EFFAT - European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions

10/01/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/01/2024 16:45

Nödvändiga arbetare samlas i Bryssel för bättre löner och villkor genom EU:s upphandlingsreform

Nödvändiga arbetare samlas i Bryssel för bättre löner och villkor genom EU:s upphandlingsreform

Oktober 1, 2024| Utvalda, pressmeddelande

BRYSSEL, 1 oktober 2024 - I dag samlades 1,000 XNUMX nödvändiga arbetare - städare, säkerhetsvakter och mattjänstanställda - från nio europeiska länder i Bryssel och krävde att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen agerar för att förbättra löner och villkor för miljontals arbetare genom en upphandlingsreform. Arbetare, fackliga ledare och ledamöter av Europaparlamentet fördömde "kapplöpningen mot botten" som orsakats av EU:s nuvarande upphandlingsregler, som prioriterar lägsta pris på bekostnad av arbetarnas välbefinnande.

"Mitt jobb är väldigt viktigt för människors säkerhet. Men min lön är alldeles för låg för levnadskostnaderna", sadesäkerhetsarbetare Youssef B. "Det jag vill är att kunna erbjuda den bästa servicen till mina kunder och ha ett anständigt liv för mig själv och min familj. Så reglerna på europeisk nivå måste ändras, så att mina kollegor och jag äntligen kan få bra arbetsvillkor!"

"Under loppet av min 20-åriga karriär i Europaparlamentet har jag arbetat för 11 olika chefer och bytt arbetsgivare vart fjärde år. Idag går jag ut på gatan eftersom min framtid är osäker. Vi behöver stabilitet och rättvisa, inte en konstant kapplöpning mot botten." sa kontrakterad cateringarbetare i Europaparlamentet Najib M.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyens har ställda en översyn av EU:s direktiv om offentlig upphandling i kommissionens nya mandat, en uppdrag anförtrotts till verkställande vice ordförande för välstånd och industriell strategi Stéphane Séjourné.

Rallyt kommer en dag efter ett öppet brev från över 100 ledande ekonomer runt om i världen, inklusive Thomas Piketty och Isabella Weber, som uppmanar till "en reform av EU:s regler för offentlig upphandling som stärker kollektiva förhandlingar och förbättrar arbetsvillkoren i arbetsintensiva sektorer som t.ex. som städning, säkerhet och mattjänster".

Ekonomerna hävdar att "nuvarande upphandlingsmetoder - med deras dominerande fokus på lägsta pris i anbud - skapar marknadsförhållanden som gör att anbudsgivare kan bortse från sociala kriterier". Detta "marginaliserar andra kritiska faktorer, såsom arbetsrättigheter och rättvisa arbetsvillkor, som är avgörande för hållbar ekonomisk tillväxt och bra jobb". Undertecknarna påminner om att "kollektivförhandlingar och fackliga rättigheter är en grundläggande pelare för en rättvis arbetsmarknad".

UNI Europas forskning visar att hälften av alla offentliga anbud i hela EU tilldelas enbart baserat på lägsta pris, ofta på grund av upphandlingsregler. Dessa regler förbiser de sociala kostnaderna för samhällen och undergräver kommissionens ordförande Ursula von der Leyens löfte av kvalitetsjobb, kvalitetstjänster och ökad kollektivavtalstäckning för att "stödja rättvisa löner, bra arbetsvillkor, utbildning och rättvisa jobbövergångar för arbetare".

Enrico Somaglia, EFFATs vice generalsekreterare, sa: "Det är upprörande att i våra dagar fortsätter offentliga kontrakt som finansieras av skattebetalare att tilldelas enbart baserat på det lägsta priset. Denna praxis stärker exploaterande företag och avslöjar ett EU som misslyckas med att skydda arbetstagarnas värdighet och rättigheter. Idag har de kommit långt för att göra sina röster hörda och uppmana EU att stödja arbetsgivare som respekterar arbetstagarnas rättigheter."

Oliver Roethig, regionsekreterare för fackföreningsförbundet UNI Europa sa: "Vi vet från viktiga arbetstagare om de genomgripande låglönerna och sociala osäkerheten som skapas av EU:s nuvarande upphandlingsregler. Dessa problem är desamma överallt i Europa. De orsakas av dålig EU-reglering och behöver därför en EU-omfattande lösning. Det är därför vi uppmanar Ursula von der Leyen att förverkliga sitt löfte om kvalitetsjobb, rättvisa löner och bra villkor. Vi måste reformera reglerna för offentlig upphandling nu. Europa förtjänar bättre än ett lopp för det billigaste priset. Arbetare behöver löner med värdighet, trygga och säkra jobb."

