IFC - International Finance Corporation

06/13/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/13/2024 09:37

IFC oferă finanțare pentru un parc eolian, într-un proiect de referință pentru stimularea producției de energie curată în România

  • IFC ofera un împrumut pe termen lung pentru parcul eolian Vifor de 461 de megawați.
  • Noul parc va fi unul dintre primele proiecte de energie regenerabilă la scară largă din țară, contractate de sectorul privat.
  • Această investiție va contribui la reducerea amprentei de carbon a sectorului energetic din România cu aproximativ 500 000 tone de emisii de dioxid de carbon echivalent/an.

București, România, 13 iunie 2024 - IFCfurnizează finanțarea pe termen lung a datoriei pentru centrala eoliană Vifor de 461 de megawați (MW), pentru a stimula furnizarea de energie regenerabilă la prețuri competitive în România. Proiectul va juca un rol semnificativ pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din România, precum și pentru susținerea angajamentelor climatice și a obiectivelor de tranziție energetică ale țării.

Dezvoltat prin intermediul unei societăți mixte înființate de Rezolv Energy S.A., care este platforma energetică regională a investitorului global în infrastructură Actis, împreună cu compania globală de energie regenerabilă Low Carbon, proiectul Vifor este dezvoltat în două etape. Prima etapă consta in construcția unei capacitati instalate de 192 de megawați, iar în etapa a doua se adaugă o capacitate suplimentară de 269 de megawați, etapă care este acum în faza preliminară operațiunilor de construcție. Împrumutul acordat de IFC pentru prima etapă constă în €21,4 mln. din resursele proprii ale IFC și face parte dintr-un pachet de finanțare mai mare, de €291 mln., alături de bănci comerciale și alți creditori.

Noul proiect va fi unul dintre primele proiecte mari de energie regenerabilă din România, de tip greenfield, finanțate fără sprijin public. Odată devenit complet operațional, se așteaptă ca acesta să reducă amprenta de carbon a sectorului energetic din România cu aproximativ 500 000 tone de emisii echivalente de dioxid de carbon/an, sprijinind obiectivul țării de a reduce emisiile nete de GES cu cel puțin 55% până în 2030.

Jan Viton, Director pentru finanțare, fuziuni și achiziții de la Rezolv Energy, a declarat următoarele: "Este un proiect cu adevărat de referință și primul pe care Rezolv Energy îl finalizeaza. Suntem foarte mândri de interesul pe care această finanțare l-a generat la nivelul unui spectru larg de instituții financiare și suntem de asemenea încântați că am stabilit un grup principal de creditori, printre care se numără și IFC, la care sperăm să putem continua să apelăm în viitor, pe măsură ce ne realizăm proiectele de energie regenerabilă din regiune."

"Suntem încântați de parteneriatul pentru Vifor cu IFC, care va juca un rol crucial în înființarea acestuia, ajutând la deblocarea capitalului pentru finanțarea proiectului", a declarat Martin Langham, director general al Low Carbon. "Odată construit, Vifor va deveni unul dintre cele mai mari proiecte eoliene din Europa de Est și consolidează experiența noastră în colaborarea cu investitorii instituționali pentru a realiza infrastructuri regenerabile la scară largă, jucând în același timp un rol-cheie pentru susținerea eforturilor pe care România le întreprinde pentru decarbonizarea rețelei sale de electricitate."

Deși s-au înregistrat progrese in reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, România se bazează încă foarte mult pe combustibili fosili, ceea ce duce la un nivel al intensității emisiilor de 1,4 ori mai mare decât media UE. Obiectivul de eliminare treptată a cărbunelui din producția de energie electrică, programată pentru 2032, implică investiții estimate la $31,5 mld. necesare pentru a facilita tranziția energetică în sectorul producției și stocării de energie electrică.

Acest parc eolian, amplasat în apropiere de Buzău, în sud-estul României, va oferi, de asemenea, un model hibrid de vânzări de energie de pionierat, care combină vânzările pe piața de energie electrică wholesale și acordurile de cumpărare de energie pentru companii cu clienți comerciali și industriali și comercianți.

"Pentru a-și îndeplini angajamentele privind schimbările climatice, România trebuie să accelereze implementarea surselor de energie curată", a declarat Ary Naïm, directorul IFC pentru Europa Centrală și de Sud. "IFC este incantata de oportunitatea de a colabora cu Rezolv Energy si Low Carbon in acest proiect de referinta pentru a demonstra bancabilitatea proiectelor private de generare a energiei eoliene la scară utilitară, care vând energie în condiții pur comerciale și pentru a stimula tranziția energetică in tara si regiune."

România este pe locul 1 în Europa, în rândul țărilor în care IFC realizează investiții, cu un portofoliu de $2,1 mld, și pe locul 10 la nivel global.

Despre Rezolv Energy

Rezolv este producător independent de energie regenerabilă. Furnizăm energie curată nesubvenționată la un preț stabil și pe termen lung pentru utilizatorii industriali și comerciali, precum și pentru alți operatori care își desfășoară activitatea în Europa Centrală și de Sud-Est. Bazându-ne pe o experiență de 15 ani în domeniul energiei nepoluante, preluăm proiecte regenerabile - eoliene, solare și de stocare - de la stadiul final de dezvoltare, trecând prin etapa de construcție și până la exploatare pe termen lung. Cu sprijinul investițional pe termen lung din partea Actis, unul dintre cei mai importanți investitori în energie la nivel mondial, construim un portofoliu multigigawatt care va ajuta companiile și țările să-și îndeplinească nevoile energetice curente și viitoare. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați:rezolv.energy

Despre Low Carbon

Low Carbon generează energie regenerabilă la scară largă pentru a combate schimbările climatice. Suntem o companie din Categoria B ("B corp"), certificată ca atare cu mult timp în urmă, fiind recunoscuți și ca aplicând un standard de aur pentru impactul nostru asupra mediului. Investim, dezvoltăm și exploatăm proiecte în domeniul energiei solare, eoliene, precum și în domeniul stocării energiei și producției de energie provenite din deșeuri în Marea Britanie, Europa și America de Nord. Contribuim la efortul internațional de generare de energie 100% regenerabilă prin crearea și operarea a 20 GW de noi capacități până în 2030. În prezent, avem peste 16 GW care vor fi generați din noi surse de energie regenerabilă, prin proiecte aflate în curs de dezvoltare în întreaga lume. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.lowcarbon.com

Despre IFC

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție internationala de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din piețele emergente. Suntem prezenți în peste 100 de țări și ne valorificăm capitalul, expertiza și influența pentru a construi piețe și pentru a crea oportunități în țările aflate în curs de dezvoltare. În anul fiscal 2023, IFC a angajat o sumă-record de 43,7 miliarde USD, oferită societăților comerciale private și instituțiilor financiare din țările aflate în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat pentru a pune capăt sărăciei extreme și a stimula prosperitatea comună, pe fondul eforturilor întreprinse de economiile lumii pentru face multiplelor crize suprapuse. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.ifc.org

Păstrați legătura cu IFC pe rețelele de socializare