Ministry of Social Affairs and Health of the Republic of Finland

06/26/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/25/2024 23:37

Är det möjligt att påverka den låga nativiteten? Regeringen har inlett ett befolkningspolitiskt program

Är det möjligt att påverka den låga nativiteten? Regeringen har inlett ett befolkningspolitiskt program

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 26.6.20248.33
Pressmeddelande

Befolkningsstrukturen i Finland genomgår stora omvälvningar. Samtidigt som befolkningen åldras och den arbetsföra befolkningen minskar finns det en stor klyfta mellan det önskade antalet barn och antalet barn som föds. Befolkningsutvecklingen i Finland tog under 2010-talet en annan riktning än utvecklingen i de övriga nordiska länderna. Vilka faktorer är det som påverkar i bakgrunden och hur kan man vända utvecklingen? Ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen har tillsatt en arbetsgrupp som ska bereda ett befolkningspolitiskt program med förslag till konkreta lösningar för att vända utvecklingens riktning. Som grund för arbetet ska social- och hälsovårdsministeriet genomföra en utredning om de faktorer som påverkar familjebildningen och nativiteten. Utredningen ska genomföras av docent Anna Rotkirch.

Befolkningsstrukturens utveckling och den låga nativiteten påverkar också försörjningskvoten, och därför också den offentliga ekonomin, tillgången tillgång på arbetskraft och finansieringen av välfärdssamhällets tjänster. Det dröjer länge innan man ser de samhälleliga konsekvenserna av befolkningens åldrande. Statsminister Orpos regering ska bereda ett befolkningspolitiskt program för att hitta konkreta lösningar för att bättre kunna möta de utmaningar som förändringen i befolkningsstrukturen för med sig och åtgärda grundorsakerna till den låga nativiteten, i synnerhet med tanke på att klyftan mellan det önskade antalet barn och antalet barn som föds har vuxit.

- Finland har den näst äldsta befolkningsstrukturen i världen efter Japan. Det föds nu färre förstfödda än någonsin. Vår befolkningsutveckling förutsätter anpassning och många olika åtgärder både nu och inom de närmaste åren. Vi kan främja en balanserad befolkningsutveckling genom att stödja välfärd, familjevänliga miljöer och människans livsresurser. Men före det måste man få bättre kunskap om de grundorsaker som utgör hinder för familjebildning och hitta konkreta lösningar för att kunna påverka utvecklingen och vända riktningen, säger minister för social trygghet Grahn-Laasonen.

Programmet bereds av en arbetsgrupp med experter, och som grund för arbetet genomför social- och hälsovårdsministeriet en utredning om de faktorer som påverkar nativiteten. Förutom att kartlägga nuläget ska utredningen också leda till förslag till åtgärder för att öka nativiteten både på kort och på lång sikt. Utredningen genomförs av VTT, docent Anna Rotkirch utifrån hennes omfattande tidigare utredningsarbete. Arbetet inleddes i juni och utredningen ska vara klar i september 2024.

Arbetsgruppens experter kommer från social- och hälsovårdsministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, finansministeriet och statsrådets kansli. I arbetsgruppen deltar dessutom representanter för Institutet för hälsa och välfärd, Arbetshälsoinstitutet, Pensionsskyddscentralen, FPA och Statistikcentralen. Arbetsgruppen hör vid behov också andra experter. Ordförande för arbetsgruppen är avdelningschef Liisa Siika-aho från social- och hälsovårdsministeriet.

Mer information:

Teresa Salminen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen, tfn 0295 163 109, [email protected]

Liisa Siika-aho, avdelningschef, avdelningen för social trygghet och försäkringar, tfn 0295 163 085, [email protected]