OP Cooperative

06/19/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/19/2024 07:34

Näin suojaudut netin huijauksilta – 4 yleisintä huijauksen muotoa ja vinkit niiden torjumiseksi‍

Tiedätkö, mihin suomalaisten varoja meni viime vuonna 44,2 miljoonaa euroa? Ei siis valtion rahoja, vaan mummojen säästöjä, isien sijoituksia ja nuorten kesätyöpalkkoja. Verkkorikollisille.

Menetetyn summan lisäksi pankit estivät ja palauttivat varoja 32,7 miljoonan euron edestä. Näissä luvuissa on mukana kuitenkin vain pankkien tietoon tulleet huijaukset, joten todellinen huijareille valunut rahamäärä on vielä suurempi. Rahat eivät ole suoraan pois valtion budjetista tai jostain muusta hieman kaukaiselta tuntuvasta kassasta, vaan tavallisten suomalaisten henkilökohtaisilta tileiltä.

Tekstiviesti kilahtaa

"Tilillesi on murtauduttu. Suojele varasi, kirjaudu heti op.varatturvaanfi.net."

"Hei äiti, puhelimeni varastettiin repun mukana ja joudun sulkemaan kaikki. Voitko lainata 200 euroa viikonlopun yli, niin saan avaimet ja puhelimet järjestettyä. Väliaikainen tilinumero on FI12….."

Huijauksen uhriksi saattaa joutua kuka tahansa, vaikka olisi kuinka valveutunut ja tietoinen erilaisista huijausmuodoista.

"Sinulle on saapunut paketti. Kirjaudu palveluun vahvistaaksesi noutopaikka www.pakettitulossa.net."

Tekstiviesti kilahtaa kiireisen päivän keskellä - juuri, kun olet jo pari päivää odottanut pakettia saapuvaksi. Kun vastaavanlainen viesti lähetetään kerralla monelle sadalle, haaviin osuu aina muutama, jotka todella odottavat pakettia saapuvaksi ja kiiruhtavat varmistamaan toimituksen perille. Tärkein, helpoin ja tehokkain keino vähentää onnistuneita huijauksia on tietoisuus huijausten eri muodoista ja tyypillisistä piirteistä.

Tässä 4 yleisintä tämän hetken huijaamisen muotoa:

Rakkaushuijaus:

Tämä on huijaamisen muodoista raadollisin, koska lähes aina rahan lisäksi menetetään myös unelmat ja haaveet uudesta alusta sekä suuresta rakkaudesta. Pankkitilin lisäksi hajoaa sydän. Huijari onnistuu maalaamaan rakkauden ja rikkauksien täyttämän yhteisen elämän, kunhan muutama muodollinen, lopulta rahaan liittyvä, este on vain ensin raivattu pois. Huijatun tulee maksaa muutama kiireellinen lasku, jotta suuri rakkaus pääsisi käsiksi miljooniinsa ja yhteinen elämä voisi alkaa.

Sijoitus- tai kryptovaluuttahuijaus:

Saat sähköpostin tai soiton, jossa juuri sinulla on mahdollisuus päästä mukaan poikkeuksellisen hyvään sijoitustoimintaan. Huijarit saattavat haluta ottaa etäyhteyden koneelle tai henkilö saadaan tekemään tilisiirrot itse omassa verkkopankissaan. Alussa sijoituksesta saatetaan maksaa näennäisiä tuottoja takaisin. Kun luottamus toimintaan vahvistuu ja sijoituksiin tehdään jopa velkarahalla isompia siirtoja, ei takaisinlunastus enää onnistukaan.

Nettikirppis / Postipaketti / Kalastelu:

Verkkokirppiksiin liittyy aina riski, ettei ostettua tuotetta ikinä saakaan perille tai se ei vastaa myynti-ilmoituksen kuvausta. Enemmän kuin käytetyn maljakon verran tappiota saattaa tulla, jos kirjautuu huijarin lähettämän linkin kautta esim. varmistamaan postitusta tai vahvistamaan tiliään maksun perilletulon vuoksi. Todellisuudessa kirjaudut näennäisesti oman pankkisi sivuille, mutta todellisuudessa näet huijarin luoman valesivun. Valesivulle syöttämiesi tunnuksien avulla huijari kirjautuukin oikeille pankin sivuille tietoihisi ja tekee sieltä tilisiirtoja pois. Keinot ohjata ihmisiä kirjautumaan tunnuksillaan huijaussivustolle ovat mitä moninaisempia ja vaihtelevat ajankohtaisten aiheiden mukaan. Esimerkiksi veronpalautusten aikaan tulee paljon huijausyrityksiä Verottajan nimissä.

Valepoliisi:

Sujuvaa suomea puhuva henkilö soittaa ja kertoo olevansa poliisi, pankkivirkailija tai vastaava. Kerrotaan, että henkilön pankkitiliin kohdistuu parhaillaan kyberhyökkäys, ja varat tulisi siirtää turvaan. Asiakas ohjataan verkkopankkiin tekemään siirto ns. turvatilille. Hyvin avuliaan kuuloiset soittajat lupautuvat tekemään siirrot asiakkaan puolesta, kunhan tämä vain kertoo heille tunnuksensa.

Kun tyypillisimmät huijaamisen muodot tunnistaa, on helpompi havaita itseen kohdistuvat yritykset.

Muutama vinkki, miten torjut nettihuijauksen:

  • Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta. Ole tietoinen verkon vaaroista.
  • Jos asian hoitamiseen liittyy kova kiire, mieti kuitenkin vielä kaksi kertaa.
  • Jos verottaja lähettää viestin, jossa pidättämisen uhalla vaatii sinua maksamaan jonkin suorituksen, mieti toimiiko verottaja Suomessa oikeasti noin.
  • Älä mene verkkopankkiisi hakukoneen tai viestin linkin kautta, vaan kirjoita osoite itse. Hakutuloksissa voi nousta tulokseksi myös väärennettyjä sivuja.
  • Pankki tai poliisi eivät koskaan kysy tunnuksia tai salasanoja. Älä kerro tunnuksiasi kenellekään.
  • Tee verkko-ostokset luottokortilla. Jos tavara ei saavu, voit viime kädessä reklamoida ostoksen luottoyhtiön kautta.
  • Tee omaehtoinen luottokielto. Se estää luottojen hakemisen nimissäsi, vaikka henkilötietosi joutuisivatkin vääriin käsiin.

Jos kuitenkin huomaat, että nyt tuli mokattua, kiireestä on siinä kohtaa etua. Mitä nopeammin olet yhteydessä omaan pankkiisi, sitä todennäköisempää on, että vahingot jäävät pienemmiksi. Huijarit huijaavat ammatikseen ja ovat todella taitavia työssään. Älä jää häpeillen asian kanssa yksin, vaan kerro asiasta lähipiirillesi ja hae tarvittaessa apua ammattilaisilta.

Mistä tunnistaa huijausviestin?‍

Turvallinen asiointi OP:n verkkopalvelussa‍

Näin toimit huijaustilanteissa‍