Regional Council of Lapland

07/04/2024 | News release | Distributed by Public on 07/04/2024 05:07

Lapissa poronhoito ja saamelaiskulttuuri luovat tarpeita uusille käytännöille aurinko- ja tuulivoimahankkeiden suunnittelussa

Lapissa poronhoito ja saamelaiskulttuuri luovat tarpeita uusille käytännöille aurinko- ja tuulivoimahankkeiden suunnittelussa

Onkotuulivoimahankekehittäjän koskaan liian aikaista ottaa yhteyttä paliskuntaan? Tuulivoima-alalla on tästä keskusteltu viime aikoinapaljon ja asiasta on julkaistu myös oppaitaja teemasta on valmistumassa raportteja.

Useat asiantuntijaorganisaatiot ovat kertoneetesityksissään, ettätuulivoimahankkeissa aikaiselle poronhoidon osallisuudelle kaavoitusmenettelyssä on olennainen rooli.Oikea-aikainen ja vuorovaikutteinen poronhoidon sidosryhmien osallistaminen luovat tuuli- ja aurinkovoimasuunnittelulle luotettavuuden ilmapiirin. Aikainen tiedon saanti suoraan hanketoimijoilta voi hälventää väärää tietoa tuulivoimarakentamisesta paliskunnissa, joihin on kaavailtu tuulivoimahankkeita. Vuorovaikutusta pelkäämätön hanketoimija voi käydä paliskuntien kanssa epävirallisia neuvotteluja ennen kaavoitukseen pakollisena kuuluvaa osallistamista, asukasiltoja, YVA-menettelyn vaikutusten arviointeja ja lakisääteisiä riittäviä luonto- ja maisemaselvityksiä.Hankekehittäjien aikaisen vuorovaikutuksen tärkeyttä käsiteltiin esimerkiksi Oulussa 14.5.2024 seminaarissa nimeltään: Tuuli- ja aurinkovoima - miten ratkaistaan päästövähennysten, hyväksyttävyyden ja luonnonympäristöjen yhtälö?

Suomessa tarvitaan luotettavia ja kotimaisia poronhoidon tutkimuksia tuulivoimaloiden vaikutuksista sekä poron käyttäytymisen havainnoivaa tutkimustietoa.Poronhoidon tutkimuksia on tehty etenkin pohjoisosissa Ruotsia ja Norjaa ja kotimaisia tutkimuksia on tekeillä poronhoidosta. Tuuliriista-hanke on esimerkki tallaisesta tutkimushankkeesta.Tuulivoimaloiden läheinen sijainti voi aiheuttaa poronhoidon harjoittamiselle haasteita ja muutoksia porojenelinympäristöihinja elinkiertoihin.

Tuulivoiman kokemisen ja luontoarvon paradoksi tuulivoimaloiden sijoittelussa

Yksi keino vähentää tuulivoiman haittavaikutuksia poronhoitoon on tuulivoimaloiden sijoittaminen lähelle asutusta esimerkiksi teollisuuden muokkaamille alueille. Aiemmin mainitussa seminaarissa sain tietoa tutkimushankkeesta, jossa tutkimusorganisaation mielipidekyselyissä nousi esille johtopäätös, jonka mukaan tuulivoiman sosiaalinen hyväksyttävyys on negatiivisempaa lähellä vapaa-ajanasutusta sekä vakiasutusta kuin rakentamattomilla ja ihmisen muokkaamattomilla syrjäisillä alueilla. Lapissa ihmisen muokkaamattomat syrjäiset alueet sijaitsevat usein merkityksellisillä poronhoidon alueilla. Aikaisella vuorovaikutuksella voidaan edistää vihreän siirtymän maankäytön energiahankkeita ja vähentää poronhoidon yhteensovittamisen haasteita. Kuitenkin poronhoidon kannalta kriittiset tuulivoiman hankealueet voivat sijaita kauempana asutusta, jolloin tuulivoimalat häiritsevät poronhoitoa sekä voi aiheuttaa yksilöllisiä haittavaikutuksia poroille.

Kuva: Terhi Tuovinen, Lapin Materiaalipankki

Miten Lapin aurinko- ja tuulivoimaselvityksessä on huomioitu vuorovaikutus poronhoidon kanssa?

Lapin liitto on kuunnellut paliskuntien mielipiteitä ja jakanut tietoa aurinko- ja tuulivoimaselvityksestä poronhoidon webinaareissa

Lapin aurinko- ja tuulivoimaselvityksessä halusimme huomioida poronhoidon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Selvitys itsessään tehdään jo ennen kuin kaavoitusta on edes vireillä. Selvityksessä järjestettiin kaksi poronhoidon etäwebinaaria keväällä 2024, jotta saisimme päiväntasaiset tiedot aurinko- ja tuulivoimaselvitykseen.

Lapin liiton aurinko- ja tuulivoimaselvitykseen 2023-2024 kahdessa poronhoidon webinaarissa paliskunnat saivat tuoda ajatuksiaan ja palautetta konsultin toteuttamalle poronhoidon vaikutusten arvioinnille, joka valmistuu elokuussa 2024. Poronhoidon webinaareissa nousi esimerkiksi esille saamelaisalueen poronhoidon erityispiirteet ja asiantuntijaosaamisen puuttuminen saamalaisten kotiseutualueella maankäytön hankkeissa uusituvan energian näkökulmista.

Vuorovaikutuksen järjestämiseen paliskuntien kanssa tulee aina varata riittävästi aikaa ja pohtia osallistamista poronhoidon kannalta vähiten kiireettömään aikaan.

Konsultti on kesän aikana yhteydessä paliskuntiin, joita selvityksen päivitykset koskettavat ajantasaisen tiedon saamiseksi. Paliskuntien kanssa tehtävän yhteistyön arvioidaan parantavan vaikutusten arvioinnin laatua.

Kuntien tahtotila tuulivoiman edistämisessä on keskeistä. Jotkut kunnat ovat tehneet valtuustokaudella periaatepäätöksen olla edistämättä tuulivoimaa. Sosiaalinen paine vihreän siirtymän edistämiseen voi muokata kunnan kantaa tuulivoimaa myönteisemmäksi ja toisaalta ottamaan poronhoidon näkökulmat paremmin huomioon uusiutuvan energian hankkeiden yleiskaavoituksessa.

Lapin aurinko- ja tuulivoimaselvityksen tiedon kasvattaminen aurinko- ja tuulivoimasta voivat auttaa kuntia myöhempinä aikoina uusituvan energian hankkeiden päätöksenteossa ja hankkeiden kaavoituksessa. Uusiutuvan energian suunnittelussa tarvitaan malttia asioiden ja poronhoidon yhteensovittamiseen.

Kirjoittaja: Lapin aurinko- ja tuulivoimaselvityksen 2023-2024 koordinaattori