Regional Council of Kainuu

11/18/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/18/2024 02:57

EU vahvistaa puolustusvalmiuttaan antamalla kaikkien aikojen ensimmäisen rahoitustuen yhteisille puolustushankinnoille

Komissio on hyväksynyt rahoituksen viidelle rajat ylittävälle hankkeelle, joilla tuetaan koordinoituja ja tehokkaita puolustushankintoja EU:n jäsenvaltioiden välillä. Euroopan puolustusteollisuuden vahvistamista yhteishankintojen avulla koskevan välineen (EDIRPA) puitteissa toteutettaville hankkeille myönnetään yhteensä 300 miljoonaa euroa rahoitusta. Kaiken kaikkiaan yhteishankinnat vahvistavat EU-maiden puolustusvalmiutta merkittävästi.

Yhteistoiminnalliset hankinnat tuovat enemmän vastinetta rahalle mittakaavaetujen ansiosta ja tekevät kriittisistä puolustusvoimavaroista kohtuuhintaisempia jäsenvaltioiden asevoimille. Kun tuotteita hankitaan yhdessä, jäsenvaltioiden asevoimat ovat parantaneet yhteentoimivuutta. Yhteishankintojen suuremmat sopimukset tuovat mukanaan selkeämmät näkymät ja paremman ennustettavuuden. Ne vahvistavat Euroopan teollisuutta ja antavat sille mahdollisuuden mukauttaa tuotantokapasiteettiaan Euroopan puolustustarpeisiin.

Puolustustuotteiden hankinnan vipuvaikutus jäsenvaltioiden asevoimille yli 11 miljardia euroa

Euroopan puolustusyhteistyön uuden aikakauden merkeissä komissio on ilmoittanut kaikkien aikojen ensimmäisistä EU:n rahoittamista hankkeista, joilla tuetaan kriittisten puolustustuotteiden yhteishankintoja jäsenvaltioissa kolmella alalla:

  • Ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmien hankinta

Kahdella hankkeella vahvistetaan yhteisiä ilma- ja ohjuspuolustusvalmiuksia. MISTRAL-hankkeella tuetaan erittäin lyhyen kantaman "Mistral"-ilmapuolustusjärjestelmien yhteishankintaa yhdeksässä jäsenvaltiossa (Ranska, Belgia, Kypros, Viro, Espanja, Unkari, Slovenia, Romania, Tanska). Toinen hanke, JAMIE (Euroopan yhteinen ilmavoimien ohjuspuolustusaloite), johtaa IRIS-T SLM:n keskipitkän kantaman ilmapuolustusjärjestelmien yhteishankintoihin kuudessa jäsenvaltiossa (Saksa, Slovenia, Belgia, Itävalta, Viro, Latvia). Nämä ovat järjestelmiä, jotka suojaavat ilmauhilta, kuten taistelulentokoneilta, hyökkäyshelikoptereilta ja miehittämättömiltä ilma-alusjärjestelmiltä.

  • Nykyaikaisten panssaroitujen ajoneuvojen hankinta

EDIRPA tukee myös yhteisen panssariajoneuvojärjestelmän (CAVS) hankintaa neljässä jäsenvaltiossa (Suomi, Latvia, Ruotsi, Saksa). CAVS on nykyaikainen panssariajoneuvo, joka kuljettaa suojattuja joukkoja. Nykyaikaiset panssaroidut ajoneuvot tarjoavat korkeaa suorituskykyä ja erinomaista liikkuvuutta.

  • Ampumatarvikkeiden hankinta

Kahdessa muussa hankkeessa EDIRPA tukee erityyppisten 155 mm:n tykistöammusten yhteishankintaa. Kyseessä on kuuden jäsenvaltion (Alankomaat, Italia, Puola, Liettua, Tanska, Kroatia) hanke "CPoA 155mm" ja neljän jäsenvaltion (Saksa, Tanska, Alankomaat, Viro) hanke "HE 155mm".

Valittujen viiden hankkeen yhteenlaskettu hankinta-arvo on yli 11 miljardia euroa, mikä on osoitus EU:n rahoituksen suuresta vipuvaikutuksesta. EDIRPAn 300 miljoonan euron investointi on kannustanut yli 36 kertaa suurempaan sitoumukseen, mikä osoittaa, että ohjelma on tehokas merkittävien puolustusinvestointien edistämisessä kaikkialla EU:ssa.

Valittujen hankkeiden lisäksi esitettiin muita ehdotuksia, jotka on varallaololuettelossa mahdollisten tulevien rahoituksien yksilöintiä varten. Näihin ehdotuksiin osallistuvat jäsenvaltiot voisivat esimerkiksi pyrkiä tukemaan niitä taloudellisesti siirtämällä niille yhteistyöhön perustuvan hallinnoinnin puitteissa myönnettyjä käyttämättömiä EU:n varoja.

