Stockholms Universitet

11/13/2024 | News release | Distributed by Public on 11/13/2024 09:17

Modern statistik – mer än bara enkäter, tabeller och diagram

Från och med vårterminen 2023 har hela grundutbildningen successivt gjorts om vid Statistiska institutionen, bland annat för att bättre anpassa utbildningen till arbetsmarknaden. Foto: Håkan Slättman

- Vi vet att många av våra studenter har en lite förlegad syn på statistik, att ämnet är mossigt och bara handlar om enkäter, tabeller och diagram. Många studenter ser kurser i statistik som svåra och ett nödvändigt ont som ska klaras av som en del i ett annat program. Det här är något vi vill ändra på, säger Jessica Franzén, studierektor och lektor vid Statistiska institutionen, som har varit drivande i arbetet med att lägga om utbildningarna som institutionen erbjuder.

Jessica Franzén, studierektor vid Statistiska institutionen. Foto: Anneli Larsson

- Modern statistik är något som efterfrågas på arbetsmarknaden i dag, det handlar om att kunna utvinna värdefull information och insikter ur data och då behövs kunskaper i statistik. Behovet att analysera data finns i alla branscher och behovet ökar då mängden data i samhället ökar. Vi jobbar hårt för att på olika sätt informera blivande studenter om de möjligheter som studier i statistik och dataanalys ger.

Förutom att informera gymnasieelever vid olika evenemang har institutionen bland annat producerat en film som lyfter fram hur statistikstudier kan leda till attraktiva jobb, "Bakom framtidens hetaste jobb ligger statistik", och de har också haft kampanjer för studenter i sociala medier.

Stora datamängder kräver nya metoder

Jessica Franzén berättar att statistik är ett ämne under snabb förändring.

- Den nya digitala teknologin genererar data i större mängder och med högre hastigheter och för att kunna analysera all denna data behövs delvis anpassade analysmetoder.

Det kan röra sig om att analysera data som samlas in från digitala köpmönster eller data från sensorer som visar trafikflöden och hur människor rör sig i en stad till exempel - en typ av data som kan vara viktig som underlag för politiker, samhällsplanerare och olika företag. Data är dock inte bara siffror för statistiker. De analyserar även data i form av text, bild och ljud.

Att arbeta som statistiker idag kan till exempel innebära att kunna analysera stora mängder data från sensorer som visar trafikflöden, underlag som kan vara bra för politiker och samhällsplanerare. Foto: Unsplash

- Samtidigt som analys av stora datamängder blir allt vanligare får man inte glömma att det är lika viktigt att kunna analysera och dra slutsatser från mindre datamängder, exempelvis från medicinska studier.

Programmering i alla kurser

Från och med vårterminen 2023 har hela grundutbildningen successivt gjorts om vid institutionen.

- Vi har bytt ut samtliga kurser på Statistik I, II och III och moderniserat innehållet. Exempelvis finns ett ökat inslag av programmering i samtliga kurser. För en statistiker är programmering ett nödvändigt verktyg och studenterna lär sig programmera redan på första kursen, programmering är sedan ett givet inslag i samtliga våra kurser med något enstaka undantag.

Programmering ingår numera som ett givet inslag i princip alla kurser i grundutbildningen i statistik. Foto: Håkan Slättman

Nytt innehåll i kurserna tar förstås plats från annat, och det har varit lite av en utmaning.

- Vad måste tas bort? Vi håller fortfarande på och utvärderar kursinnehåll och progression i våra nya kurser och gör justeringar när så behövs, säger Jessica Franzén.

Även matematik är ett nödvändigt verktyg för statistiker.

- Studenterna är på väldigt olika nivåer när det gäller matematik och den statistiska teorin kan vara knepig. Därför har vi infört en så kallad "jour" på samtliga kurser på grundnivå, där studenterna kan ställa frågor och få hjälp vid schemalagda tillfällen varje vecka. Jourtillällena är kursspecifika och bemannas av övningslärare på kursen.

