Ministry of Foreign Affairs and European Integration of the Republic of Moldova

08/26/2022 | Press release | Distributed by Public on 08/25/2022 23:28

#MAEIExplică: Cele mai importante aspecte de la Reuniunea diplomației Republicii Moldova din anul 2022

22 august 2022, Chișinău - Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit în perioada 18 - 19 august, Reuniunea diplomației Republicii Moldova cu genericul "Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale", cu participarea a 34 de ambasadori ai țării noastre peste hotare, invitați speciali cu intervenții în regim de videoconferință: ministrul afacerilor externe a României Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmytro Kuleba, comisarul european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia Mevlüt Çavuşoğlu, directorul departamentului diplomație economică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Hélène Dantoine, precum și înalți demnitari de stat, experți și reprezentanți ai mediului de afaceri din țara noastră.

Reuniunea ambasadorilor a fost inaugurată de către viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

"Am vorbit șefilor de misiuni, că primul obiectiv major realizat în ultimul an este, evident, apropierea noastră de Uniunea Europeană prin obținerea statutului de candidat la aderarea, și prin faptul că noi ca țară la modul practic trecem din categoria așa-numitor vecini ai Uniunii Europene, în categoria unui stat care va deveni membru al UE." - a spus ministrul Nicu Popescu.

Discursul integral al ministrului Nicu Popescu poate fi accesat aici.

Șefa statului le-a vorbit diplomaților despre realizările pe care le-a obținut țara noastră, în ultimul an, în domeniul politicii externe, și despre rolul pe care îl au ambasadele noastre pentru a amplifica și multiplica aceste rezultate.

"Integrarea europeană trebuie să fie un dosar permanent și o preocupare zilnică a misiunilor noastre diplomatice, împreună cu promovarea intereselor diasporei moldovenești și cu diplomația economică, alte două priorități care trebuie să domine agenda diplomatică." - a punctat președinta Maia Sandu.

În cadrul reuniunii ambassadorilor, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a susținut un discurs cu genericul "Parteneriatul strategic România - Republica Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale".

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea pentru toată activitatea diplomaților Republicii Moldova caracterizată prin curaj, viziune și tenacitate, și a dat asigurări cu privire la continuarea sprijinului consecvent, de încredere și solid al diplomației române pentru susținerea obiectivelor ambițioase de reformă și de avansare ireversibilă a parcursului european al Republicii Moldova.

Mesajul integral al ministrului afacerilor externe al României îl puteți citi aici.

La panelul de discuții: "Calea europeană a Republicii Moldova în contextul geopolitic regional", secretarul de stat Vladimir Cuc s-a referit la planul de acțiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Uniunii Europene, iar ambasadoarea țării noastre pe lângă UE, Daniela Morari, le-a vorbit colegilor ambasadori și ambasadoare despre interacțiunea cu instituțiile europene.

Șefii misiunilor diplomatice moldovene au apreciat participarea în format virtual la reuniune a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, cu un discurs cu genericul "Parteneriat regional pentru integrare europeană".

"Țara noastră a fost solidară cu Ucraina din prima zi a războiului nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Vom depune eforturi susținute pentru aprofundarea relațiilor noastre bilaterale și pentru regăsirea țărilor noastre în Uniunea Europeană." - a menționat vicepremierul Nicu Popescu în cadrul sesiunii cu șeful diplomației de la Kîiv.

În calitate de invitat special, comisarul european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi le-a vorbit diplomaților moldoveni pe tema "Așteptările Uniunii Europene pentru Republica Moldova în calitate de țară candidat".

"Permiteți-mi să fiu clar: Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova și vă vom sprijini în continuare. În ultimele luni, am mărit finanțarea pentru asistența umanitară, gestionarea frontierelor și sprijinul pentru refugiați." - a spus comisarul Olivér Várhelyi.

Intervenția integrală a comisarului european poate fi citită aici.

Turcia continuă să fie un partener apropiat al țării noastre în sfera economică, clasându-se pe poziția a 4-a ca destinație a produselor fabricate în Moldova, iar în calitate de invitat special al reuniunii diplomației Republicii Moldova, ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, a susținut un discurs despre dorința comună pentru consolidarea parteneriatului bilateral moldo-turc.

Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a menționat în intervenția sa că "Republica Moldova și Turcia vor fortifica în continuare relația bilaterală, cu accent pe dimensiunea comercial-economică și investițională." - a spus ministrul de externe Nicu Popescu.

Totodată, la conferința ambasadorilor a fost organizată o sesiune de preluare a bunelor practici franceze în domeniul diplomației economice, în cadrul discuției în regim de videoconferință cu șefa departamentului diplomație economică a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Hélène Dantoine.

"Diplomația economică este o prioritate centrală prin care promovăm produsele noastre autohtone, sporim exporturile în străinătate și atragem investiții la noi în țară pentru crearea locurilor de muncă și oportunităților pentru cetățeni." - a spus ministrul Nicu Popescu.