Estelle Ceulemans, parlamentsledamot och talesperson för S&D om sysselsättning, sa: "Vi står med arbetare och fackföreningar och kräver respekt för kollektiva förhandlingar som det enda sättet att säkerställa respekt för arbetare. Vårt mål är att säkerställa mänskliga EU-upphandlingsregler som kommer att skydda arbetstagare och främja rättvisa och hållbara samhällen och ekonomier."

Kim van Sparrentak, parlamentsledamot och ledamot av utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd (gröna), sa: "Covid-pandemin har lärt oss att städare, byggnadsarbetare och säkerhetsagenter är de verkligt nödvändiga arbetarna vi inte kan vara utan. Dessa arbetare får alltför ofta inte vad de förtjänar. Den här demonstrationen "Stoppa loppet mot botten" är en stark uppmaning till handling för att inte missa tillfället med den aviserade revideringen av EU:s regelbok om upphandling."

Li Andersson, parlamentsledamot och ordförande för utskottet för sysselsättning och sociala frågor (vänstern).: "Den europeiska sociala modellen förvandlas till en ihålig fras, om förbättring av arbetsvillkoren för de nödvändiga arbetarna inte tas på allvar. EU och medlemsländerna måste visa exempel: vi behöver socialt ansvarsfulla regler för offentlig upphandling som verkligen stärker den sociala dialogen och prioriterar arbetstagarnas rättigheter. Konkurrenskraft kan inte förvandlas till en eufemism för låga löner och orättvisa arbetsvillkor - det måste vara vårt budskap till president Ursula von der Leyen."

ANMÄRKNINGAR TILL REDOVISNINGAR

Demonstrationen organiserades av 14 fackliga organisationer från nio länder: UNI Europa (EU), EFFAT (EU), FGTB-ABVV (Belgien), ACV-CSC (Belgien), CGSLB-ACLVB (Belgien), CFDT Services (Frankrike), IG BAU (Tyskland), ver.di (Tyskland) ), OGB-L (Luxembourg), FNV Schonmaak (Nederländerna), NAF (Norge), CGIL Filcams (Italien), UGT-FeSMC (Spanien), PAM (Finland).

En banbrytande internationell undersökning städare från 2023, på uppdrag av UNI, belyser de betydande utmaningar som städpersonal som arbetar oregelbundna och osociala skift står inför. Undersökningen, som fick svar från över 2,500 32 städare i XNUMX länder på sex kontinenter, belyser de skadliga effekterna av nattetid på arbetarnas hälsa, välbefinnande och sociala integration.

An omfattande global undersökningav säkerhetstjänstemän, släppt 2024 och på uppdrag av UNI, avslöjar att en överväldigande majoritet känner sig underbetald, osäkra och i akut behov av facklig representation för att förbättra sina arbetsvillkor. Över 11,000 35 säkerhetsarbetare från 57 länder svarade på undersökningen, där XNUMX % av säkerhetsarbetarna sa att de är missnöjda med sin lön.

UNI Europa är den europeiska fackliga federationen för 7 miljoner servicearbetare. Det talar för de sektorer som utgör ryggraden i det ekonomiska och sociala livet i Europa - inklusive arbetare inom säkerhet och städning. UNI Europa har sitt huvudkontor i hjärtat av Bryssel och representerar 272 nationella fackföreningar i 50 länder. Det är en del av UNI Global Union.

EFFAT är European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions. Som en europeisk fackförening som representerar 120 nationella fackföreningar från 35 europeiska länder, försvarar EFFAT intressen för mer än 22 miljoner arbetare som är anställda längs livsmedelskedjan. EFFAT är medlem i EFS och IUL:s europeiska regionala organisation.

FÖR MER INFORMATION:

Daniel Kopp, kommunikationsdirektör för UNI Europa: [email protected]

Eugenio Hernandez Villasante, UNI Global Senior Communications Manager: [email protected]

Maddalena Colombi, EFFAT Communications, Press och kampanjer: [email protected]

Så här:

Tycka omLoading ...

Relaterad