Vaikuttava määrä osallistuvia EU:n jäsenvaltioita

Valituissa EDIRPA-hankkeissa on mukana 20 jäsenvaltiota, joista osa osallistuu ensimmäistä kertaa yhteisiin puolustushankintoihin. Tämä kuvastaa EDIRPAn roolia jäsenvaltioiden välisen yhteistyön edistämisessä kriittisten voimavarapuutteiden korjaamiseksi. Kuhunkin hankkeeseen osallistuu keskimäärin kuusi jäsenvaltiota - siis yli kolmen jäsenvaltion lakisääteisen vähimmäisvaatimuksen - mikä osoittaa kiinnostusta yhtenäisempään eurooppalaiseen lähestymistapaan puolustushankinnoissa.

Ukrainan tukeminen

Useimmissa valituissa hankkeissa hankitaan myös Ukrainalle tarkoitettuja puolustustuotteita, kuten ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmiä ja ampumatarvikkeita, joilla vahvistetaan maan puolustusvalmiuksia Venäjän meneillään olevan hyökkäyksen yhteydessä.

Taustaa

EDIRPA-hankkeet valitaan vastauksena komission maaliskuussa 2024 käynnistämiin ehdotuspyyntöihin. EDIRPAn hyväksymisen ja sen työohjelman kautta tapahtuvan täytäntöönpanon sekä niitä koskevien ehdotuspyyntöjen käynnistämisen myötä unioni kannustaa ensimmäistä kertaa jäsenvaltioita ja Norjaa hankkimaan yhteisiä puolustustuotteita, jotka palvelevat kiireellisimpiä ja kriittisimpiä tarpeita, erityisesti niitä, joita Venäjän hyökkäys Ukrainaan pahentaa. Kysynnän yhdistäminen lisää ennustettavuutta ja kannustaa näin ollen teollisuutta lisäämään valmistuskapasiteettia ja parantaa kansallisten asevoimien yhteentoimivuutta.

EDIRPA-työohjelmalla tuetaan yhteishankintoja kolmella alalla: 1) ampumatarvikkeet, 2) ilma- ja ohjuspuolustus sekä 3) alustat ja vanhojen järjestelmien korvaaminen. Nämä rahoituksen painopisteet on asetettu yhdessä jäsenvaltioiden kanssa kiireellisiin puolustustarpeisiin vastaamiseksi ja puolustusvarastojen täydentämiseksi.

Komissio vastaanotti määräaikaan eli 25. heinäkuuta 2024 mennessä yhteensä 12 ehdotusta, mikä osoittaa, että jäsenvaltiot ja Norja olivat erittäin kiinnostuneita asiasta. Komission yksiköt tarkastivat saatujen ehdotusten hyväksyttävyyden ja tukikelpoisuuden ja arvioivat ne EDIRPA-asetuksen säännösten mukaisesti.

EDIRPA-ohjelma on Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen jälkeen hyväksytty lyhyen aikavälin väline, jonka on määrä kestää vuoteen 2025 saakka ja jonka tarkoituksena on kannustaa yhteistyöhön kaikkein kiireellisimpien puolustustuotteiden osalta. Ohjelmalla tuetaan jäsenvaltioiden ja Norjan asevoimien puolustusvoimavarojen hankintaa. EDIRPA-budjetista ei makseta puolustustuotteita, vaan jäsenvaltioille korvataan yhteisistä hankinnoista aiheutuvat hallinnolliset lisäkustannukset. Komissio esitti maaliskuussa 2024 ehdotuksen Euroopan puolustusteollisuuden ohjelmasta (EDIP), jolla EDIRPA-logiikkaa jatketaan vuoden 2025 jälkeen, jotta voidaan jatkaa eurooppalaisen kysynnän yhdistämistä ja lisätä yhteentoimivuutta.

Lisätietoja

Tietokooste "MISTRAL"

Tietokooste "CAVS"

Tietokooste "CPoA 155 mm"

Tietokooste "HE 155mm"

Tietokooste "JAMIE"

EDIRPA-verkkosivusto

Q & amp; EDIRPA

Lehdistötiedote 15.3.2024

EDIRPAn työohjelma

EDIRPA-asetus

Sitaatit

Tämä on ensimmäinen kerta, kun EU:n talousarviosta tuetaan jäsenvaltioita puolustustuotteiden yhteishankinnoissa. Operaatio on ollut menestys: investoimme 300 miljoonaa euroa viiteen hankkeeseen, joilla korjataan kriittisiä ja kiireellisiä puolustusvoimavarojen puutteita. Näin voidaan tarjota parempaa vastinetta kansallisille puolustusbudjeteille, parantaa eurooppalaisten asevoimien yhteentoimivuutta, vahvistaa teollisuuttamme ja parantaa Euroopan valmiutta vastata puolustusuhkiin. On tärkeää huomata, että valitut hankkeet lisäävät myös tukeamme Ukrainalle lisäämällä puolustustarvikkeita.

Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager

Lähde: EU:n komission verkkosivut