Nordea Bank Abp

09/30/2024 | Press release | Distributed by Public on 09/30/2024 02:40

Marknadssyn: Flygande start

Historiskt är september årets svagaste börsmånad, men inte i år. Den amerikanska räntesänkningscykeln fick en flygande start när Fed valde att sänka styrräntan med 0.5 procent. I USA är varslen fortsatt låga, det finns gott om lediga jobb att söka och tillväxtutsikterna ser fortsatt goda ut. Konsumenten ser ut att hålla emot och vi ser i dagsläget få tecken på en kommande recession. Med goda tillväxtutsikter och räntor på väg ned förväntas vinsttillväxten hålla i sig framöver och vi behåller rekommendationen att ligga överviktad aktier på bekostnad av obligationer.

Svag öppning men stark avslutning

Historiskt är september årets svagaste börsmånad, men inte i år. Månaden fick en tuff start men halvvägs igenom gjorde sentimentet en helomvändning. Ännu en gång med de amerikanska techbolagen i täten.

Fokus i marknaden har successivt skiftat från inflationsutvecklingen till konjunkturutsikterna och marknaden fortsätter att prisa in en mjuklandning. Den amerikanska centralbanken har varit tydlig med att vi nu befinner oss i en räntesänkningsmiljö och historisk har sådana miljöer varit positiva för avkastningen i aktiemarknaden, med undantag för recessioner. I dagsläget ser vi få tecken på en kommande recession och behåller vår rekommendation att övervikta aktier på bekostnad av obligationer.

Fortfarande få tecken på recession

Inflationen fortsätter att falla tillbaka och på sistone har investerare flyttat fokus till den amerikanska arbetsmarknaden. Den svagare utvecklingen med fokus på en allt högre arbetslöshet verkar samtidigt vara ett resultat av de senaste årens höga immigration, där antalet personer som står till arbetsmarknadens förfogande ökat kraftigt under senare år. I USA är varslen fortsatt låga, det finns gott om lediga jobb och fortsatt god konsumtion och goda tillväxtutsikter.

Efter en ojämn återhämtning under inledningen på 2024 möter Kina fortsatta utmaningar, och tillväxten ser ut att bli åt det svagare hållet. Världens näst största ekonomi har varit under press från krisen i fastighetsmarknaden och från ett svagt konsumentförtroende. På sistone har efterfrågan på ytterligare stimulanser växt sig allt starkare, både i och utanför landet, och under slutet på september annonserade den kinesiska centralbanken de största stimulanserna sedan pandemin.

Utsikterna för en snabb ekonomisk återhämtning i Europa verkar skjutas på framtiden, där det är motvind för såväl Tyskland som för tillverkningssektorn i stort. Utvecklingen under det första halvåret indikerade en kommande förbättring, men den förbättringen kommer samtidigt från låga nivåer.

Räntesänkningscykeln får en flygande start

Den amerikanska räntesänkningscykeln fick en flygande start när Fed sänkte styrräntan med 0.5 procent, och det var den första sänkningen sedan 2020. Många Fed-ledamöter verkar samtidigt ha argumenterat för att endast sänka med 0.25 procent, men beslutsfattarna valde i slutändan att ta till storsläggan med en så kallad dubbel sänkning.

Fed signalerar att fokus flyttat till utvecklingen i den amerikanska arbetsmarknaden och kommunicerade också att sänkningen är en re-kalibrering av penningpolitiken, inte starten på en period med mycket aggressiva räntesänkningar. Ur ett marknadsperspektiv ses sänkningen också som ett försök att förekomma en ekonomisk inbromsning, och efter beslutet svepte en våg av riskaptit genom marknaden där S&P 500 noterade nya högstanivåer.

Prognosen från Fed är att styrräntan kommer sänkas med ytterligare 0.5 procent under 2024. Under nästa år sänks styrräntan med 1.0 procent, och efter att ha sänkts med ytterligare 0.5 procent under 2026 nås intervallet 2.75-3.00 procent. Jämfört med prognosen från Fed prisar marknaden fortsatt in fler kommande räntesänkningar.

En ny rapportperiod runt hörnet

Vinstutvecklingen har varit positiv och nu senast även utanför AI-bolagen. Under ett antal kvartal har de stora teknologibolagen suttit i förarsätet men framöver förväntas vinsttillväxten breddas över fler sektorer. En breddning och en balansering av vinsttillväxten får anses vara positivt eftersom det ger investerare fler investerings-alternativ och gör börsen mindre känslig för utvecklingen av ett fåtal aktier.

Värderingen av den globala aktiemarknaden ligger något över sitt historiska snitt, där USA sticker utmed sin högre värdering. Det är USA och de högt värderade men samtidigt snabbväxande teknologibolagen som även lyfter den globala värderingen. Vi ser i dagsläget inte den förhöjda värderingen som en säljsignal. Samtidigt signalerar den högre värderingen att mycket av det positiva nu bör vara inprisat.

Sentiment en motvind

Efter en kraftig ökning av volatiliteten, likt den vi fick se i början på augusti, brukar det ta tid innan marknaden lugnar ned sig och den positiva trenden återupptas. Samtidigt brukar marknaden återhämta sig snabbt när den befinner sig en stark uppåttrend, och det visade sig vara sant även denna gång. Men om sentiment och positionering var en medvind under 2023 har det kommit att bli en motvind under 2024. Detta i takt med att allt fler investerare blivit positiva och allokeringen till aktier successivt ökat till historiskt höga nivåer.

Geopolitiska risken ökar

I och med att konflikten i Mellanöstern tagit ny fart har den geopolitiska risken ökat. Konflikten visar tecken på att utvidgas, och som alltid när det gäller Mellanöstern finns risken att det kommer påverka utbudet av olja negativt. Ett stigande oljepris är något som skulle kunna påverka såväl inflationen som marknaden i en mer negativ riktning.