TU/e - Technische Universiteit Eindhoven

07/17/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/17/2024 15:42

Zes TU/e onderzoekers ontvangen Veni subsidies

Zes TU/e-onderzoekers ontvangen Veni-subsidies

17 juli 2024

NWO investeert onder andere in onderzoek naar het gebruik van echografie tegen hersenaandoeningen, aanpak van inventarisatieproblemen in gezondheidszorg en voedselvoorziening, en gepersonaliseerde behandeling van cardiometabole ziekten.

Zes beginnende TU/e-onderzoekers krijgen een Veni-subsidie van de Nederlandse Wetenschapsraad (NOW). Het financieringsprogramma is bedoeld voor onderzoekers die onlangs hun promotieonderzoek hebben afgerond. Melvin Drent, Thomas Neele, Debby Klooster, Ulrike Schmidt-Kraepelin, Matthias Volk en Shauna O'Donovan ontvangen elk maximaal 320.000 euro, die ze de komende drie jaar aan hun onderzoek mogen besteden.

Foto: Emrys Kleintjens

Melvin Drent: Nieuwe wiskundige benaderingen voor hoogdimensionale inventarisproblemen

Voorraadsystemen in domeinen zoals de gezondheidszorg (bijv. bloedbanken, medicatiedistributie), openbare diensten (bijv. service-logistiek voor openbaar vervoer of noodhulpdiensten) en voedselvoorziening (bijv. voedselbanken, detailhandel) zijn in toenemende mate afhankelijk van vele factoren of variabelen. Met andere woorden, het zijn hoog-dimensionale problemen.

Tot nu toe waren 'shortcut'-benaderingen nodig om deze complexe systemen op te lossen. Deze kunnen echter vaak leiden tot verspilling, een tekort aan middelen of beide. Voor zijn Veni project wil Melvin Drent (Faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences) nieuwe wiskundige benaderingen ontwikkelen voor de hanteerbare analyse van hoog-dimensionale inventarisatieproblemen.

Dit onderzoek zal leiden tot nieuwe, gemakkelijk implementeerbare bestelregels met theoretische prestatiegaranties, waardoor verspilling en het ontbreken van middelen worden verminderd.

Thomas Neele: Uitlegbare formele methoden met certificaten

Hoewel formele analysetechnieken voor software helpen de toenemende risico's daarvan te beperken, ontbreekt het aan methodes die certificaten voor industriële software kunnen construeren. Recentelijk zijn meerdere fouten in formele analysetechnieken aan het licht gekomen, wat de noodzaak voor certificaten aantoont.

In dit Veni-project, zal Thomas Neele (Faculteit Mathematics and Computer Science) de eerste schaalbare methode creëren voor de constructie van compacte certificaten.

Onafhankelijke (geautomatiseerde) verificatie van die certificaten levert haast absolute zekerheid op dover het analyseresultaat. Dit zet een nieuwe standaard voor verificatie van software.

Debby Klooster: Hersensignalen ter ondersteuning van ultrasone golven in de strijd tegen hersenaandoeningen

Transcraniële ultrasone stimulatie (TUS) is een innovatieve techniek met potentie om de behandeling van hersenaandoeningen ingrijpend te verbeteren. Met ultrageluidsgolven kunnen diepe hersenregio's met ongekende ruimtelijke precisie gestimuleerd worden. Validatie van daadwerkelijke stimulatie van het doelwit is momenteel een cruciale ontbrekende factor. Ook wordt de toestand van het brein tijdens toediening van TUS niet in overweging genomen.

Voor haar Veni project gaat Debby Klooster (Faculteit Electrical Engineering) gebruikmaken van elektrische hersensignalen, gemeten door middel van elektro-encefalografie (EEG), om een ​​methode te ontwikkelen om de betrokkenheid van doelen te valideren.

Daarnaast wil ze een EEG-gesynchroniseerde TUS-opstelling realiseren waarmee TUS effectiever toegediend kan worden tijdens de optimale responsieve breintoestand.

Ulrike Schmidt-Kraepelin: Van stembiljetten tot beslissingen > verbetering van de transparantie en eerlijkheid bij participatieve budgettering

Participatieve Budgettering (PB) geeft burgers invloed op de toewijzing van publieke middelen, door projecten in hun lokale gemeenschappen voor te stellen en erover te stemmen. Helaas schieten bestaande stemmechanismen tekort wat betreft eerlijkheid of transparantie.

In haar project zal Ulrike Schmidt-Kraepelin (Faculteit Mathematics and Computer Science) een nieuwe aanpak onderzoeken die, gebruikmakend van een milde vorm van randomisatie, kan leiden tot stemmechanismen die voor het eerst zowel eerlijk als transparant zijn.

Zo legt het project een solide basis voor deze belangrijke vorm van burgerparticipatie.

Matthias Volk: UNcertaInty In COntinuous-time maRkov chaiNs (UNICORN)

Het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van complexe, high-tech systemen is van groot belang. Formele methodes maken het mogelijk om vragen zoals 'is de kans dat het systeem uitvalt binnen een jaar onder een gegeven waarde' te beantwoorden. Hiervoor moet je echter de exacte uitvalkansen van de verschillende componenten van het systeem kennen.

In dit project probeert Matthias Volk (Faculteit Mathematics and Computer Science) analysetechnieken te ontwikkelen voor systemen waar deze kansen onbekend of onnauwkeurig zijn.

De nieuwe technieken maken het mogelijk om, zelfs bij onnauwkeurige en onbekende kansen, de betrouwbaarheid en veiligheid van een systeem te analyseren.

Shauna O'Donovam: Het genereren van hybride modelleringsbenaderingen om patiëntspecifieke risicoprofielen bij cardiometabolische ziekten te onthullen

De huidige aanpak voor het verbeteren van de cardiometabole gezondheid is gericht op het bereiken van gewichtsverlies door middel van een dieet en lichaamsbeweging, maar dit werkt niet voor iedereen.

In dit project zal Shauna O'Donovan (Faculteit Biomedical Engineering) een innovatief raamwerk voor hybride modellering creëren, waarbij bestaande fysiologische kennis wordt gecombineerd met machine learning.

Deze hybride aanpak vergemakkelijkt de integratie van hoogwaardige omics-metingen met tijdreeksgegevens. O'Donovan zal deze aanpak gebruiken om de manier waarop darmgezondheid en ontstekingen de metabole veerkracht beïnvloeden te belichten, wat helpt bij het ontwerpen van gepersonaliseerde behandelingen voor cardiometabole ziekten.

Over de NWO Veni-beurzen

De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs, maakt onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma en richt zich op onderzoekers die recent gepromoveerd zijn. Zij gaan onderzoek doen binnen de volle breedte van de wetenschap.

De 174 beurzen uit de Veni-ronde van 2023 zijn verdeeld over 53 bij Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), 69 bij Sociale en Geesteswetenschappen (SGW), 25 bij Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) en 27 beurzen bij ZonMw. De projecten die financiering ontvangen, richten zich dan ook op de meest uiteenlopende onderwerpen: van het gebruik van algoritmen en AI in het strafrecht tot de rol van darmbacteriën in onze mentale gezondheid en van het corrigeren van kwantumfouten zoals Sherlock Holmes dat deed tot de verdeling van koloniale winsten in Nederland tussen 1850 en 1860. Elke beurs is maximaal 320.000 euro waard en stelt de laureaten in staat om de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder uit te werken.

Mediacontact

Barry Fitzgerald
(Science Information Officer)
Anke Langelaan
(Science Information Officer)
+ 31 (0) 642159953 a.langelaan@remove-this.tue.nl

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen