Prime Minister´s Office of the Faroe Islands

11/01/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/01/2024 09:47

Javnsetan av sjálvstýrandi londunum er partur av endurskoðanini av Helsingforsavtaluni

Í døgunum 28-31 oktober hevði Norðurlandaráðið ársfund í Reykjavík. Høvuðsevni fyri ársfundinum var "Fred og sikkerhed i Arktis."

Undir frágreiðingini og spyrjitímanum hjá norðurlendsku samstarvsráðharrunum, mikudagin 30. oktober, bar Bjarni Kárason Petersen, samstarvsráðharri, fram røðu. Í røðuni segði hann m. a,. at nýggja trygdarstøðan krevur, at vit hava eina sterka sivila tilbúgving og munagóða samskipan millum norðurlond. Tí er gleðiligt, at sivil tilbúgving liggur høgt á dagskránni í norðurlendska samstarvinum. Eisini vísti hann á, at Føroyar í 40 ár hava ynskti fullgildigan limaskap í norðurlendska samstarvinum. Sterku tekini um solidaritet og inkjusión eru gleðilig, tí tað er ein fyritreyt fyri føroysku luttøkuni í samstarvinum.

Hósdagin 31. oktober samtykti Norðurlandaráðið uppskot um tilmæli at endurskoða Helsingsforsavtaluna. Í tilmælinum verður mælt til eina umfatandi dagføring av avtaluni, herundir javnsetan av sjálvstýrandi londunum. Tilmæli sigur, at Helsingforsavtalan verður dagførd so …at deltagelsen i det nordiske samarbejde er baseret på ligeværdighed mellem landene, og at deltagelsen hos Grønland, Færøerne og Åland i det nordiske samarbejde reflekterer udviklingen i de selvstyrende lande og giver fleksibilitet til at rumme uligheder og fremtidig udvikling.

Í síðstu viku sendi danski forsætismálaráðharrin, Mette Frederiksen, hennara norðurlendsku starvsfeløgum bræv, har hon boðaði frá, at danska stjórnin fult stuðlar, at Føroyar og Grønland verða javnsett í tí norðurlendska samstarvinum, og at tey eiga at gerast fullgildigir limir.

Føroyar virðismeta tað norðurlendska samstarvið. Men tað er eyðsæð, at verandi støða, har øll lond ikki er javnsett, ikki er virðilig. At Helsingsforsavtalan verður endurskoðað er eisini ábendingum um, at vit møguliga fara at røkka okkara ynski um at verða javnsett í samstarvinum. Samstundis er endurskoðanin høvi hjá okkum at streingja á fyri at fáa fullan føroyskan limaskap.
Bjarni Kárason Petersen, samstarvsráðharri

Gestarøðarar ársfundinum vóru Volodymyr Zelenskyy, forseti í Ukraina, og leiðarin í demokratisku rørsluni í Belarus, Svetlana Tikhanovskaja.

Røða hjá samstarvsráðharranum:

Ærede Præsidie, Direktør for Nordisk Råd, ministre, medlemmer af Nordisk Råd - kære gæster

Det er mig en stor glæde at være til Nordisk Råds årsmøde i Reykjavík. Dette årlige nordiske højdepunkt hvor vi markerer et af verdens stærkeste regionale samarbejder og de værdier, vi deler.

'Fred og sikkerhed i Arktis' er hovedtemaet for dette års session. Et meget aktuelt tema, for verden har ændret sig markant siden det historiske topmøde her i Reykjavík mellem Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov i 1986.

Det globale sikkerhedsmiljø er i forandring og norden, Nordatlanten og Arktis udgør i stigende grad et betydeligt omdrejningspunkt i den globale magtbalance.

Det er Færøernes ambition at bære vores del af ansvaret for en verden i forandring, i tæt samarbejde med vores nordiske naboer. Vi ønsker at tage ansvar i fællesskab med vores allierede, dedikerede til fred og stabilitet grundlagt på international ret.

Vi må forberede os på en usikker fremtid, hvor vi skal være forberedte til nye sikkerhedsudfordringer, klimaforandringer, pandemier, naturkatastrofer, cyberangreb og andre trusler. Fælles for disse er at de er spontane, og sjældent begrænser sig til landegrænser, Disse nye udfordringer kræver, at vi har et robust civilt beredskab og en stærk koordination mellem vores lande. Derfor er jeg glad for, også som Færøernes beredskabsminister, at civilt beredskab ligger så højt på den nordiske dagsorden.

Og i denne udvikling og realitet har et samlet Lagting og Landsstyre gjort det klart, at "intet skal foregå om os uden om os".

Jeg er født i 1994. To uger før min fødsel holdt lagmanden sin redegørelse for Færøernes parlament, lagtinget. I sin tale sagde han: vi har endnu ikke opnået fult medlemskab i det nordiske samarbejde; men det går i den rigtige retning."

Dette er 30 år siden.

Færøerne ser stor værdi i det nordiske samarbejde og har i 40 år ønsket selvstændigt medlemskab i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.

Vi har styrket vores deltagelse til det punkt, hvor det for Færøerne nu kun mangler det fuldgyldige medlemskab.

Arbejdsgruppen har gjort et stort arbejde med revisionen af Helsingforsaftalen, og i morgen skal Nordisk Råd behandle disse forslag. Efter vores synspunkt må en potentiel opdatering rumme at de selvstyrende lande opnår en ligeværdig deltagelse i det nordiske samarbejde, hvis vi skal opnå vores ambitiøse mål om at norden skal være verdens mest integrerede region.

I sidste uge sendte den danske regering en erklæring om at den støtter, at Helsingforsaftalen ændres, således at Færøerne og Grønland kan opnå fuldt medlemskab.

Det er glædeligt at se disse stærke signaler om solidaritet og inklusion. Det er en afgørende forudsætning for vores engagement i det nordiske samarbejde, som vi værdsætter så meget. Vi står stærkere sammen, en hver for sig.

Når alle Nordens otte lande føler sig fuldt inkluderet i denne vision, er fundamentet sikret for, at Norden står stærkt - både nu og i fremtiden.