden 2030, hvoraf 10 pct. skal være strengt beskyttede.

EU's havstrategidirektiv fra 2008 og den danske havstrategilov fra 2010 danner rammerne for at opnå et godt havmiljø i Danmark inden for en række områder som biodiversitet, udledning af næringsstoffer, havbundens tilstand og marint affald. Heri indgår krav om, at indsatsprogrammet indeholder geografiske beskyttelsesforanstaltninger, der bidrager til sammenhængende og repræsentative net af beskyttede havområder og i tilstrækkelig grad dækker diversiteten i de enkelte økosystemer. Udpegningen sker derfor formelt i tillæg til indsatsprogrammet for Havstrategi II, som kan findes her.

Indsatsprogrammet og udpegningen af de beskyttede områder, har været i offentlig høring i 12 uger fra september til december 2023. Miljøministeriets høringsnotat, der beskriver håndteringen af de indkomne høringssvar, kan findes på høringsportalen.