EFFAT - European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions

10/01/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/01/2024 16:45

Lucrătorii esențiali se manifestă la Bruxelles pentru salarii și condiții mai bune prin reforma UE în domeniul achizițiilor publice

Lucrătorii esențiali se manifestă la Bruxelles pentru salarii și condiții mai bune prin reforma UE în domeniul achizițiilor publice

Octombrie 1, 2024| Recomandăm, Comunicat de presă

BRUXELLES, 1 octombrie 2024 - Astăzi, 1,000 de lucrători esențiali - agenți de curățenie, agenți de securitate și angajați ai serviciilor alimentare - din nouă țări europene s-au adunat la Bruxelles, cerând președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să acționeze pentru a îmbunătăți salariile și condițiile pentru milioane de lucrători prin reforma achizițiilor. Muncitori, lideri sindicali și membri ai Parlamentului European a condamnat "cursa până la jos" cauzată de normele actuale de achiziții publice ale UE, care acordă prioritate prețului cel mai mic în detrimentul bunăstării lucrătorilor.

"Slujba mea este foarte importantă pentru siguranța oamenilor. Dar salariul meu este mult prea mic pentru costul vieții", a spuslucrătorul de securitate Youssef B. "Ceea ce îmi doresc este să pot oferi cele mai bune servicii clienților mei și să am o viață decentă pentru mine și familia mea. Deci regulile la nivel european trebuie schimbate, pentru ca eu și colegii mei să putem obține în sfârșit condiții bune de muncă!"

"De-a lungul carierei mele de 20 de ani în Parlamentul European, am lucrat pentru 11 șefi diferiți, schimbându-mi angajatorul la fiecare 4 ani. Astăzi ies în stradă pentru că viitorul meu este incert. Avem nevoie de stabilitate și corectitudine, nu de o cursă constantă spre fund", a declarat lucrătorul contractual de catering în Parlamentul European, Najib M.

Președintele Comisiei Ursula von der Leyen are gajate o revizuire a Directivei UE privind achizițiile publice în noul mandat al Comisiei, a misiune încredințată vicepreședintelui executiv pentru prosperitate și strategie industrială Stéphane Séjourné.

Mitingul are loc la o zi după o scrisoare deschisă din partea a peste 100 de economiști de top din întreaga lume, printre care Thomas Piketty și Isabella Weber, care solicită "o reformă a normelor UE privind achizițiile publice care să consolideze negocierile colective și să îmbunătățească condițiile de muncă în sectoarele cu forță de muncă intensă, cum ar fi ca servicii de curatenie, paza si alimentatie".

Economiștii susțin că "practicile actuale de achiziții - cu accent dominant pe cel mai mic preț în licitații - creează condiții de piață care permit ofertanților să nu țină cont de criteriile sociale". Acest lucru "marginează alți factori critici, cum ar fi drepturile muncii și condițiile echitabile de muncă, care sunt esențiale pentru o creștere economică durabilă și locuri de muncă bune". Semnatarii amintesc că "negocierile colective și drepturile sindicale sunt un pilon fundamental al piețelor echitabile a muncii".

Cercetare UNI Europa spectacole că jumătate din toate licitațiile publice din UE sunt atribuite exclusiv pe baza prețului cel mai scăzut, adesea din cauza regulilor de achiziții publice. Aceste reguli trec cu vederea costurile sociale pentru comunități și subminează președintele Comisiei, Ursula von der Leyen promisiune de locuri de muncă de calitate, servicii de calitate și creșterea acoperirii negocierilor colective pentru a "sprijini salariile echitabile, condițiile bune de muncă, formarea și tranzițiile echitabile ale lucrătorilor".

Enrico Somaglia, secretarul general adjunct al EFFAT, a declarat: "Este revoltător că, în zilele noastre, contractele publice finanțate de contribuabili continuă să fie atribuite doar pe baza prețului cel mai mic. Această practică dă putere întreprinderilor care exploatează și dezvăluie o UE care nu reușește să protejeze demnitatea și drepturile lucrătorilor. Astăzi, au parcurs un drum lung pentru a-și face vocea auzită și pentru a chema UE să sprijine angajatorii care respectă drepturile lucrătorilor."

