15/11/2024 | Press release | Distributed by Public on 15/11/2024 06:08
Regjeringen har foreslått en ny garantiordning for fornybar energi i utviklingsland, og 15.november utlyser Norad de første fornybar-garantiene. Regjeringens garantiordning har en garantiramme på 5 milliarder kroner. Utlysningen nå har en ramme på 1.75 milliarder kroner som er rettet mot bedrifter og garantiinstitusjoner.
- Om lag 700 millioner mennesker har i dag ikke tilgang til elektrisitet. Vi må bidra til at flest mulig får tilgang til elektrisitet, og at den er fornybar og ikke fossil. Denne garantiordningen vil være et viktig verktøy for å sikre mer ren energi i utviklingsland. Det er avgjørende for at landene skal fortsette å utvikle seg samtidig som vi tar vare på klimaet vårt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
- Garantiordningen er en ny måte å tenke bistand på. Norge har den beste kredittverdigheten som finnes, trippel A. Den bruker vi til å garantere for fornybarprosjekter slik at enda flere private tør å satse i det som kan være krevende markeder. I tillegg til at dette er viktige bidrag for å få til den grønne omstillingen i utviklingsland og reduserer klimautslipp, skaper dette arbeidsplasser som vi vet er en nøkkel for fattigdomsreduksjon, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
65 prosent av garantirammen på 5 milliarder kroner er satt av til å garantere sammen med multilaterale utviklingsbanker som Verdensbanken, Afrikabanken og Asiabanken. Det som lyses ut i dag er de resterende 35 prosentene (1,75 mrd. kroner).
Fremvoksende markeder og utviklingsland trenger betydelige investeringer for å nå bærekraftsmålene. Det er en sammenheng mellom land med størst fattigdom, lavest tilgang til energi og minst utviklede finansmarkeder. I disse landene er det vanskelig å tiltrekke seg kapital til nødvendige energiinvesteringer.
Ordningen forvaltes av Norad. Det statlige investeringsfondet Norfund fungerer som rådgiver og bidrar med ekstern risikovurdering.
- Dette er nybrottsarbeid i norsk bistand. Ved å stille garantier på 5 milliarder kroner kan vi basert på erfaringer fra sammenliknbare ordninger mobilisere investeringer opp mot 15 milliarder kroner. Med statsgarantier som verktøy vil Norge bidra til flere og større investeringer i fornybar energi i utviklingsland, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.