Ministry of Defence of the Republic of Finland

09/18/2024 | Press release | Archived content

Puolustusministeri Antti Häkkäsen puhe kokonaistuvallisuudesta ja varautumisesta teollisuussektorin MIL-poolille 18.9.2024

Puheet

18.09.2024 17:38

Puolustusministeri Antti Häkkäsen puhe kokonaistuvallisuudesta ja varautumisesta teollisuussektorin MIL-poolille 18.9.2024

Hyvä juhlayleisö, hyvät naiset ja herrat

kiitän mahdollisuudesta osallistua 10-vuotisjuhlaanne. Onnittelen lämpimästi merkkipäivää viettävää MIL-poolia.

Varautuminen häiriötilanteisiin on muuttuneessa turvallisuusympäristössä erittäin tärkeää. Saatuani kutsun tulla puhumaan tilasuuteenne, vastasin välittömästi myönteisesti.

Samalla tavalla lukuisat yritykset ovat tunnistaneet varautumisen merkityksen, ja vastanneet kyllä poolin mahdollistamalle osaamisen kasvattamiselle. Häiriötilanteisiin valmistautumisen merkitys on ymmärretty Suomessa.

Mielestäni 10-vuotisjuhla voi helposti aiheuttaa väärinkäsityksiä. Huoltovarmuus, varautuminen, yritysten tuotantovastuiden sopimuspohjainen valmistelu ja tarve varmistaa yritysten sekä yhteiskunnan toimintakyky kaikissa tilanteissa on varmuudella ollut aina tärkeää isänmaallemme. Alkoihan pooli-toiminta pian toisen maailmansodan jälkeen.

Voimme täten varmuudella juhlistaa MIL-poolia. Virallisesti MIL-pooli aloitti toimintansa vuonna 2013, jolloin se erkani teknologiapoolista.

Muuttunut turvallisuusympäristö ja meitä päivittäin ympäröivät turvallisuushaasteet osoittavat, että kymmenen vuotta sitten tehty päätös on ollut oikea. Tätä osoittaa myös MIL-poolin noin 130 aktiivista jäsenyritystä.

Olen itse kiteyttänyt MIL-poolin merkityksen seuraavasti: kun tapellaan ja taistellaan, on varmistettava että meillä on käytössämme tarvittavat järjestelmät.

Toisaalta nykyhetken turvallisuushaasteet haastavat tuon valmiuslakiin nojaavan kiteytyksen. Nykypäivän uhat ja vihamielisten valtioiden vaikuttaminen edellyttävät, että yhteiskunta ja yritykset sen osana olemme valmiina tänään tässä ja nyt.

Hyvät kuulijat, seuraavaksi ajankohtaisia asioita Nato-jäsenyydestä sekä turvallisuudestamme.

Nato-jäsenyyden johdosta Suomen turvallisuutta on vahvempi kuin koskaan aikaisemmin. Samalla Euroopan turvallisuus vahvistuu Suomen Nato-jäsenyyden myötä.

Nyt Naton jäsenmainen ja Euroopan puolustus alkaa Suomen itärajalta. Suomen ja pohjolan merkitys on monella tavalla kasvamassa.

Naton jäsenmaat ovat Venäjään verrattuna monella tavalla ylivertaisia ja olemme edelleen vahvistumassa. 32:sta jäsenmaasta jo 23 jäsenmaata käyttää puolustukseensa yli 2 % bruttokansantuotteesta.

Kymmenen vuotta sitten näitä valtioita oli vain kolme. Natolla on noin 3,2 miljoonaa sotilasta, kun Venäjällä on 1,2 miljoonaa.

Verrataanpa Nato-maiden ja Venäjän sotilaallista voimaa lentokoneilla, sotalaivoilla tai vaikkapa panssaroiduilla ajoneuvoilla, on Nato ylivoimainen Venäjään verrattuna.

Nato-jäsenyydestä riippumatta, kansallisen varautumisen merkitys on ennallaan. Varautumisella tarkoitan tässä yhteydessä tuotantovarauksia, materiaaliasioita ja osaamista. Näistä korostan erityisesti osaamisen huoltovarmuutta.

Kansallinen osaaminen muodostuu yhä kriittisemmäksi voimavaraksi. Tämän ylläpitäminen ja kehittäminen ovat koko yhteiskunnan toiminnan perusta. Vastuu osaamisen varmistamisesta edellyttää yhteistyötä yritysten ja viranomaisten kesken, puolustushallintoa laajemmin. Osaaminen on avain asemassa varmistettaessa häiriötilanteissa yhteiskuntamme toimintakyky.

Hyvät naiset ja herrat, vaikka turvallisuusympäristömme on epävakaa ja turvallisuushaasteemme ovat jokapäiväisiä, on syytä katsoa tulevaisuuteen.

On haastavaa tunnistaa merkittäviä varautumisen muutospaineita lähivuosille. Arvioni mukaan lähivuosina varautumisen merkitys on tärkeämpi kuin moniin vuosikymmeniin. Kuten puheeni alussa mainitsin, niin MIL-pooli ja sen yritykset ovat tämän hienosti ymmärtäneet.

Emme saa olla sinisilmäisiä tai hyvä uskoisia. Uskon, että viranomaisten ja yritysten yhteistyön tiivistämiselle on tilausta.

Olen varma, että varautuminen ja valveutunut asennoituminen vastata häiriötilanteisiin on lähivuosina entistäkin tärkeämpää.

Puolustushallinnon ja yritysten tiivis yhteistyö tuotantovastuusopimusten ja muun varautumisen osalta tulee varmuudella jatkumaan.

Osaamisen huoltovarmuus on mielestäni haastavampi. Tämän päivän opiskelijoiden oppimisen tulee palvella vuosikymmenen päähän ulottuvia varautumisen tarpeita.

Vaikka tämä on osin puolustusministeriön ulkopuolista toimintaa, on osaamisen huoltovarmuuden turvaaminen vähintään yhtä tärkeää kuin materiaalisen näkökulman varmistaminen.

On tärkeää tarkastella osaamisen huoltovarmuutta valtakunnallisella tasolla kokonaisuutena. Samalla siihen liittyy tulevaisuudessa yhä enemmän kansainvälisyyttä. Suomen ulkopuolella osaaminen on tärkeää ottaa huomioon kansallisesti.

Hyvät kuulijat, Nato-jäsenyys muuttaa asioita ja erityisesti ajattelua. Kansallisesti meillä on paljon opittavaa jäsenyyden vaikutuksista. Arvioin, että Nato-asioissa uuden oppiminen ja jostain vanhasta pois oppiminen vie vuosikymmenen. MIL-pooli on erinomainen väline Nato-jäsenyyden vaikutusten jalkauttamiseksi yrityksille.

Jäsenyys ei kuitenkaan muuta kansallisen varautumisen tärkeyttä. MIL-poolin työlle on muuttuneessa turvallisuusympäristössä juuri nyt huutava tarve.

Vaikka joskus olemme Suomessa kovinkin itsekriittisiä, ja koemme että ruoho on aidan takan vihreämpää. Varautumisessa ja huoltovarmuudessa nurmikko on hohtavan vihreää MIL-poolissa.

Puolustushallinto ja yhteiskunta on tunnistanut MIL-poolin merkityksen varautumisessa. Toivon, että MIL-pooli jatkaa menestyksekästä työtään. Onnittelut poolille ja jäsenistöllenne.


Palaa otsikoihin