Oliver Roethig, secretarul regional al federației sindicale UNI Europa, a declarat: "Cunoaștem de la lucrătorii esențiali despre salariile scăzute generalizate și precaritatea socială create de normele actuale de achiziții publice ale UE. Aceste probleme sunt aceleași peste tot în Europa. Acestea sunt cauzate de o reglementare proastă a UE și, prin urmare, au nevoie de o soluție la nivelul UE. De aceea, facem apel la Ursula von der Leyen să-și transforme promisiunea de locuri de muncă de calitate, salarii echitabile și condiții bune în realitate. Trebuie să reformăm acum regulile privind achizițiile publice. Europa merită mai mult decât o cursă pentru cel mai ieftin preț. Lucrătorii au nevoie de salarii cu demnitate, locuri de muncă sigure și sigure."

Estelle Ceulemans, europarlamentar și purtător de cuvânt al S&D pentru ocuparea forței de muncă, a declarat: "Suntem alături de lucrători și sindicate pentru a cere respectarea negocierilor colective ca singura modalitate de a asigura respectul lucrătorilor. Scopul nostru este să asigurăm regulile UE privind achizițiile umane care să protejeze lucrătorii și să promoveze societăți și economii echitabile și durabile."

Kim van Sparrentak, europarlamentar și membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (Verzii), a declarat: "Pandemia de Covid ne-a învățat că curățenii, lucrătorii în construcții și agenții de securitate sunt lucrătorii cu adevărat esențiali fără de care nu ne putem lipsi. Acești muncitori de prea multe ori nu primesc ceea ce merită. Această demonstrație "Stop the Race to the Bottom" este un apel puternic la acțiune pentru a nu rata oportunitatea revizuirii anunțate a regulamentului UE privind achizițiile."

Li Andersson, europarlamentar și președinte al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (Stânga) a declarat: "Modelul social european se transformă într-o frază goală, dacă nu este luată în serios îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor esențiali. UE și statele membre trebuie să dea un exemplu: avem nevoie de reguli de achiziții publice responsabile din punct de vedere social, care să consolideze cu adevărat dialogul social și să stabilească drepturile lucrătorilor ca prioritate. Competitivitatea nu se poate transforma într-un eufemism pentru salarii mici și condiții de muncă inechitabile - acesta trebuie să fie mesajul nostru către președintele Ursula von der Leyen."

NOTE LA EDITORI

Manifestația a fost organizată de 14 organizații sindicale din nouă țări: UNI Europa (UE), EFFAT (UE), FGTB-ABVV (Belgia), ACV-CSC (Belgia), CGSLB-ACLVB (Belgia), CFDT Services (Franța), IG BAU (Germania), ver.di (Germania) ), OGB-L (Luxemburg), FNV Schonmaak (Olanda), NAF (Norvegia), CGIL Filcams (Italia), UGT-FeSMC (Spania), PAM (Finlanda).

Un revoluționar sondaj internațional de curățători din 2023, comandat de UNI, pune în lumină provocările semnificative cu care se confruntă profesioniștii din curățenie care lucrează în ture neregulate și nesociale. Sondajul, care a primit răspunsuri de la peste 2,500 de agenți de curățenie din 32 de țări de pe șase continente, evidențiază efectele dăunătoare ale nopții asupra sănătății, bunăstării și incluziunii sociale a lucrătorilor.

An sondaj global extinsa ofițerilor de securitate, lansat în 2024 și comandat de UNI, dezvăluie că o majoritate covârșitoare se simte neplătită, nesigură și are nevoie urgentă de reprezentare sindicală pentru a-și îmbunătăți condițiile de muncă. Peste 11,000 de lucrători din domeniul securității din 35 de țări au răspuns la sondaj, 57% dintre lucrătorii din domeniul securității spunând că sunt nemulțumiți de salariul lor.

UNI Europa este Federația Sindicală Europeană pentru 7 milioane de lucrători în servicii. Vorbește în numele sectoarelor care constituie coloana vertebrală a vieții economice și sociale în Europa - inclusiv lucrătorii din securitate și curățenie. Cu sediul central în inima Bruxelles-ului, UNI Europa reprezintă 272 de sindicate naționale din 50 de țări. Face parte din UNI Global Union.

EFFAT este Federația Europeană a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism. Fiind o Federație Sindicală Europeană care reprezintă 120 de sindicate naționale din 35 de țări europene, EFFAT apără interesele a peste 22 de milioane de lucrători angajați de-a lungul lanțului alimentar. EFFAT este membru al CES și al organizației regionale europene a UITA.

PENTRU MAI MULTE INFORMATII:

Daniel Kopp, Director de Comunicații UNI Europa: [email protected]

Eugenio Hernandez Villasante, UNI Global Senior Communications Manager: [email protected]

Maddalena Colombi, EFFAT Comunicații, Presă și campanii: [email protected]

Asa:

AprecieriSe încarcă ...

Legate de