11/18/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/18/2024 11:56
Sammen med forskere fra Copenhagen Business School, Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet udgiver JP/Politikens Hus i dag en rapport med 15 indsigter og 15 anbefalinger til nyhedsudgivere om brug af kunstig intelligens.
Afsættet for rapporten er Platform Intelligence in News projektet, der med støtte fra Innovationsfondens Grand Solutions program siden oktober 2020 har været rammen for anvendt forskning i brug af kunstig intelligens i nyhedsmedier. Projektets mål var at udvikle ansvarlige og effektivitet AI systemer til JP/Politikens Hus nyhedsmedier samt at bidrage til en sund normsætning for AI i medierne.
Blandt rapportens kerneanbefalinger er, at nyhedsmedierne bør investere i at udvikle kunstig intelligens, der er tilpasset til nyhedsdomænets særlige behov, og som tilpasses til nyhedsmedierne redaktionelle missioner og strategier.
"Rapportens mål er at hjælpe nyhedsmedier med at navigere sundt ind i en ny bølge af muligheder og udfordringer, der skabes af kunstig intelligens. Det gør den fra et solidt afsæt af viden om effekten af forskellige AI systemer, der er udviklet af et tværfagligt forskerteam og testet på Ekstra Bladet, samt kvantitative og kvalitative studier af systemers effekter på nyhedsstrømmen og nyhedslæserne", fortæller Kasper Lindskow, der er chef for AI i JP/Politikens Hus og projektchef for PIN-projektet.
Rapporten introducerer desuden et værdikompas, der har været ramme for PIN-projektet, og som kan bruges af medier til at designe AI systemer, der balancerer hensyn til journalistik, forretning, brugere og teknologi.
"I tidligere bølger af digitale forandringer har medierne været reaktive, hvilket førte til, at teknologiske løsninger blev introduceret på tech-giganternes præmisser. PIN projektet viser, at selvom AI både giver store muligheder og udfordringer for medierne, så har de mulighed for selv at skabe AI-løsninger på deres egne præmisser, hvis de proaktivt går ind i udviklingen og formår at balancere journalistiske og kommercielle hensyn på en ansvarlig måde", siger professor Mikkel Flyverbom fra Copenhagen Business School, der har været lead på projektets arbejdspakke om etik og strategi.
AI systemer udviklet på PIN projektet er i dag ved at blive rullet ud på flere af JP/Politikens Hus medier, herunder f.eks. anbefalingssystemer og værktøjskassen MAGNA, der giver journalister mulighed for at bruge generativ AI i deres arbejde. Samtidig har PIN projektet været afsættet for etableringen af en ny fælles enhed i JP/Politikens Hus med navnet JPPOL AI, der fortsætter arbejdet med implementering af AI systemer fra PIN projektet, og som løbende udvikler nye systemer.
PIN projektet har blandt været afsættet for, at JP/Politikens Hus og Ekstra Bladet har vundet flere internationale mediepriser i de seneste år, inklusive 'Data and AI-Driven Transformation Project of the Year 2023' fra DAIR Awards, en 'Global Media Award' fra International News Media Association i både 2023 and 2024, og en 'Digital Media Award Worldwide 2024' fra WAN-IFRA, the World Association of News Publishers.
Rapporten og forskning fra PIN projektet præsenteres af JP/Politikens Hus og en række forskere på projektet til eventet Kunstig Intelligens i Medierne 2024 på tirsdag d. 19/11 i PRESSEN i København.