Ministry of National Defence of the Hellenic Republic

06/25/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/25/2024 11:34

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Εκδήλωση Μνήμης της 74ης Επετείου Έναρξης του Πολέμου στην Κορέα

Αρχική >3η Θέση> Παρουσία ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Εκδήλωση Μνήμης της 74ης Επετείου Έναρξης του Πολέμου στην Κορέα

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Εκδήλωση Μνήμης της 74ης Επετείου Έναρξης του Πολέμου στην Κορέα

25 Ιουνίου, 2024

Προηγούμενο1
Επόμενο1

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννηςπαρέστη σήμερα, Τρίτη 25 Ιουνίου 2024,στην εκδήλωση μνήμης της 74ηςΕπετείου Έναρξης του Πολέμου στην Κορέα, η οποία διοργανώθηκε στο Ηρώο των Ελλήνων Πεσόντων στον Πόλεμο της Κορέας, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στον Δήμο Παπάγου - Χολαργού.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης,ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα κ. Jung Il Lee, εκπρόσωποι πρεσβειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, διπλωμάτες, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών του Πολέμου της Κορέας Υποστράτηγος ε.α. Στυλιανός Δράκος, βετεράνοι του Πολέμου, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η Ελλάδα τιμά τους Πεσόντες Ήρωες στα πεδία των μαχών της Κορέας, καθώς και τους Βετεράνους, για τις ευγενικές τους θυσίες, τη γενναιότητα και το σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν στην υπεράσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας ότι η ιστορική τους κληρονομιά θα διατηρηθεί αποτελεσματικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Κορέας μοιράζονται μια στενή φιλία που σφυρηλατείται από το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, καθώς και την καταδίκη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, επισημαίνοντας πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συμμετοχή μου σε αυτή την εκδήλωση, προς τιμήν όλων των Ελλήνων που έδωσαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Κορέας, καθώς και όλων των Βετεράνων που είναι ακόμη εν ζωή. Τα τελευταία χρόνια η Πρεσβεία τη Δημοκρατίας της Κορέας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζονται για τη διοργάνωση αυτής της τελετής μνήμης στο Μνημείο Πεσόντων του Πολέμου της Κορέας στην Κοινότητα του Παπάγου. Πέρυσι είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στην τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Ηρώο των Πεσόντων Ελλήνων στον Πόλεμο της Κορέας συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας Duck-soo Han κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Οι εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες με παραδοσιακά φιλικούς και ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, όπως αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον Πόλεμο της Κορέας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνικές δυνάμεις στην Κορέα, βρίσκονταν σε συνεχείς μάχες από τον Ιανουάριο του 1951, μέχρι την κατάπαυση του πυρός τον Ιούλιο του 1953, πολλές φορές υπό συνθήκες ακραίου παγετού. Ανάλογες ήταν και οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που μετέφερε εφόδια, θύματα και βοήθησε τις Δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες και ανύπαρκτους διαδρόμους. Η ανδρεία και οι ενέργειες των Ελλήνων στρατιωτών στις μάχες που καθόρισαν την πορεία του πολέμου είναι αξιομνημόνευτες, με 195 θύματα και 610 τραυματίες μεταξύ των 10.255 Ελλήνων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της Κορέας από το 1950 έως το 1955.

Η Ελλάδα τιμά τους Πεσόντες Ήρωες στα πεδία των μαχών της Κορέας και τους Βετεράνους για τις ευγενικές τους θυσίες, τη γενναιότητα και τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν στην υπεράσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Θα διατηρήσουμε αποτελεσματικά την ιστορική τους κληρονομιά και θα είμαστε πάντοτε δίπλα σε εκείνους και τις οικογένειές τους.

Πριν κλείσω, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στο όνομα της κυβέρνησής της που έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Δημοκρατίας της Κορέας δεν ξεχνούν την ιστορία του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον Πόλεμο της Κορέας και τη θυσία τους στο βωμό της ελευθερίας. Η Ελλάδα και η Δημοκρατία της Κορέας μοιράζονται μια στενή φιλία που σφυρηλατείται από το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, καθώς και την καταδίκη κάθε μορφής αναθεωρητισμού. Η συνεργασία μεταξύ δύο χωρών με τις ίδιες ανησυχίες και ευαισθησίες σε ένα τεράστιο φάσμα πολιτικών ζητημάτων μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης.»