Stichting VU

07/02/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/02/2024 06:16

VU Connects: matchingplatform voor docenten en maatschappelijke partners

Delen
2 juli 2024
Veel VU-docenten willen studenten via een vorm van Engaged Learning betrekken bij echte maatschappelijke vraagstukken. En hoewel er al tal van succesvolle samenwerkingsinitiatieven zijn op de VU, zoals Community Service Learning, Competencies for Transformation, de Green Office en het Amsterdam Sustainability Institute, blijft het vinden van geschikte partners volgens docenten een "tijdrovende en complexe taak". Hier biedt VU Connects de oplossing: een innovatief matchingplatform, momenteel in pilotfase, dat vraag en aanbod bij elkaar brengt, waardoor samenwerking tussen docenten en maatschappelijke partners vereenvoudigd wordt.

Onderwijscoördinatoren en docenten kunnen hun cursussen op het VU Connects matchingplatform registreren, zodat diverse maatschappelijke organisaties op hun beurt contact kunnen opnemen met docenten en vise versa. Camille Bressers, projectmanager bij Community Service Learning: "We zien al een aantal aanmeldingen van organisaties en docenten binnenkomen op het platform. Ons uiteindelijke doel is om zowel de implementatie van een 'Engaged Learning'-aanpak als het proces van het vinden van stakeholders voor samenwerking te vereenvoudigen. Zo kunnen meer organisaties ons vinden en kunnen docenten gemakkelijker bepalen welke cursus bij welke organisatie past."

Waarom VU Connects?

  • Gecentraliseerd platform: het samenbrengen van diverse samenwerkingspartners, VU-initiatieven, docenten en studenten op één plek. Dat bespaart tijd en moeite.
  • Directe toegang tot samenwerkingsmogelijkheden: docenten kunnen een challenge 'space' aanmaken voor hun vak of opdracht, waarop maatschappelijke partners kunnen reageren. Omgekeerd kunnen partners, als er geen geschikte vakken online staan, een open challenge aanmaken waarop docenten weer kunnen reageren. Dit bevordert een snellere interactie tussen onderwijs en praktijk.
  • Netwerk opbouwen: partners kunnen zich aanmelden, alle cursussen bekijken, contact opnemen met docenten, en vice versa.
  • Inclusiviteit: zowel commerciële als non-profitorganisaties zijn welkom, waardoor een breed scala aan samenwerkingsmogelijkheden beschikbaar is in diverse contexten.

Begeleiding voor docenten
Het VU Connects-team staat klaar om je te begeleiden bij het gebruik van het platform. Dit omvat praktische hulp bij het aanmelden, invullen van samenwerkingsaanvragen, zoeken naar samenwerkingen, en toevoegen van open challenges of cursussen. Op 16 juli zal er een eerste informatieve webinar zijn waar uitgebreid wordt uitgelegd hoe het platform werkt en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken als docent. Schrijf je hier in!

Om in contact te komen met maatschappelijke partners en je cursus te presenteren, kun je je registreren op het platform. Wil je eerst zien hoe het werkt of heb je hulp nodig bij het aanmelden of het invullen van het formulier? Plan dan een demo met Bram Kuijken van Master Challenge.

Gratis gebruik in 2024
VU Connects wordt gelanceerd als een pilot gedurende 2024. Tijdens deze periode kunnen docenten gratis gebruik maken van het platform en wordt er feedback verzameld om het platform verder te verbeteren. "We willen zoveel mogelijk docenten bereiken en uitnodigen om deel te nemen aan deze pilot. Het platform is ontworpen om het werk van docenten te vergemakkelijken, dus hun feedback is enorm belangrijk om te bepalen of dit de juiste oplossing is en hoe we het verder kunnen perfectioneren," vertelt Camille. "Dit pilotjaar biedt docenten de kans om deze nieuwe tool voor het vinden van partners te gebruiken en direct invloed te hebben op de verdere ontwikkeling van het platform, terwijl ze hun 'Engaged Learning'-aanpak voortzetten." Deze pilot is mogelijk gemaakt met behulp van een financiële bijdrage van het CSL-Broadermind team.

Weg met fragmentatie
VU Connects brengt voor het eerst de verschillende teams binnen de VU samen die zich bezighouden met samenwerkingsinitiatieven met maatschappelijke partners.

Soesja van Wijgerden, die van maart 2023 tot december 2023 een sleutelrol speelde in het opzetten van dit initiatief, heeft met haar netwerk bijgedragen aan het bereiken van docenten en collega's om het platform vorm te geven. Ook Neele van den Bongardt van het Amsterdam Sustainability Institute is actief betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van VU Connects: "We hebben veel docenten en medewerkers gesproken om te begrijpen waar de behoeftes liggen en om te bepalen of een platform als dit nuttig zou zijn. Door deze samenwerking tussen VU-initiatieven kunnen we meer bereiken dan wanneer we allemaal in onze eigen bubbel blijven werken."

Voor vragen of verdere details, mail [email protected].