Qt Group Oyj

09/10/2024 | Press release | Distributed by Public on 09/10/2024 05:04

Sulautettujen järjestelmien moninaiset kehitystarpeet hidastavat ohjelmistoalustakehityksen käyttöönottoa

Finnish
Julkaistu: 2024-09-10 13:00:00 CEST

Qt Group Oyj
Sijoittajauutiset

Sulautettujen järjestelmien moninaiset kehitystarpeet hidastavat ohjelmistoalustakehityksen käyttöönottoa

  • Lähes kaksi kolmasosaa (63 %) alustakehitysstrategiaa hyödyntävien kehitystiimien sulautettujen laitteiden koodista kirjoitetaan edelleen räätälöidyillä ratkaisuilla.
  • Laitteiden ja käyttöjärjestelmäympäristöjen välillä työskentely on yli puolelle (51 %) alustakehitysstrategiaa noudattavista kehitystiimeistä merkittävä haaste.
  • Osaajapulan vuoksi jopa 50 prosentilla sulautetuista tiimeistä on vaikeuksia laajentaa alustakehitysstrategiaansa.

Espoo, Suomi, 10. syyskuuta, 2024- Alustakehityksen (Platform engineering) tarkoituksena on tuoda ohjelmistokehitykseen automaatiota, itsepalveluominaisuuksia ja sujuvampia työnkulkuja. Forrester Consulting ja Qt Groupin vuoden 2024 tutkimuksenmukaan lähes kaksi kolmasosaa (63 %) alustakehitysstrategiaa hyödyntävien organisaatioiden sulautetuista ohjelmistoista luodaan kuitenkin edelleen räätälöidyillä, yhtä käyttötarkoitusta varten kehitetyillä -ratkaisuilla. Tästäkin huolimatta vastaajat pitävät organisaationsa alustakehitysstrategiaa kypsänä: 65 prosenttia vastaajista näkee alustansa perustana, jolle sulautettu ohjelmisto rakentuu, ja pyrkii jatkuvasti parantamaan sen ominaisuuksia sekä lisäämään automaatiota ja käyttötapausten kattavuutta.

Tutkimuksen tulokset tuovat selvästi esiin, miten monet sulautettuja ohjelmistoja kehittävät tiimit joutuvat yhä tasapainotelemaan tuottavuuden ja tiukkojen laatu- ja turvallisuusvaatimusten välillä.

Kehitystiimit tarvitsevat joustavia ja skaalautuvia alustoja, jotka täyttävät turvallisuus- ja laatuvaatimukset

Pohjimmiltaan nimenomaan laatuvaatimukset ovat saaneet useimmat sulautettuja järjestelmiä kehittävät tiimit siirtymään alustakehitykseen. Keskeisinä hyötyinä mainitaan:

Parantunut loppuasiakaskokemus (68 %) aiempaa luotettavamman ja laadukkaamman ohjelmiston ansiosta.

Laitteiden parantunut turvallisuus ja toimialan standardien noudattaminen (56 %).

Aiempaa parempi brändi-identiteetti (57 %) ja työskentelyn tehokkuus (54 %) suoraviivaisempien prosessien ansiosta. Sujuvammat prosessit auttavat ylläpitämään yhtenäistä ulkoasua ja tuotteiden toiminnallisuuksia.

Kuitenkin puolet (49 %) alustakehitysstrategiaa noudattavista sulautettujen järjestelmien kehittäjistä kamppailee löytääkseen tasapainon standardoitujen, korkealaatuisten komponenttien uudelleenkäytettävyyden ja eri käyttötapausten erilaisten tarpeiden välillä. Kehitystiimit joutuvat edelleen tekemään paljon räätälöityä kehitystyötä johtuen ohjelmistoratkaisujen ja laitteistojen erityistarpeista sekä tarpeesta integroida niihin monenlaisia, ei-standardinmukaisia lisälaitteita ja toimintoja. Tämän vuoksi alustakehitysstrategian hyödyntämisestä ei saada täysiä hyötyjä irti.

51 % vastaajista sanoo, että on vaikeaa työskennellä eri laitteiden, käyttöjärjestelmien, laitteistojen ja muototekijöiden välillä.

44 % vastaajista sanoo, että sulautetuista järjestelmistä puuttuvat yhtenäiset käyttöliittymä-/käyttökokemussuunnitteluprosessit saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden takaamiseksi.

41 % vastaajista sanoo, että toimintojen välinen yhteistyö suunnittelun, kehityksen, testauksen ja käyttöönoton välillä on vaikeaa.

43 % vastaajista kamppailee itsepalveluominaisuuksien ylläpitämisessä useimmille käyttötapauksille.

Haasteista huolimatta lähes kaikki vastaajat (93 %) kertovat, että yrityksen johto tukee olemassa olevia alustakehitysstrategioita.

