11/01/2024 | News release | Distributed by Public on 11/01/2024 02:29
Metsäteollisuus ry järjesti yhteistyössä Circular Materials Bioeconomy Network (CIMANET) -tohtorikoulutusverkoston kanssa tilaisuuden uusille väitöskirjatutkijoille ja metsäteollisuusyritysten edustajille. Tavoitteena oli edistää nuorten, usein kansainvälistaustaisten tutkijoiden ja yritysten välisten yhteyksien muodostumista.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi alkuvuonna merkittävän määrän rahoitusta yliopistojen tohtorikoulutuksen. Tämän nk. tohtorikoulutuspilotin tavoitteena on kouluttaa tuhat uutta tohtoria ja siten lisätä T&K-osaajien määrää. Pilotissa tavoitellaan myös tohtorikoulutuksen kehittämistä, muun muassa tohtorikoulutettujen sijoittumista valmistumisensa jälkeen nykyistä enemmän yhteiskunnan eri sektoreille.
Yksi tohtorikoulutuspiloteissa rahoitusta saaneista 15:sta verkostosta on bio- ja kiertotalouden materiaaleihin keskittyvä Circular Materials Bioeconomy Network (CIMANET) -verkosto. Siihen kuuluu yhdeksän suomalaisten yliopistoa ja sitä koordinoidaan Aalto-yliopistosta. Verkostossa on yhteensä 67 väitöskirjatutkijan paikkaa, joista valtaosa aloitti työnsä elokuussa.
Yli puolet kaikissa tohtorikoulutuspiloteissa aloittaneista väitöskirjatutkijoista on kansainvälisiä. Jotta mahdollisimman moni näistä huippuosaajista jäisi valmistumisensa jälkeen työskentelemään Suomeen, olisi tärkeää rakentaa verkostoja ja muita yhteyksiä yrityksiin jo koulutuksen alkuvaiheen aikana.
Myös CIMANET-verkostossa juuri aloittaneista väitöskirjatutkijoista iso osa on taustaltaan kansainvälisiä, eikä heillä useinkaan ole kontakteja suomalaisiin yrityksiin. Siksi kutsuimmekin väitöskirjatutkijoita sekä yrityksissä työskenteleviä verkostoitumaan vapaamuotoisen tutustumistilaisuuteen toimitiloihimme.
Verkostoitumistilaisuus järjestettiin lokakuun lopulla. Toimialan ja Metsäteollisuus ry:n lyhyen esittelyn jälkeen kuulimme muutaman jo yrityksissä työskentelevän, tutkimus- ja kansainvälistaustaisen henkilön uratarinat. Tilaisuuden pääpaino oli kuitenkin vapaamuotoisissa keskusteluissa ja tutustumisessa - mikä ilo olikaan kuulla vilkasta puheensorinaa ja nähdä käyntikortteja vaihdettavan! Uskomme, että syntyneet tuttavuudet säilyvät ja vahvistuvat, onhan yritysten ja tutkimussektorin yhteistyö on yksi tärkeimmistä keinoista lisätä innovaatiotoimintaa, ja sitä myötä myös kilpailukykyä ja talouskasvua.
Suomella on nyt uusien tohtoripilottien, yliopistojen yhteisten laajempien tutkijakoulutuksen suositusten sekä tutkimus- ja innovaationeuvoston johdolla meneillään olevan TKI-järjestelmän rakenteiden kehittämisen myötä hyvä mahdollisuus toimia kansainvälisestikin suunnannäyttäjinä yritysten ja tutkimusmaailman välisen yhteistyön kehittämisessä. Metsäteollisuus ry on mielellään omalta osaltaan tässä mukana.