Regional Council of Lapland

07/05/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/05/2024 02:51

Hae mukaan Teno Guide –koulutusen, joka antaa valmiudet Utsjoen matkailuun

Vaikka kesä on jo hyvässä vauhdissa, MountResilience-hankkeessa on ollut paljon tapahtumia kesäkuussa. Utsjoella on pidetty yritysfoorumi, jossa infottiin Teno Guide-kouluksesta ja Ivalossa on järjestetty tulevaisuusfoorumi.

Teno Guide -koulutus

Utsjoella pidettiin yritysfoorumi 5. kesäkuuta. Foorumissa käytiin läpi luontomatkailun eri palvelutuotteita sekä elokuussa alkavaa Teno Guide -koulutusta Utsjoen matkailuun. Koulutus järjestetään työvoimakoulutuksena ja sen tarkoituksena on antaa kattavat valmiudet yritystoiminnan, asiakaspalvelun ja markkinoinnin, opaspalveluiden sekä paikalliskulttuurin ja alueen erityispiirteiden alueilla. Koulutus on räätälöity vastaamaan Lapin ainutlaatuista ympäristöä ja tarjoaa käytännön taitoja, joita tarvitset menestyäksesi matkailualan ammattilaisena.

Yritysfoorumilla käsiteltiin myös sitä, miten matkailu muuttuu tulevaisuudessa ja löytyykö paikallisia keinoja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Tilaisuuden järjestäjinä olivat TENO Outdoor- ja MountResilience -hankkeet.

Matkailijamaksut ja kyttyrälohi puhututtivat Ivalossa

Luonnonvarakeskuksen järjestämä tulevaisuusfoorumi järjestettiin Ivalossa 17.-18. kesäkuuta. Tapahtuma koostui kolmesta tilaisuudesta, joista ensimmäisessä yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa pohdittiin alueen tulevaisuutta. Toiseksi pidettiin yleisötilaisuus, jossa muun muassa Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi kertoi heidän työstään liittyen ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Yksi osa Saamelaiskäräjien työtä on yhteistyö MountResilience -hankkeen kanssa. Kolmannessa työpajassa tarkasteltiin Varangin niemimaan ja Pohjois-Lapin yhteistä tulevaisuutta. Osallistujia työpajoissa oli kaikkiaan noin 40.

Kyttyrälohen hyödyntäminen puhututtaa

Kyttyrälohi puhututti osana ilmastonmuutokseen sopeutumista tulevaisuustyöpajassa. Kyttyrälohen mahdollisuudet ruokakäytössä tai matkailuaktiviteettina herättivät runsaasti keskustelua Varangin alueen ja Inarin toimijoiden välisessä tulevaisuustyöpajassa, jonka järjestäjänä oli EU-rahoitteinen, Luonnonvarakeskuksen koordinoima ArcticHubs -hanke. Kyttyrälohikysymyksen nähtiin vaativan entistä vahvempaa kuntien välistä yhteistyötä etenkin Utsjoen ja Norjan puolen välillä.

Keskustelussa todettiin myös, että alueelta pitäisi lähteä viestiä kansallisille päättäjille, jotta säännökset sallisivat kalatuotteiden, kuten koiranruuan, viennin rajan yli. Norjan alueen huskyt eivät pysty käyttämään kyttyrälohen tarjoamaa tuotantopotentiaalia. Kyttyrälohi on esimerkki vieraslajista, jonka leviämiselle paikallisesti ei mahdeta mitään. Se on todennäköisesti myös ilmastonmuutokseen liittyvä kysymys, sillä vesien lämpenemisellä lienee yhteys leviämiseen.

Matkailijamaksut vaativat selvittelyä

Matkailun sopeutuminen ilmastonmuutokseen vaatii Ylä-Lapissa uusia tuotteita ja maksuhalukuutta. Kyse on siis pitkälti markkinointitoimista. Matkailijoille asetettava maksu kiinnostaa, mutta paljon keskustelua herätti kysymys sen käyttökohteista. Tarkempaa selvitystä eri maiden maksuista kaivattiin ja vero-sanan käyttöä varottiin, koska verojen nähtiin menevän valtion kassaan paikallisen hyödyn sijaan.

Seuraa Lapin liiton MountResilience hankesivuja saadaksesi lisätietoja.

Kirjoittanut:

Johanna Pikkukangas, MountResilience- hankkeen projektikoordinaattori / Lapin liitto