10/28/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/28/2024 10:02
VIVE undersøger i en ny rapport de mest komplekse sager, som bliver behandlet i Familieretshuset og ved familieretterne. Socialt udsatte familier er overrepræsenterede
Når en forælder henvender sig til Familieretshuset for at få rejst en sag, fordi forældreparret er uenige om forældremyndighed, bopæl eller samvær, bliver to ud af tre familier screenet til det spor, hvor de mest komplekse forældreansvarssager behandles, § 7-sporet.
Opdelingen i forskellige spor er et resultat af reformen af det familieretlige område fra 2019. Her var en af de større ændringer, at Familieretshuset skulle have en mere differentieret tilgang til sagerne.
En ny undersøgelse, som VIVE har gennemført for Social- og Boligministeriet, belyser de mest komplekse forældreansvarssager. Den viser blandt andet:
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen siger:
Undersøgelsen vidner om, at det var rigtigt set, da man i sin tid besluttede at opdele forældrene i forskellige spor og skille familier med de tungeste problemstillinger ud. Deres sager har vist sig at være rigtigt tunge, da familierne ofte er udsatte på flere parametre. Den familieretlige tvist er en lille del af deres udfordringer, og derfor kan familiernes problemer heller ikke løses i Familieretshuset alene. Derfor er det enormt vigtigt, at myndighederne samarbejder.
Hun fortsætter:
Derfor hæfter jeg mig også ved, at undersøgelsen viser, at vi beklageligvis ikke er i mål, når det kommer til samarbejdet på tværs af sektorer. Om få måneder modtager jeg den endelige evaluering af den familieretlige reform, og derefter vil jeg se nærmere på, hvad vi politisk kan gøre for at forbedre den del til gavn for ikke mindst børnene.
- Sophie Hæstorp Andersen
Rapporten "De mest komplekse forældreansvarssager" er finansieret af Social- og Boligministeriets trækningsret hos VIVE.
Undersøgelsen er et supplement til den samlede evaluering af den familieretlige reform, som forventes at blive offentliggjort omkring årsskiftet 2024/2025.
Social- og Boligministeriets pressetelefon, tlf.: 41 85 13 60 (modtager ikke sms)