11/14/2024 | Press release | Distributed by Public on 11/14/2024 04:07
PRESSEMEDDELELSE / 14-11-2024
Mindstelønsdirektivet får ingen indvirkning på reglerne i Danmark. Sådan lyder vurderingen fra Beskæftigelsesministeriets Implementeringsudvalg, der består af arbejdsmarkedets parter.
For to år siden blev EU's mindstelønsdirektiv vedtaget. Direktivets formål er at sikre, at alle medlemslande fastsætter et passende niveau for mindsteløn enten gennem lovgivning eller kollektive overenskomster. Medlemslandene er forpligtet til at implementere direktivet senest den 15. november i år.
Nu har Beskæftigelsesministeriets Implementeringsudvalg afsluttet arbejdet med en afrapportering om direktivet. Af rapporten fremgår, at Danmark aktuelt lever op til bestemmelserne i direktivet. Der er dog enkelte formelle krav, der betyder, at Beskæftigelsesministeriet fremover hvert andet år skal sende en række data og informationer til EU-Kommissionen om fx overenskomstdækning og de laveste lønsatser.
Danmark har fra starten været imod mindstelønsdirektivet og har anlagt et annullationssøgsmål ved EU-Domstolen. I regeringen, et bredt flertal i Folketinget og blandt arbejdsmarkedets parter er der bred enighed om, at EU ikke skal blande sig i spørgsmål om løndannelse.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Herhjemme foregår løndannelsen mellem arbejdsmarkedets parter - ikke i EU. Det er positivt, at vi allerede lever op til direktivet i Danmark. Men vi er stadigvæk helt principielt imod direktivet. Vi har 125 års gode erfaringer med at overlade forhandlinger om løn- og arbejdsvilkår til parterne. Nu ser jeg frem til at modtage EU-Domstolens vurdering af det igangværende annullationssøgsmål.
Implementeringsudvalget har lagt til grund, at direktivet er gyldigt, indtil EU-Domstolen evt. måtte konstatere noget andet i forbindelse med det verserende annullationssøgsmål.