11/20/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/20/2024 00:32
Det er nå 1.000 dager siden Russland gikk til fullskala krig i Ukraina. I Ukrainas forsvarskamp spiller lokale organisasjoner en nøkkelrolle. Norge gir nå for første gang direkte støtte til ukrainske sivilsamfunnsorganisasjoner.
- Det ukrainske sivilsamfunnet spiller en avgjørende rolle i å samle landet og bygge motstandskraft mot Russlands angrepskrig. Gjennom disse organisasjonene deltar ukrainerne direkte i gjenoppbygging av sitt eget land. Organisasjonene er også sentrale i arbeidet med viktige reformer som blant annet vil bidra til å forsterke ytringsfriheten og bekjempe korrupsjon. Ved å støtte slike organisasjoner, styrker vi det ukrainske folket i deres forsvarskamp, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
I april utlyste Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid, midler i en ny støtteordning rettet mot sivilsamfunn i Ukraina. Nå annonseres de første tildelingene i ordningen. Ytterligere tildelinger vil komme på nyåret. Støtten vil strekke seg over fire år og det er satt av 70 millioner kroner for utbetalinger i 2024. Til sammen mottok Norad 69 søknader i denne søknadsrunden.
Svenske Sida ønsker å være med på tildelingen til de to ukrainske søknadene som får tilslag nå og vil gå inn som en likeverdig donor sammen med Norad.- Sivilt samfunn har høy tillit i Ukraina, og de utgjør en viktig førstelinjerespons i lokalsamfunnene. Frivillige organisasjoner hjelper internt fordrevne flyktninger, barn og unge og krigsveteraner. I tillegg er de viktige pådrivere for demokratisk reform, og i kampen mot korrupsjon, sier avdelingsdirektør for Nansen-programmet i Norad, Jorun Nossum.
Den sivile delen av Nansen-programmet er Norges største bistandsprogram, men dette er første gang det blir gitt midler direkte til ukrainske organisasjoner gjennom programmet. Siden Sovjetunionens fall i 1991 har sivilt samfunn vært pådrivere for Ukrainas utvikling. I dag finnes det over 20.000 sivilsamfunnsorganisasjoner i landet, og 80 prosent av ukrainere har deltatt i frivillig arbeid siden invasjonen av Krym i 2014.
Den norske helsingforskomiteen er en av de første organisasjonene som får støtte. Det får de til et prosjekt sammen med ukrainske Center for Civil Liberties.
- Jeg har jobbet med jussen i mange år, og jeg vet at hvis du ikke kan stole på internasjonale mekanismer, så kan du alltids stole på folk. Vi er vant til å tenke i kategorier som stater og mellomstatlige organisasjoner. Men vanlige folk har mye mer innflytelse enn de selv kan forestille seg. Sivilsamfunnets rolle er helt avgjørende i disse utfordrende tider, sier Oleksandra Matviichuk. Hun er styreleder for Center for Civil LIberties og vinner av Nobels fredspris i 2022.
- At vi nå går inn og støtter ukrainske organisasjoner direkte er viktig og riktig. Et levende sivilsamfunn er grunnsteinen i et demokrati og spiller en svært viktig rolle for at Ukraina selv skal kunne bestemme over sin egen fremtid, sier utenriksminister Eide.
De resterende avtalene vil inngås i første kvartal 2025.
Norad annonserer nå tildelinger til følgende søkere: