Parlamentul Republicii Moldova

07/31/2023 | Press release | Distributed by Public on 07/31/2023 08:19

Deoligarhizare în domeniul audiovizualului: Va fi micșorată cota privind poziția dominantă în formarea opiniei publice

Chișinău, 31 iulie 2023 - Proiectul de lege care prevede modificări la Codul serviciilor media audiovizuale a fost votat în a doua lectură de Parlament.

Modificările legislative au scopul de a eficientiza activitatea autorității de reglementare în domeniul audiovizualului, de a limita influența excesivă a intereselor private asupra vieții publice prin implementarea măsurilor de deoligarhizare. Mai exact, se propune limitarea cotei privind poziția dominantă în formarea opiniei publice de la 35 % la 25 %. Modificarea legislativă respectivă este prevăzută în Planul măsurilor pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice (deoligarhizare), aprobat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană. Documentul conține acțiunile planificate de autorități pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Totodată, vor fi introduse o serie de prevederi care vor facilita buna aplicare a normelor privind combaterea dezinformării, protecția minorilor și funcționarea Consiliului Audiovizualului. Potrivit amendamentului propus de deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, vor fi sancționați cu suspendarea licenței de emisie, pe o perioadă de cel mult 7 zile sau, după caz, cu privarea dreptului de a utiliza multiplexul național cu acces necondiționat, furnizorii de servicii media care, după ce au fost deja sancționați o dată, au difuzat în mod repetat conținuturi calificate drept dezinformare.

Proiectul de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost elaborat de către deputatele din Fracțiunea "Partidul Acțiune și Solidaritate", Liliana Nicolaescu-Onofrei și Marcela Adam. Documentul a fost votat în a doua lectură de 56 de deputați.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova