Ministry of Foreign Affairs of the Kingdom of Norway

09/17/2024 | Press release | Distributed by Public on 09/17/2024 04:56

Norsk hjelp skal gjøre Moldova mer motstandsdyktig

Den norske støtten til Moldova som ble annonsert da president Maja Sandu besøkte Norge i vår, er nå fordelt. Av de 350 millionene statsminister Støre annonserte under besøket, går omtrent 275 millioner kroner til energi og miljø, utdanning, valg og motvirkning av desinformasjon.

- Den norske støtten er innrettet med tanke på tiltak som kan ha rask effekt og utgjøre en forskjell for sårbar befolkning i Moldova. Norge er også glade for å bidra til å støtte demokratiske prosesser og å styrke Moldovas evne til å stå imot forsøk på å undergrave stabiliteten i landet, sier Vad Petersson.

Støtte til energisektoren

Energi er høyt prioritert i Norges støtte til Moldova. Landet har tradisjonelt vært svært avhengig av russisk gass og mottok i 2023 norsk støtte til gunstigere gasskjøp for å avhjelpe den umiddelbare krisen. Energiprisene har økt kraftig i Moldova som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina.

Nå søker Moldova å diversifisere energiforsyningen og gjennomføre tiltak for å frigjøre seg fra den tradisjonelle avhengigheten av russisk gass og sikre en bærekraftig utvikling. Moldova bruker mer enn tre ganger så mye energi som EU-gjennomsnittet for å oppnå samme resultat og økt energieffektivitet ansees som et av de mest effektive tiltakene som er lettest å gjennomføre for å styrke landets forsyningssikkerhet, begrense negative miljøeffekter og redusere energifattigdom. Norge og Moldovas energiministre signerte i mai en avtale om energisamarbeid.

Norge støtter energieffektiviseringstiltak med totalt 170 millioner kroner i 2024. Midlene kanaliseres via Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) og Den europeiske gjenoppbyggings- og utviklingsbanken (EBRD) med henholdsvis 105 og 35 millioner kroner. Støtten skal blant annet gjøre moldovere i stand til å gjøre husene sine mer energieffektive, for eksempel ved å bytte ut husholdningsapparater som bruker mye energi med apparater som bruker mindre. Dette er et tiltak som kan settes i gang og realiseres raskt.

Støtten via EBRD går til etablering av en låneordning for samme type energisparingstiltak i hjemmene. Målet er at energiforbruket i boligene skal ned.

Norge vil også gi 30 millioner kroner rettet mot kommunal sektor gjennom EBRD-fondet E5P i Moldova. Dette fondet bidrar til energieffektive løsninger og grønn teknologi innen områder som fjernvarme, fornybar energi, energieffektivisering av barnehager, skoler og sykehus.

Utdanningsstøtte

Utdanning er en prioritert sektor for norsk støtte til Moldova i årene fremover. Den norske støtten skal gå til å renovere fem skolebygg i fem ulike distrikter i Moldova. Disse skolene skal energieffektiviseres og oppgraderes med moderne infrastruktur og nye uteområder. Verdensbanken og EU støtter tilsvarende renovering av en rekke flere skoler. Dette er også del av en større omlegging av skolestrukturen i Moldova, som skyldes lærermangel, stadig synkende elevtall, og mange skolebygg som er i svært dårlig forfatning.

Norsk støtte vil også bidra til Moldovas arbeid med nye læreplaner, styrking av lærerutdanningen og andre kvalitetshevende elementer. Bakgrunnen for denne innsatsen er blant annet de nyeste PISA-resultatene, som viser resulter under gjennomsnitt i lesing, skriving og matematikk. Samlet vil den norske støtten til Moldovas utdanningssektor i 2024 beløpe seg til 65 millioner kroner, kanalisert gjennom UNDP.

Kamp mot desinformasjon

Moldova skal gjennomføre flere svært viktige valg og en folkeavstemning det neste året. Norge støtter Moldovas valginstitusjoner gjennom UNDP (undp.org) for å forbedre åpenhet rundt partifinansiering og valgkampanjer, øke motstandsdyktighet mot cyberangrep og styrke valgopplysning med 18 millioner kroner i 2024.

Moldova utsettes jevnlig for omfattende påvirknings- og desinformasjonskampanjer fra Russland og prorussiske aktører som forsøker å true stabiliteten i landet. I fjor opprettet myndighetene det uavhengige Senteret for strategisk kommunikasjon og motvirkning av desinformasjon (Stratcom). Norge støtter koordinert innsats for nøytral og faktabasert informasjon med totalt rundt 10 millioner kroner i 2024, som kanaliseres gjennom organisasjonene International Media Support (IMS) og Institute for War and Peace Reporting (IWPR) og deres lokale partnere fra uavhengig media og sivilt samfunn.

Likestilling og klima

Gjennom UNDP støtter Norge også integrering av likestilling (undp.org) i lokale klimatilpasningsplaner og klimasmarte løsninger for bærekraftig lokal utvikling i Moldova med omtrent 12 millioner kroner i 2024.

Fordeling av de resterende midlene er under arbeid og vil annonseres på senere tidspunkt.