10/25/2024 | News release | Distributed by Public on 10/25/2024 04:47
For første gang på flere år strammer regjeringen kraftig inn på ruspolitikken, og endringene møter skarp kritikk fra Venstre-leder Guri Melby.
- Dette er ikke en rusreform, dette er et nytt strafferegime, uttaler Melby, og påpeker at det er de svakeste som tar konsekvensene av regjeringens tilnærming. Hun minner om at rundt 1000 mennesker har mistet livet til overdoser siden Arbeiderpartiet stemte ned Venstre og Solberg-regjeringens forslag til rusreform: - Dette skjer på Støres vakt, understreker hun, og viser til hvordan antallet behandlingsplasser har blitt redusert de siste tre årene, noe som ifølge Melby har bidratt til en forverring av rusomsorgen.
Forslag som allerede kunne vært gjennomført
Kritikken retter seg også mot regjeringens manglende handling, til tross for flertall i Stortinget for de foreslåtte behandlingstiltakene.
- Alle behandlingstiltakene de i dag foreslår, har de hatt flertall for i Stortinget i tre år, og de kunne fått gjennomført den politikken hvis de hadde ønsket, sier Melby. - Dette har tatt altfor lang tid, og det er de svakeste som tar konsekvensen av.
Viktigst å gå fra straff til hjelp
Melby sier at regjeringen beveger politikken mot straff i stedet for hjelp, noe hun frykter vil føre til at unge vegrer seg for å søke støtte. - Det desidert viktigste er at det kommer på plass en lovendring hvor vi går fra straff til hjelp. Regjeringen gjør i dag det motsatte, sier hun. - Politikken strammes til, noe som vil gjøre det vanskeligere for ungdom å be om hjelp, og vanskeligere for de som sliter med å bli kvitt stigma. Det er smått utrolig at Arbeiderpartiet så tydelig har latt Senterpartiet få styre regjeringens ruspolitikk.
Kritikk mot nye tvangsmidler og lovhjemler
Melby trekker også fram bekymringer for menneskerettighetene, ettersom regjeringen selv sier at planen er å gi politiet utvidede tvangsmidler og hjemler. - Regjeringen skriver selv at andre del av denne planen skal gi politiet tvangsmidler og hjemler de ikke har hatt rett på før, sier hun og peker på at både Riksadvokaten og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) har uttrykt sterke motforestillinger, da dette kan bryte med menneskerettighetene.
Flere overdoser og sterkere rusmidler på gata
Melby påpeker også at i tillegg til det stigende antallet overdoser har rusmidlene på gata blitt sterkere, og overdosefaren er nå høy også utenfor rusmiljøene. - Vi hadde fortjent en regjering som tok et tydelig oppgjør med den gammeldagse moralismen som har styrt ruspolitikken i flere tiår, og som bare rammer de aller svakeste blant oss, konkluderer Melby og legger til at denne utviklingen neppe vil endre seg før en eventuell ny blågrønn regjering kommer på plass til neste år.