În marja Reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova, au fost organizate discuții între șefii și șefele misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova și femeile de afaceri din țara noastră. Inițiativa a fost organizată prin intermediul proiectului "Discover Moldova's Finest", lansat în cadrul agendei de politică externă 4D (Dezvoltare europeană, Dialog, Diaspora şi Diplomaţie economică), și care promovează produsele autentice și creează noi oportunități de export. Evenimentul, organizat la Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey în parteneriat cu UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei a oferit o șansă companiilor participante să stabilească contacte directe cu ambasadorii și ambasadoarele Republicii Moldova - care sunt și promotori și promotoare ale produselor noastre peste hotarele țării.

Inaugurarea celei de-a doua zile a reuniunii a avut loc în dialog cu președintele Parlamentului Igor Grosu, împreună cu care ambasadorii țării noastre au discutat despre agenda parlamentară, reforma justiției, asigurarea securităţii energetice, reformare a instituțiilor, fiind evidențiată utilitatea preluării expertizei țărilor care au trecut prin astfel experiențe.

"Actuala guvernare a demarat un proces amplu de reforme, iar în acest proces ambasadorii au un rol important - să transmită clar următoarele mesaje: Construim în Moldova o țară pentru oameni și Republica Moldova este o țară mică, dar cu inimă mare." - a spus șeful legislativului de la Chișinău adresându-se ambasadorilor.

În marja reuniunii diplomației Republicii Moldova, în cadrul panelului de discuții pe tema: "Republica Moldova în noul context de securitate regională", moderată de purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, au participat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, secretara de stat a Ministerului Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, și consilierul președintei Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean.

Oficialii s-au referit la arhitectura curentă de securitate, evoluțiile în dosarul reglementării transnistrene, gestionarea noilor forme de amenințări hibride, propagandă şi criminalitate transfrontalieră, concluzionând că este nevoie de o abordare complexă, strategică și coordonată pentru sporirea rezilienței țării noastre.

"Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în serviciul diasporei" a fost titlul panelului de discuții moderat de secretarul general interimar Sergiu Odainic, cu participarea viceprim-ministrului pentru digitalizare Iurie Țurcanu, deputatului Adrian Băluțel, secretar al comisiei parlamentare pentru pentru politică externă și integrare europeană, Elena Druță, consilieră a președintei Republicii Moldova pentru relațiile cu diaspora, și Andrei Prisacar, vicedirector al Agenției pentru Guvernare Electronică.

Ne-am propus să simplificăm interacțiunea cu statul prin intermediul digitalizării proceselor de prestare a serviciilor consulare, vom continua eforturile noastre de negociere și semnare a unor acorduri pentru a spori nivelul de protecție a cetățenilor noștri și vom reduce costurile taxelor consulare pentru mai multe tipuri de servicii.

O altă premieră pentru reuniunea din acest an a diplomației Republicii Moldova este participarea în componență deplină la deschiderea Zilelor Diasporei. Astfel, vicepremierul Nicu Popescu împreună cu președinta Maia Sandu, colegii din Guvern și ambasadorii țării noastre, au discutat cu diaspora noastră în cadrul evenimentului găzduit de Biroul relații cu diaspora.

"Am menționat că interacțiunea cu MAEIE este acea interfață prin care diaspora comunică frecvent cu statul nostru și prin această prismă facem pași concreți pentru a adapta serviciul diplomatic la noile realități și necesități. Suntem pe ultima sută de metri pentru implementarea unui sistem de rezervări online unic pentru toate consulatele, pe care l-am testat acum câteva zile cu domnul Iurie Țurcanu, vicepremier pentru digitalizare. Am demarat deja lucrul și pentru elaborarea unui soft, așa numitului e-consulat, care sperăm anul viitor va fi lansat, astfel încât interacțiunea diasporei să fie și mai ușoară.

Am reușit deja să scurtăm rândurile pentru programări în ultimele săptămâni la Tel Aviv, Moscova și la Frankfurt, avem eforturi constante și bine țintite pentru a rezolva și a răspunde la acele semnale și probleme pe care le semnalează diaspora, interesele căreia sunt mereu în atenția noastră". - a punctat vicepremierul Nicu Popescu.

Reuniunea diplomației Republicii Moldova a fost încheiată în incinta Centrului de dezvoltare a industriilor creative ArtCor, un hub care adună comunitățile creative și conectează membrii acesteia, unde a fost proiectat filmul documentar "O țară mică cu inimă mare", o producție care împărtășește poveste emoționantă a ospitalității și solidarității noastre cu refugiații ucraineni, prin mărturiile personajelor din viața reală, gazdele care au luat atitudine pentru a oferi sprijin și solidaritate în acest timp: Sergiu Hanganu (Pensiunea Hanul lui Hanganu), Liuba Railean (Pensiunea Vila Roz), Dan Aramă, Zaharia Aramă, Tatiana Aramă (Pensiunea Casa Veche), Ana Statova (Pensiunea Gagauz Sofrasi), Olesea Cojocaru și Anatol Botnaru(Pensiunea Eco Resort Butuceni).

Ambasadorii și ambasadoarele țării noastre au aflat de la regizoarele Daniela Donici și Lucia Lupu povestea din spatele producției, iar secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a menționat că MAEIE și ambasadele noastre peste hotare vor depune eforturi susținute ca această producție să fie recunoscută pe plan internațional, inclusiv să fie rulată la festivaluri și evenimentele promoționale pe care le organizează serviciul diplomatic.