11/15/2024 | News release | Distributed by Public on 11/15/2024 00:34
Nyhet | Dato: 15.11.2024 | Finansdepartementet
Finansdepartementet etablerer en arbeidsgruppe for å utrede norsk gjennomføring av EUs sjette antihvitvaskingspakke. Arbeidsgruppen skal levere sin utredning innen utgangen av 2025.
Arbeidsgruppen skal bestå av representanter fra Finansdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Finanstilsynet og Økokrim. I tillegg etableres det en styringsgruppe som bl.a. skal sikre at arbeidsgruppen får nødvendige bidrag fra berørte departementer og etater. Styringsgruppen skal bestå av representanter fra Finansdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Kultur- og likestillingsdepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet, Utenriksdepartementet og Finanstilsynet.
For å involvere privat sektor vil Finansdepartementet invitere berørte aktører til en referansegruppe. Deltakelse fra rapporteringspliktige sektorer med erfaring fra å anvende hvitvaskingsregelverket vil bl.a. kunne gi arbeidsgruppen grunnlag for å lage utkast til et mest mulig effektivt regelverk.
Bakgrunn
EUs nye antihvitvaskingspakke består blant annet av en forordning om pliktene for privat sektor og et direktiv om nasjonale myndigheters plikter.
Pakken ble vedtatt 31. mai 2024. I EU skal reglene i pakken i all hovedsak gjelde fra sommeren 2027, med enkelte unntak. Pakken er antatt å være EØS-relevant, slik som tidligere regelverk har vært, men det kan ikke utelukkes at det er deler av pakken som anses ikke-EØS-relevant.
Målet med regelverkspakken er å forbedre muligheten til å oppdage og stoppe mistenkelige transaksjoner og mistenkelige forhold, og å tette hull i eksisterende regelverk som utnyttes av kriminelle for å hvitvaske ulovlige midler eller for å finansiere terror gjennom det finansielle systemet.
Et overordnet trekk i pakken er blant annet ønsket om å få et mer harmonisert regime, med like regler (i en forordning fremfor direktiv med nasjonal gjennomføring). Samtidig er regelverket skjerpet på visse områder, blant annet med en utvidelse av hvilke aktører som er underlagt hvitvaskingsregelverket.
Det er også blitt en tydeligere kobling mellom hvitvaskingsregelverket og EUs sanksjonsregelverk. Pakken klargjør rammene for registre over reelle rettighetshavere, herunder hvordan og på hvilke vilkår det kan gis tilgang til slike registre.