Statistiska institutionen har sina lokaler i hus 4 Albano, det är en del av den grå huskroppen till vänster. Foto: Nils Petter Nilsson

När det gäller grundutbildningen har institutionen sett ett ökat söktryck successivt efter förändringen. Till kurserna på den första terminen har institutionen nu cirka tre gånger fler sökande jämfört med innan. Till masterprogrammet i statistik, där det numera ingår nya kurser bland annat i programmering och maskininlärning, ser institutionen ännu inte samma ökning.

- Jag tror dock att förändringarna på grundnivå på sikt även kommer leda till ökat söktryck till masterprogrammet.

Ett nytt masterprogram vid Institutionen för data- och systemvetenskap som ges i samarbete med Statistiska institutionen och som startade hösten 2024 blev däremot det mest sökta masterprogrammet på Stockholms universitet och det åttonde mest sökta i Sverige i den internationell omgången.

- Data science, statistik och beslutsanalys är en lyckad kombination. Vi ser ett stort intresse för programmet från både studenter och arbetsgivare.

Vill starta eget kandidatprogram

Vid Nationalekonomiska institutionen vid Stockholms universitet ges ett kandidatprogram i nationalekonomi och statistik, men Statistiska institutionen har i dagsläget inget eget kandidatprogram i statistik - än så länge.

- Statistik kombineras med fördel med de flesta ämnen och det finns en tradition vid institutionen att låta studenterna själva sätta ihop sin kandidatexamen i statistik. Det är en bra tanke, men i dag efterfrågar många studenter ett färdigt program. Det är lite så att "har man inte ett program så finns man inte". Många studenter har svårt att förstå hur de ska kombinera olika ämnen på ett bra sätt, och därför ser jag det som självklart att paketera ett genomtänkt program med våra nya kurser, vi vill ju hjälpa studenterna.

Jessica Franzén arbetar därför för att institutionen ska kunna starta ett eget kandidatprogram i statistik och dataanalys hösten 2026.

- Förutom statistik vill vi inkludera utvalda kurser i matematik, programmering och databaser från både Matematiska institutionen och Institutionen för data- och systemvetenskap. Vi vill också ha en valfri termin där studenterna förhoppningsvis ska kunna välja mellan olika ämnen, till exempel ekonomi, sociologi, psykologi eller kriminologi.

Moderniseringen av kurserna i statistik ägde rum samtidigt som institutionen flyttade till nya lokaler i Albano, något som gav extra energi och framtidstro. Foto: Jens Olof Lasthein

Gav ny energi åt institutionen

Att institutionen lyckats modernisera hela sitt kursutbud på så pass kort tid tror Jessica Franzén beror på flera saker:

- Vi hade länge talat om att vi behövde göra förändringar, vilket vi alla var överens om, sedan sammanföll det med att vi skulle flytta till nya lokaler i Albano, vi fick en ny prefekt samtidigt som jag blev studierektor, så hela institutionen var inne i en ny era, vi fick ny energi och framtidstro.

Hon vet att förändringsarbete när det gäller utbildningar annars kan ta lång tid.

- Jag tycker om att arbeta med utveckling och förändring och har nog bidragit med en del entusiasm och driv, sen har vi haft en bra arbetsgrupp och hela tiden involverat övrig personal i processen. Vi har också haft två aktiva studeranderepresentanter med i arbetsgruppen under hela projektet vilket varit mycket värdefullt.

Vad är dina tips till andra institutioner?

- Bilda en bra arbetsgrupp som kan driva projektet framåt, men jobba inte för isolerat, glöm inte att involvera övriga personalen på institutionen. Och gå till handling, just do it.

Mer information om statistik och institutionens utbildningar

Sex skäl att läsa statistik

Film: Statistik - ett framtidsyrke/Bakom framtidens hetaste jobb ligger statistik

Film: Möt Jessica Franzén, lektor och studierektor på Statistiska institutionen som berättar om Kandidatprogrammet i Nationalekonomi och statistik

Kandidatprogram i nationalekonomi och statistik

Masterprogram i data science, statistik och beslutsanalys

Bildningspodden om statistik, avsnitt 11 november 2024