Swedish Coast Guard

07/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/16/2024 08:08

Så bedriver Kustbevakningen sjötrafikövervakning

Hastighetskontroll i Bohuslän.

Alla ska kunna vistas till sjöss på ett säkert sätt. För att minska antalet olyckor och skapa en trygg havsmiljö utför Kustbevakningen sjötrafikövervakning längs kusterna och i skärgårdarna. Insatserna riktas främst mot sjöfylleri, fartöverträdelser, vårdslöshet i sjötrafik och lanternebrott.

Nykterhet till sjöss

Det är viktigt att du som framför ett fartyg är nykter för din och andras säkerhet. Alkohol har en negativ påverkan på bland annat omdöme, uppmärksamhet, reaktionsförmåga och koordination vilket ökar risken för olyckor i sjötrafiken eller vid exempelvis angöring.

Sjöfylleri är ett brott mot Sjölagen. I Sverige gäller samma promillegräns till sjöss som på land: 0,2 promille alkohol i blodet. Gränsvärdet gäller inte alla fartyg utan endast de som med motordrift kan framföras med en hastighet av minst 15 knop eller har en skrovlängd på minst 10 meter.

Läs mer om sjöfylleri här

Hastighetskontroller

Hur fort får du köra på sjön? På öppet hav finns det många gånger inga hastighetsbegränsningar men båtförare ska alltid visa gott sjömanskap och anpassa farten efter omständigheterna.

Vid exempelvis hamninlopp eller trånga passager kan det finnas fartbegränsningar för att öka säkerheten, värna medtrafikanter, miljön och djurlivet. Det är Länsstyrelsen som beslutar om fartbegränsningar till sjöss. Dessa återfinns i deras så kallade "sjötrafikföreskrifter", som respektive Länsstyrelse ger ut.

Läs mer om hastighetsövervakning här

Vattenskoter - som en fritidsbåt men ändå inte

En vattenskoterförare har samma ansvar som övriga sjötrafikanter att följa de sjövägsregler som finns och att känna till de lagar som gäller. Alla bestämmelser kring nykterhet, fartgränser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller för såväl förare av vattenskoter som för förare av övriga båtar och fartyg.

Från och med den 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. Förarbeviset för vattenskoter utfärdas av Transportstyrelsen efter en godkänd utbildning.

Läs mer om vattenskoteråkning här