"Olemme usein huomanneet, että yrityksissä alustakehitysstrategioiden koettu kypsyys ei aina vastaa niistä saatavia todellisia hyötyjä. Liian paljon työtä tehdään edelleen manuaalisesti erityistarpeiden täyttämiseksi, olipa kyseessä sitten lääke-, auto- tai teollisuusautomaatioala," sanoo Juhapekka Niemi, Senior Vice President, Product Management Qt Groupilta. "Alustat pitäisi suunnitella tukemaan muutosta, integroitumaan kehittyvään teknologiaan ja toimimaan monenlaisilla laitteisto- ja ohjelmistoalustoilla. On tärkeää hyödyntää joustavaa ja skaalautuvaa kehitysympäristöä, joka tukee laadunvarmistustyötä ja helposti käyttöönotettavia monialustakomponentteja. Tämä on ollut Qt:n ohjenuora jo monien vuosien ajan, ja siksi olemme nähneet monien asiakkaiden hyödyntävän Qt:n teknologiaa alustastrategiansa kulmakivenä.

Kehitystiimien kannattaa rakentaa ja ylläpitää vahvaa ekosysteemiä

Koska sulautettujen järjestelmien kehitys vaatii myös erityisosaamista, 50 prosenttia vastaajista sanoo, että osaajapula on suurin este alustastrategian paremmalle hyödyntämiselle. Muina keskeisinä syinä mainitaan vaikeudet integroida vanhoja alustoja (49 %) ja tuotekehitystiimien kulttuurinen vastarinta (34 %).

"Sulautettujen järjestelmien kehittäjille on haastavaa ymmärtää suunnittelemiensa teknisten laitteiden loppukäyttäjäkokemusta,"sanooMaurice Kalinowski, Qt Groupin Product Director. "Käytettävyyteen keskittyviä web-kehittäjiä on hyvin saatavilla, mutta heidän oppimiskäyränsä on erittäin jyrkkä, kun he lähtevät perehtymään sulautettujen järjestelmien maailmaan ja sen monimutkaisuuksiin, kuten C/C++ -liitännäisiin ja monialustakehitykseen. Tämä tekee yhtenäisten standardien luomisesta entistäkin tärkeämpää."

Integrointi huippuluokan työkalujen kanssa tärkeää

Oikeiden työkalujen valinta on kriittistä tehokkaan alustakehitysstrategian saavuttamiseksi. Tutkimustulosten mukaan sulatettuja järjestelmiä kehittävät tiimit haluavat työkaluja, joissa on runsaasti integrointimahdollisuuksia ja kattava tietoturva.

Yli puolet (52 %) alustakehitysstrategiaa noudattavista sulautettujen järjestelmien tiimeistä priorisoi huippuluokan työkaluja, jotka toimivat saumattomasti olemassa olevan teknologian kanssa. Vain kolmasosa (35 %) haluaa koko ohjelmistokehityskaaren kattavat toiminnallisuudet samasta työkalusta. Integraatio on vastaajille tärkeää tilanteissa, joissa esimerkiksi erikoistuneiden tietoturvatyökalujen on oltava yhteensopivia ohjelmistokehitysympäristön kanssa, jotta voidaan varmistaa vahva suoja ilman suorituskyvyn heikentymistä. Vastaajista 49 prosenttia pitää turvallisuutta, tietoturvaa ja vaatimustenmukaisuutta alustakehitys -strategian olennaisina tuotoksina. Noin 43 prosenttia korostaa myös räätälöitävien ohjelmointirajapintojen tärkeyttä kolmansien osapuolten integraatioissa.

"Eri rajapinnoilla on vaihtelevia sopimuksia ja viiveaikoja, mikä altistaa järjestelmät normaalia suuremmille tietoturvariskeille ja tietosuojasäädöksille. Kehittäjien on varmistettava, että kolmannen osapuolen ohjelmisto käsittelee arkaluonteisia tietoja asianmukaisesti," sanoo Miao Luo, Director, Technology Strategy Qt Groupilta. "Paras tapa alustatiimeille vähentää tätä riskiä on seurata tarkasti teknistä velkaa ja minimoida käytössä olevien kolmansien osapuolten elementtien määrä".

Lisätietoa tutkimuksesta
Forrester ConsultinginQt Groupin puolesta tekemä tutkimus, johon osallistui 317 päätöksentekijää ja vaikuttajaa, jotka ovat vastuussa organisaationsa alustakehitysstrategiasta.

Qt Group
Group (Nasdaq Helsinki: QTCOM) on globaali ohjelmistoyritys, jonka teknologioihin luottavat alojensa johtavat yritykset ja yli 1,5 miljoonaa kehittäjää ympäri maailman kehittäessään käyttäjien rakastamia sovelluksia ja älylaitteita. Autamme asiakkaitamme parantamaan tuottavuutta koko tuotekehitysprosessin läpi käyttöliittymäsuunnittelusta ja ohjelmistokehityksestä laadunvarmistukseen ja tuotantoon. Asiakkaamme toimivat yli 70 eri alalla yli 180 maassa. Qt Group työllistää noin 800 ammattilaista, ja sen liikevaihto oli 180,7 miljoonaa euroa vuonna 2023. Lue lisää osoitteessa: www.qt.io

Lisätietoja
[email protected]


Viestin lähettäjä Company News System, www.nasdaqomxnordic.com/news/marketnotices
To subscribe on regulatory news from this company, go to the subscription page