OP Cooperative

07/03/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/02/2024 23:05

Ninni aloitti rahastosäästämisen 30 eurolla kuukaudessa – ”Sijoittaa voivat muutkin kuin miljonäärit”‍

Ninni Norra aloitti rahastosäästämisen nelisen vuotta sitten muutaman kympin kuukausipanoksella. Sittemmin summat ovat muuttuneet satasiksi, mutta tavoite on pysynyt samana: kertyneillä säästöillä turvataan omaa tulevaisuutta ja aikanaan myös eläkepäiviä.

Teksti Timo Sormunen
Kuva Sabrina Bqain
Julkaistu 3.7.2024

Moni ajattelee, että sijoittamiseen tarvitaan paljon rahaa. Todellisuudessa harvan opiskelijankaan budjetti kaatuu, jos siitä laittaa säästöön kympin tai pari kuukaudessa.

Tätä ohjetta omassa taloudenpidossaan on noudattanut myös espoolainen Ninni Norra, joka aloitti rahastosäästämisen 19-vuotiaana keväällä 2020. Eväitä oman talouden hallintaan, säästämiseen ja sijoittamiseen Norra oli saanut edellisenä syksynä Pörssisäätiön järjestämästä Pörssilähettiläs-ohjelmasta.

- Olen ollut varsin säästäväinen pienestä pitäen enkä ole törsännyt turhuuksiin. Pörssilähettiläs-koulutuksen myötä minulle alkoi kuitenkin kirkastua, miten omilla valinnoilla ja pienilläkin säästösummilla voi kohentaa omaa talouttaan ja toteuttaa unelmia. Pitää vain olla pitkäjänteinen.

Rahasto tuntui turvalliselta

Aikansa asiaa mietittyään Norra teki pankin kanssa kuukausisäästösopimuksen kahteen eri osakerahastoon. Rahastojen riskiluokitukset olivat keskitasoa, mikä lupaili kohtuullisia tuottonäkymiä.

Rahastoissa miellytti myös se, että alkuun pääsi pienillä panoksilla ja kuukausittaista säästösummaa oli helppo muuttaa kulloisenkin talous- ja elämäntilanteen mukaan.

Päätöksen hän teki pitkälti omin päin, sillä kotona ei ollut sijoittamisen perinteitä - säästäväisyyteen toki kannustettiin.

Sijoituspäätöksiä ei saisi tehdä mututuntumalla. Niinpä jätin osakkeet ja korkorahastot suosiolla sivuun.

- Rahastot tuntuivat suoria osakesijoituksia turvallisemmalta, vaivattomammalta ja helpommin seurattavalta vaihtoehdolta, joten päätin solmia kuukausisäästösopimuksen muutamien osakepoimintojeni täydennykseksi. Säästöpotti karttuu tasaisesti, kun tuotoilla hankkii nostamisen sijaan lisää rahasto-osuuksia, Norra sanoo.

Vaihtoehtoja kuului rajanneen myös taannoisessa lähettiläskoulutuksessa saatu tiukka perusohje. Siinä kehotettiin välttämään sijoituskohteita, joita ei tunne riittävästi.

- Sijoituspäätöksiä ei saisi tehdä mututuntumalla. Niinpä jätin osakkeet ja korkorahastot suosiolla sivuun. Omistan edelleen myös osakkeita, mutta olen siirtynyt salkussani entistä suurempaan rahastopainotukseen, sillä en ole kovinkaan kiinnostunut tekemään syväluotaavia yhtiöanalyysejä

Pikkurahalla alkuun

Rahastosäästämisen Norra aloitti varovaisesti. Hän sijoitti kahteen eri rahastoon 15 euroa kuukaudessa eli yhteensä 30 euroa.

Pienistä panoksista huolimatta untuvikkosijoittajan usko joutui koetukselle heti alkumetreillä. Koronapandemia levisi keväällä 2020 kuin kulovalkea ja paniikki iski myös osakemarkkinoille.

Vuosi 2021 käänsi kursseja jo parempaan päin, mutta Ukrainan sodan myötä mentiin jälleen alamäkeä.

Norran säästötahtia kriisit eivät ole jarruttaneet, vaikka tuottokäyrät ovat heiluneet matkan varrella puolelta toiselle.

Viimeiset puoli vuotta ovat olleet jo hieman valoisampia.

- Itse asiassa olen matkan varrella lisännyt kuukausittaista säästösummaa. Rohkaistuttuani korotin sen ensin 50 euroon ja sitten 80 euroon kuukaudessa. Nyt säästöön menee jo 300 euroa kuukaudessa.

Nopeat kurssipudotuksetkaan eivät ole kauppakorkeakoulun opiskelijaa kauhistuttaneet. Opintojen myötä on tullut vahvistusta sille, että pitkällä aikajänteellä osakkeet ja osakepohjaiset rahastot pitävät pintansa ja voivat osoittautua hyvinkin tuottoisiksi sijoituskohteeksi.

- Samaa painotettiin jo Pörssilähettiläs-koulutuksessa.

Tulevaisuuden turva

Toistaiseksi Norran rahastosijoitukset ovat saaneet kasvaa kaikessa rauhassa.

Kynnys eurojen edes osittaiseen nostamiseen kuuluu olevan jatkossakin todella korkea - samoin kuukausittaisesta säästösummasta tinkiminen, josta Norra on toistaiseksi pitänyt kiinni myös taloudellisesti tiukkoina hetkinä.

- Minulle siellä oleva raha on säästössä tulevaisuutta, ei hetkittäistä kuluttamista varten. Se on tavallaan rahaa, jota minulla ei vielä ole käytössäni.

Mitä tuo tulevaisuuden tarve sitten voisi olla, sitä hän vielä osaa tarkemmin eritellä. Lähinnä kyse on taloudellisesta selkänojasta ja hätävarasta, joka tuo elämään turvallisuuden tunnetta ja liikkumavaraa. Omista säästöistä on hyötyä myös silloin, kun neuvotellaan vaikkapa asuntolainasta.

- Minun sukupolveni tuskin saa nykyisenkaltaista eläketurvaa, ja siihen kannattaa varautua ajoissa, Norra pohtii.

- Sijoitukset voivat tarjota ainakin osittaista taloudellista riippumattomuutta myös ennen eläkeikää, Pörssisäätiössä harjoittelijana oleva ja yhteiskunnallisestikin aktiivinen Norra pohtii.

Rahasta voi jo puhua

Omista rahoista ja sijoituksista puhuminen on perinteisesti ollut vaiettu aihe, josta ei juurikaan puhuta ystävien tai edes perheen kesken.

Viime vuosina asenteet ovat kuitenkin muuttuneet ja etenkin nuorempi polvi on raha-asioiden suhteen entistä avoimempi.

Sijoittamisesta keskustellaan varsin arkisesti myös 23-vuotiaan Ninnin kaveripiirissä - toki osittain sen takia, että monet heistä opiskelevat kauppakorkeakoulussa.

Norra toivoo avoimuuden rikkovan myös sijoittamiseen liittyviä vanhoja stereotypioita. Sijoittaa voivat muutkin kuin miljonäärit, eikä sijoittamisen kulttuuria tarvitse periä tai opiskella omilta vanhemmilta.

Ja mikäli sijoittaa viisaasti, voi vuosikymmenten saatossa todellakin vaurastua.

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä osuuspankit toimivat.

Kiinnostuitko sijoittamisesta?

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös.

Lisää aiheesta