NCC AB

07/08/2024 | Press release | Archived content

Så använder jag mina erfarenheter från gruvindustrin för att driva innovation inom byggbranschen

I en tid av ökat fokus på hållbarhet och effektivitet har överföringen av erfarenheter från en bransch till en annan blivit en nyckelfaktor för att driva innovation och besparingar.

Från min tid i gruvindustrin har jag som Supervisor på NCC Stenmaterial i Norr, med mig många kunskaper som kan vara värdefulla, särskilt när det gäller att maximera maskinutnyttjandegraden och därigenom minska onödiga kostnader inom byggsektorn. Dessutom är det viktigt om man ser ur ett hållbarhetsperspektiv för att minska onödiga utsläpp och minska klimatavtrycket.

Maskinutnyttjandegraden är en avgörande faktor för effektiviteten inom byggsektorn. Att ha rätt maskin på rätt plats, med varken över- eller underkapacitet, är en förutsättning för en väl optimerad effektivitet. Genom att tillämpa principer från gruvindustrin, där effektiv resurshantering är avgörande, har vi kunnat identifiera och maximera användningen av våra maskiner på ett betydande sätt. Världsläget, som det varit de senaste åren, har inneburit ökade kostnader på mycket, exempelvis drivmedel, stål och däck. Och det gäller att hitta besparingar där man kan.

Några av de viktigaste åtgärderna för att maximera maskinutnyttjandegraden på NCC har varit att utbilda personalen på ett sparsamt körsätt - att ha maskinen rätt inställd för arbetet man gör, använda pausvärme på vintern, parkera i skuggan på sommaren, planera körningen samt implementera övervaknings- och rapporteringsmekanismer för att identifiera områden med ineffektiv användning av maskiner. Det är ett lagarbete där varje individ spelar en stor roll, Teamwork makes the dream work.

Genom att noggrant analysera data har mitt team kunnat identifiera mönster och trender som pekar på var och när maskinutnyttjandegraden är lägst. Att ha tillgång till detaljerad data är avgörande för att kunna vidta åtgärder för att optimera maskinutnyttjandegraden. Genom att använda avancerade analysverktyg kan vi identifiera potentiella problemområden snabbt och vidta åtgärder för att förbättra situationen.

Genom att maximera maskinutnyttjandegraden har vi på NCC Stenmaterial inte bara lyckats spara betydande summor i driftkostnader och underhåll utan vi har också ökat vår produktivitet och därmed förbättrat sin konkurrenskraft på marknaden.
För det är inte bara bränsle som springer iväg, även underhåll som till exempel serviceintervallerna påverkas med högre tomgång.

Att optimera maskinutnyttjandegraden är en win-win-situation - det sparar både pengar och ökar vår effektivitet. Det är ett tydligt exempel på hur principer och metoder från en bransch kan överföras och tillämpas med framgång i en annan för att driva innovation och besparingar. Att ligga under 10 procent i tomgång i mars bådar gott för 2024, kan man fortsätta i det året ut blir det ett rekord för vårat område.