10/30/2024 | News release | Distributed by Public on 10/30/2024 03:05
NYHET23 november hålls riksfinal i Skolornas matematiktävling, SM i matematik för gymnasieelever. Umeå universitet är arena för finalen, där ett 20-tal elever från hela landet får sätta sin problemlösningsförmåga på prov.
Umeå universitet är värd för finalen i Skolornas matematiktävling, Matte-SM.
ImagePixabay- Grundsyftet med tävlingen är att stimulera intresse för matematik, säger Lars-Daniel Öhman, universitetslektor i matematik vid Umeå universitet och lokal arrangör för tävlingen. Huvuddelen av deltagarna är gymnasieungdomar, men även några högstadieelever brukar vara med bland de ungefär 1 000 som är med på kvaltävlingen. Tävlingen är också del av uttagningen till Sveriges lag i Internationella matematikolympiaden, IMO.
Varifrån kommer de tävlande eleverna?
- Till finalen bjuder vi in de 20-25 som presterat bäst på kvaltävlingen i september, och de kommer från hela landet. Några gymnasieskolor med stark matematikprofil brukar nästan alltid vara representerade.
Det är Svenska matematikersamfundet som står bakom tävlingen. Den har arrangerats varje år sedan 1961. Tävlingen sker både individuellt och i lag. Individuellt kval hålls på skolorna och final i någon av landets större universitetsstäder. Varje skola med minst tre deltagare kommer dessutom automatiskt med i lagtävlingen, där de fem bästa lagen möts i final i Malmö i slutet av maj.
Lars-Daniel Öhman.
ImageMattias PetterssonFinalen i Umeå omfattar sex problemlösningsuppgifter och skrivtiden är fem timmar.
På eftermiddagen besöker de tävlande Curiosum och på kvällen, när juryn är klar med sin bedömning blir det middag med prisutdelning.
Kan du berätta något mer om karaktären på tävlingsuppgifterna förutom att det handlar om problemlösning?
- Det som är speciellt med tävlingsuppgifterna är att det alltid finns en lösning, som oftast är elegant, eller vacker på något sätt, säger Lars-Daniel Öhman. Därför skiljer de sig från vanliga övningsuppgifter, som oftast tränar någon särskild teknik, och de skiljer sig från forskningsproblem, där det kanske inte alls finns någon snygg lösning.
Hur svåra är uppgifterna, kan man klara dem med gymnasiematten eller kräver de att man på egen hand tagit sig vidare i ämnet?
- Uppgifterna är mycket utmanande, för att komma till finalen krävs vanligtvis att man löst ungefär 5 av 6 uppgifter i kvaltävlingen, och det är alltså ungefär 20-25 elever som gör det. I finalen är uppgifterna ännu lite svårare. Uppgifterna kräver inte att man läst någon matematik utöver gymnasiets kurser, men det kan såklart hjälpa om man läst på lite utöver kursplanernas matematikinnehåll. Övning på problemlösning är också en bra förberedelse. Bland uppgifterna brukar det finnas med en blandning av geometri, ekvationslösning, kombinatorik, och andra centrala områden från skolmatematiken.
Tävlingen har under åren varit ett tillfälle då unga matematikintresserade upptäckt sin potential för matematik och uppmuntrats att fördjupa sig. För många har det varit en möjlighet att bygga nätverk och få kontakter ute i världen.
I vilken utsträckning väljer de som är med och tävlar senare universitetsutbildningar med fokus på matematik?
- Många av de tävlande fortsätter sedan med studier i matematik, eller i alla fall matematikintensiva utbildningar, men dessa duktiga ungdomar har ofta också andra intressen, säger Lars-Daniel Öhman.