City of Turku

06/20/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/20/2024 02:59

Effektivitet eftersträvas med de lagstadgade arbets- och näringstjänster som överförs

20.06.2024
Före slutet av juni färdigställs servicebeskrivningen för de lagstadgade tjänsterna i servicearbetsgruppen, som består av representanter för närservicekommunerna i Åbo sysselsättningsområde.

Servicearbetsgrupp består av representanter för närservicekommunerna i Åbo sysselsättningsområde. Från vänster Johannes Joutsenlahti från Pemar, Eila Pappila från Letala, Gisela Lindberg-Vesalainen från S:t Karins, Jarkko Heinonen från Nystad, Jani Välimäki från Nådendal, Anne Lautsamo från Åbo, Kaisa Kantola från Loimaa, Outi Niemi från Reso och Peter Lindroos från Pargas. Bild: Lea Froloff.

- Jag är mycket stolt över hur kommunerna deltagit, samarbetet har varit jättebra, säger Anne Lautsamo, ledande expert på serviceproduktion för sysselsättning.

Lautsamo arbetar i förändringsteamet för sysselsättnings- och företagstjänster och ansvarar för serviceplaneringen för såväl Åbo sysselsättningsområde som Åbo stads egna tjänster. Under Lautsamos ledning har servicearbetsgruppen sammanträtt varje vecka under våren. Gruppen har planerat hur kommande lagstadgade tjänster som överförs från staten till kommunerna ska produceras som en enhetlig tjänst i Åbo sysselsättningsområde.

- Åbo ansvarar som ansvarskommun för hela Åbos sysselsättningsområde, men vi kommer att delegera en del av tjänsterna till de åtta kommuner som har uttryckt sin vilja att ta emot närtjänster. Dessutom producerar Åbo närtjänster för sina egna kommuninvånare. I praktiken förs alltså tjänsterna närmare kunderna, berättar Lautsamo.

Målet är jämn kvalitet i alla kommuner

I servicearbetsgruppen finns fem underarbetsgrupper: Arbetsförmedlings- och rekryteringstjänster, företags- och företagartjänster, tjänster för kontinuerligt lärande, sektorsövergripande tjänster och tjänster för integration och internationell kompetens. Kommunerna har kunnat anmäla sig till dessa underarbetsgrupper där man har beskrivit lagstadgade tjänster som överförs.

- Vi har involverat personalen vid arbets- och näringsbyrån som överförs till sysselsättningsområdet och som utför detta arbete även i fortsättningen. Man har lyssnat till god praxis och försökt bevara det som är bra och effektivt.

Eftersom Åbo i sin helhet ansvarar för tjänsterna i sysselsättningsområdet måste man komma överens om enhetliga processer mellan de närliggande kommunerna. Den lagstadgade servicen ska vara av jämn kvalitet och kundernas service ska tryggas runt om i sysselsättningsområdet. Åbos ansvarskommun ska producera tillräcklig information för att kundservicen ska fungera i närkommunerna.

Servicearbetsgruppen har bland annat kommit överens om att upphandlingarna i anslutning till arbets- och näringslagstiftningen kommer att koncentreras till Åbo.

- Men om till exempel en arbetssökande kund får en coachningstjänst sker handledningen via den närservicen. Vi ska ha smidiga processer mellan ansvarskommunen och närservicekommunerna, så att närtjänsten kan hänvisa kunden till rätta coachningar, nämner Lautsamo som exempel.

Kommunerna har olika profiler för arbetssökande

I arbetet inom servicearbetsgruppen har det betonats att kommunerna kan ha sinsemellan olika profiler för arbetssökande.

- En kommun kan ha en stor fabrik från vilken personkunder inom en viss bransch har blivit permitterade eller arbetslösa. I andra kommuner kan det däremot finnas en utmaning med strukturell arbetslöshet: där finns fler personer som varit arbetslösa en längre tid än i en annan kommun. Ansvarskommunen ska garantera tillgången till tjänster i hela området, men vilka tjänster kommunerna anser det vara förnuftigt att använda kan naturligtvis variera, förklarar Lautsamo.

Kärnidéerna med reformen är att kommunerna kan utnyttja tjänsterna enligt kundens verkliga servicebehov. Överallt finns det inte nödvändigtvis samma tjänster som kunderna ska hänvisas till, utan tjänsterna kan formas om.

Enligt Anne Lautsamo, ledande expert på serviceproduktion för sysselsättning, har arbetsgruppen för tjänster en gemensam vilja att göra saker bra och framför allt effektivt. Bild: Lea Froloff.

Tjänsternas genomslagskraft och effektivitet i spetsen

När kunden sköter ärenden till exempel i Nystad eller Pargas den 2.1.2025 ska kundservicepersonalen veta hur saker och ting fungerar i Åbo sysselsättningsområde. En del av tjänsterna har centraliserats medan en del är inom närtjänsterna.

- Om en kund som bor i Pargas ber om yrkesvägledning har vi en teknisk lösning på intranätet, där den som arbetar med kundservice kan se hur ärendet framskrider inom vårt sysselsättningsområde. Hen hittar anvisningar där, kunden hänvisas rätt och tjänsten kan erbjudas, åskådliggör Lautsamo.

Anne Lautsamo är nöjd med resultaten av arbetet i servicearbetsgruppen, man kan åka på semester med gott humör. Ändå blir det utmaningar kvar för hösten.

- Att övergångsskedet sköts väl, kontrollerat och störningsfritt så att det inte uppstår serviceunderskott för kunderna. Vi måste i fortsättningen söka genomslagskraft och effektivitet. Den uppmuntrande finansieringsmodellen styr också mot detta.

Teksti ja kuvat: Lea Froloff

Vad handlar det om?

  • Ansvaret för att anordna offentlig arbetskraftsservice överförs från AN-byrån till kommunerna och de samarbetsområden som kommunerna delas upp i den 1.1.2025.
  • Idén med reformen är att förbättra bemötandet av efterfrågan och utbudet på arbetskraft och påskynda sysselsättningen. Målet är att föra de offentliga sysselsättningstjänsterna närmare kunderna.
  • Åbos sysselsättningsområde består av 23 kommuner i Egentliga Finland, inklusive Reso. Ansvarskommunen är Åbo. Det finns sammanlagt 45 sysselsättningsområden eller kommuner som ordnar tjänster själva.
  • Till Åbo koncentreras sysselsättningsområdets gemensamma tjänster och uppgifter. Dessutom kommer en del av kommunerna i Åbo sysselsättningsområde att erbjuda närtjänster. Reso är en av dessa kommuner.