University of Helsinki

10/30/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/30/2024 01:14

AI och EU

AI och EU

Företag som bryter mot den nya EU-lagstiftningen om artificiell intelligens riskerar höga böter. Kommer de att flytta sin AI-utveckling utanför EU?

Kolumn har publicerats i tidningen Yliopisto 8/2024.

Den nya EU-förordningen om harmoniserade regler för artificiell intelligens, på engelska allmänt kallad AI Act, har trätt i kraft 1.8.2024. Det är fråga om rätt komplicerad lagstiftning. Förordningens svenskspråkiga pdf-version är 144 sidor lång.

Det är alltså fråga om en EU-förordning och inte ett direktiv, vilket betyder att det är lag direkt i hela EU. Förordningens idé är att säkerställa att AI-applikationer som släpps ut på marknaden i EU är människocentrerade och tillförlitliga. Vetenskaplig forskning är utesluten, men det kan ju väl hända att forskningen leder till innovationer, så visst är förordningen relevant även för universitet.

Många möjliga AI-applikationer för utbildning är klassificerade som system med hög risk, till exempel sådana som används för antagning till utbildning eller för utvärdering av studieprestationer.

Hur ska de amerikanska jättarna reagera?

I det ursprungliga förslaget som EU-kommissionen lade fram fanns inget om ChatGPT-typs applikationer, men under behandlingen lades det till paragrafer som gäller sådana "AI-modeller för allmänna ändamål". Helsingfors universitet har nya direktiv gällande användningen av generativ AI för forskning. Om man utvecklar AI-applikationer som kan tänkas kommersialiseras, bör man kontakta universitetets jurister.

Avgifterna är stora om ett företag bryter mot förordningen (max. 35 miljoner euro eller sju procent av globala omsättningen), i stil med dataskyddsförordningen GDPR. GDPR hade ett föregående direktiv, som var rätt likadant, medan den här lagstiftningen är totalt ny och rättsfall som tolkar den saknas tillsvidare, vilket bidrar till en osäkerhet om tillämpningen.

Jag har fått höra från flera håll att en del företag vill vara på säkra sidan och funderar på att flytta sin AI-utveckling utanför EU. Vi får också se hur de stora amerikanska jättarna gör: det kan väl hända att de inte öppnar nya tjänster i EU - åtminstone att de först kommer ut i USA och kanske långt senare i Europa.

Det blir spännande att se hur den nya förordningen påverkar både företag och forskning.

Skribentenär äldre universitetslektor i datavetenskap vid matematisk-naturvetenskapliga fakulteten och proprefekt för Forskningsinstitutet för informationsteknologi HIIT.

Tidningen Yliopisto är en vetenskapstidskrift vid Helsingfors universitet som följer journalistreglerna.

30.10.2024

Patrik Floréen

Forskarens röst

Dela denna sida

Nyhetsbrev