11/20/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/21/2024 09:00
Polisen i Västra Nyland fann tre försvunna personer i en skog i Kyrkslätt söndagen den 17 november. I veckomeddelandet berättar vi också om helgens trafikövervakning, där vi blåste över 400 förare och stötte än en gång på unga som körde farligt.
Polisen fick på söndagskvällen den 17 november omkring klockan 17 ett uppdrag för att söka efter tre personer som hade gått vilse i ett friluftsområde i Kyrkslätt efter mörkrets inbrott. Personerna var medlemmar av samma familj. Flera patruller skickades ut, och eftersom området som skulle genomsökas var stort skickades bland annat tre polishundspatruller till platsen.
Omkring klockan 18 fann polisen en av de försvunna personerna i friluftsområdet och tog hen till en polisbil för att värma sig. Kort därefter hittades en annan familjemedlem med hjälp av en hundpatrull. Sökandet efter den tredje personen fortsatte.
Vid cirka klockan 19.30 upptäckte polisen den tredje familjemedlemmen med hjälp av en drönare. Efter att personen lokaliserats gick en konstapel till fots för att hämta personen i skogen. Alla tre var i gott skick när de hittades.
De tre var ute på vandring när det blev mörkt. När de insåg att de hade gått vilse hade två av dem redan fått slut på batteriet i sina telefoner. Den tredje lyckades dock larma om hjälp med sin telefon. Polisen har i anslutning till detta några påminnelser till alla som rör sig ute.
Polisen påminner om att även erfarna friluftsmänniskor kan gå vilse, särskilt när det blir mörkare. Det är därför bra att gå ut i skogen tillsammans eller åtminstone informera någon om sin vandring och tidsplan. På så sätt kan en närstående ringa 112 om hen misstänker att personen har gått vilse.
Det är också bra att ta med tillräckligt med mat och dryck samt varma kläder. Navigeringsutrustning och exempelvis en pannlampa kan vara användbara. Ett reservbatteri till mobilen är också bra, särskilt om kylan gör att telefonens batteri snabbt tar slut.
Om du misstänker att du har gått vilse är det första du bör göra att försöka lugna dig och stanna på platsen samt kontakta nödcentralen via telefon eller 112-appen. Appen gör det möjligt för nödcentralen att automatiskt informeras om uppringarens exakta position. 112-appen är Nödcentralsverkets avgiftsfria app som kan laddas ner till telefonen telefon från olika appbutiker.
Under helgen övervakade vi hastigheter i hela Västra Nylands område. Till exempel i Lojo mötte polisen en 17-åring som körde 151 km/h på Lojoåsvägen i ett område där hastighetsgränsen är 80 km/h. I bilen fanns fyra andra ungdomar i samma ålder.
I Esbo stötte polisen på en förare på Ring II som körde 139 km/h i ett område med hastighetsgränsen var 80 km/h. Färden fortsatte ut på Åboleden, där hastigheten uppmättes till 153 km/h på en sträcka med en hastighetsgräns på 100 km/h. Föraren körde om bilar bland annat på vänster sida av vägbanan. När bilen stannade visade det sig att den 17-årige föraren inte hade någon körrätt alls. Dessutom var han berusad, så brottsrubriceringarna är bland annat rattfylleri, framförande av fortskaffningsmedel utan behörighet och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.
I Saukkola försökte en motorcyklist fly från polisen, men han blev till slut fast och följde med polisen. Motorcykeln beslagtogs. Anledningen till flykten var att föraren inte hade fullständig körrätt; han hade bara ett AM-körkort, vilket räcker för att köra moped.
Vi satsade också på rattfylleriövervakning under helgen. Över 200 förare blåstestades i Esbo på lördagen, och vi kan med glädje konstatera att ingen av dem överskred gränsen för rattfylleri. Också i Kyrkslätt var förarna i exemplariskt körskick när polisen övervakade bilisternas körskick på söndagen.
Under helgen registrerade vi bland annat fyra fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten och fem fall av allvarliga likgiltighet samt utfärdade nio temporära körförbud. Antalet utförda blåstest uppgick till totalt 446.