True Finns

06/25/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/25/2024 11:03

Miksi nuori vahingoittaa itseään, ja mikä ahdistukseen auttaisi? Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso vastaa keinoja

SuomiAreenalla syvennyttiin erittäin kipeään aiheeseen: miksi nuortet vahingoittavat itseään. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso osallistui ensin MTV3:n järjestämään paneelikeskusteluun yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Suomen Uutiset haastatteli Juusoa tilaisuuden jälkeen.

Juuso pitää olennaisena ongelmana sitä, että itseään vahingoittavilla nuorilla ei ole kykyjä tuota esiin kaikkia ongelmiaan. Joskus on myös kyse siitä, että nuorilta puuttuu läheiset ja luottamukselliset kontaktit joko vanhempiinsa tai muuhun lähipiiriinsä.

- He eivät pysty tai eivät osaa tuoda sitä ahdistusta ja tuskaa muulla tavalla kuin itseään vahingoittamalla eli eivät osaa verbaalisesti ilmaista itseään, eivät uskalla tai eivät osaa tai siltä puuttuu se lähipiiri, kenen kanssa voi näistä asioista puhua, Juuso pohtii.

- Meidän pitäisi ohjata nuoria niihin vaihtoehtoisiin toimintatapoihin, Opettaa, että miten selvitään ongelmista. Vanhemmat voivat oman kokemuksensa perusteella ohjata nuoria siihen, että millä tavalla elämä rakentuu ja että vaikka elämässä on vastoinkäymisiä, niistä päästään yli.

Juuso muistuttaa, että on olemassa auttavia tahoja ja verkkoterapiaa. Juuso kertoo, että psykososiaaliset interventiot ovat tulossa lainsäädäntöön.

- Ne ovat alemman tason ohjelmia, joihin pitäisi päästä helposti ilman lääkärin diagnoosia. Niihin voi päästä kouluterveydenhuollon puitteissa, sosiaalihuollosta ja terveysasemilta.

Kertovatko nuoret aikuisille, että jos heillä on itsetuhoisia ajatuksia?

Juuso muistuttaa, että nuorelle voi olla korkean kynnyksen takana kertoa vanhemmille itsetuhoisista ajatuksista. Ystäville tai sometutuille kertominen voi olla joskus helpompaa.

- Aina nuori ei kerro sitä. Ainoa keino saada se selville on uskaltaa kysyä, onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia? Ja tätä pitäisi kysyä minusta ihan normaalisti jokaisessa terveydenhuollon kontaktissa, jos vähänkin tuntuu siltä, että on ongelmia, ahdistusta tai masennusta. Pitäisi uskaltaa kysyä ihan suoraan ja puhua näistä asioista.

Mikä nuorten ahdistukseen auttaisi?

- Periaatteessa koko yhteiskunnan tulisi miettiä tätä ongelmaa. Vanhempien tuki ja vanhempien rooli on erittäin tärkeä. Mutta myös se kouluyhteisö. Myös kaveripiiri.

- Some on yksi asia, mitä tässä haluan korostaa. Toivoisin, että nuoria ohjattaisiin pois somesta, koska se siellä vietetty aika on mielestäni liiallista. Algoritmit saattavat kiihdyttää ja vaikeuttaa ongelmia: Katsot yhden videon, jossa on väkivaltaa, ja algoritmit tuovat seuraavaksi useita videoita joissa on väkivaltaista käytöstä ja itsetuhoisuutta. Tästä mielestäni pitäisi kaikin voimin yrittää päästä eroon.

Katso myös MTV3:n paneelikeskustelu täältä >

SUOMEN UUTISET