Nordea Bank Abp

09/06/2024 | Press release | Distributed by Public on 09/06/2024 05:57

Suomen talousennuste: Kasvun oraita

Talouden lasku taittumassa

Suomen taloudessa on nähty alkuvuoden aikana ensimmäisiä positiivisia merkkejä kahteen vuoteen. BKT on kasvanut maltillisesti vuoden kahdella ensimmäisellä neljänneksellä, ja näyttää siltä, että talouden alamäki olisi päättymässä.

Palkankorotukset, hidastunut inflaatio ja korkojen lasku ovat parantaneet kuluttajien ostovoimaa piristäen samalla kuluttajien luottamusta. Kuluttajien ostovoima ja luottamus ovat kuitenkin edelleen verrattain heikolla tasolla, joten yksityisen kulutuksen odotetaan pysyvän lähes ennallaan vielä tänä vuonna.

Laskenut korkotaso on näkynyt myös asuntokaupan asteittaisena virkoamisena. Myös asuntohintojen lasku näyttäisi taittuneen tämän vuoden aikana. Rakentamisen suhdanne on edelleen heikko, mutta sielläkin suhdanteen pohja näyttäisi olevan käsillä. Alkuvuonna onkin nähty uusia asuntoaloituksia hieman viime vuotta enemmän.

Työmarkkinat ovat jatkaneet heikentymistä vielä alkuvuoden aikana, mutta odotamme käännettä parempaan ensi vuoden aikana talouskasvun kiihtyessä.

Julkisen talouden alijäämät ovat edelleen suuria mittavista sopeutustoimista huolimatta. Sopeutustoimet osaltaan hidastavat talouden toipumista taantumasta mutta ovat välttämättömiä velkaantumisen katkaisemiseksi.

Alkuvuoden positiivisen kehityksen takia nostamme tämän vuoden talouden kasvuennusteen -0,5 prosenttiin. Odotamme talouskasvun kiihtyvän ensi vuonna 1,5 prosenttiin yksityisen kulutuksen vetämänä. Vuodelle 2026 ennustamme 2 prosentin kasvua, kun rakentaminen pääsee jälleen kunnolla vauhtiin ja muutkin investoinnit piristyvät korkotason laskiessa kahden prosentin tuntumaan.

Inflaatiopomppu elo-syyskuussa

Suomen inflaatio on ollut tänä vuonna euroalueen hitainta. Suomen yhdenmukaistettu kuluttajahintainflaatio (YKHI) oli tammi-heinäkuussa keskimäärin 0,7 %. Myös lainojen korot sisältävä kotimainen inflaatiomittari (KHI) painui yhteen prosenttiin heinäkuussa.

Tavaroiden ja ruuan vuosi-inflaatio on painunut jo lähelle nollaa. Ainoastaan palveluiden hinnat ovat nousseet selvemmin tänä vuonna, mutta niissäkin vuosimuutos painui 2,6 prosenttiin heinäkuussa. Sähkön hinta on laskenut vuoden mittaan, ja tilastovirheen takia viimeisen vuoden energiainflaatio on ollut vielä todellisuutta alhaisempi. Sähkön hinnan tilastovirheen vaikutus inflaatioon poistui elokuussa, minkä takia kokonaisinflaatio nousee noin 0,7 prosenttiyksiköllä.

Syyskuussa tullaan näkemään myös hintojen nousua, kun yleisen arvonlisäveron korotus astui voimaan. Veron noston 24 prosentista 25,5 prosenttiin ennakoidaan nostavan kokonaisinflaatiota noin 0,7 prosenttiyksikköä. Syyskuussa Suomen inflaation odotetaan nousevan lähelle 2 prosenttia.

Inflaatiopaineet ovat kuitenkin matalat ja inflaation odotetaan pysyvän ensi vuonna 2 prosentin alapuolella alv-korotuksen hintoja nostavasta vaikutuksesta huolimatta. Vuonna 2026 kotimaisen inflaation odotetaan laskevan alenevien korkojen vetämänä.

SUOMI: KESKEISIÄ TUNNUSLUKUJA

2023 2024E 2025E 2026E
Reaalinen BKT, % v/v -1.2 -0.5 1.5 2.0
Kuluttajahinnat, % v/v 6.3 1.6 1.4 1.2
Työttömyysaste, % 7.2 8.2 8.0 7.4
Ansiotaso, % v/v 4.2 2.9 3.1 3.0
Julkisen sektorin ylijäämä, % BKT:sta -2.7 -3.7 -2.9 -2.2
Julkisen sektorin velka, % BKT:sta 76.6 80.4 82.4 83.3
EKP:n talletuskorko (vuoden lopussa) 4.00 3.25 2.25 2.25