Ministry of Foreign Affairs of the Kingdom of Norway

10/30/2024 | Press release | Distributed by Public on 10/30/2024 07:42

Invitasjon til norsk næringsliv, organisasjoner og forskningsmiljøer om å slutte seg til Global Digital Compact

FNs medlemsland vedtok 22. september Fremtidspakten for å jobbe for reform av globalt styresett, øke finansiering til arbeidet med bærekraftsmålene og styrke menneskerettigheter, likestilling og digitalt samarbeid.

Fremtidspakten (Pact for the Future) er fremforhandlet av FNs medlemsland i løpet av det siste året. Norge har vært aktive i konsultasjonene og forhandlingene.

Global Digital Compact (GDC) er et vedlegg til Fremtidspakten, og et viktig rammeverk for å fremme økt internasjonalt digitalt samarbeid innen bl.a. internettforvaltning, styresett og regulering av nye teknologier, i tillegg til å sikre at 2,6 milliarder mennesker blir del av vår digitale verden og for å fremme menneskerettigheter og kjønnslikestilling i det digitale rom.

Lukke det digitale gapet og motarbeide desinformasjon

GDC har en egen del om informasjonsintegritet. Hensikten er å motarbeide desinformasjon og hatefulle ytringer, og samtidig beskytte ytringsfriheten, retten til privatliv og demokratiske prosesser.

I korte trekk skal GDC bidra til å:

  1. Lukke det digitale gapet og levere en inkluderende digital økonomi for alle. Her løftes digitale fellesgoder og digital offentlig infrastruktur som helt sentralt.
  2. Bygge et inkluderende, åpent, trygt og sikkert digitalt rom ved å styrke lover og politikk som beskytter menneskerettighetene, inkludert barns rettigheter, online, sikre at internett forblir åpent, globalt, stabilt og trygt og motvirke desinformasjon.
  3. Styrke internasjonal forvaltning av data og kunstig intelligens, inkludert å utvikle nasjonale rammeverk for forvaltning av data, etablere et internasjonalt, vitenskapelig panel for kunstig intelligens (KI), og utvikle KI-partnerskap for kapasitetsbygging med utviklingsland.

Privat sektor, forskningsmiljøer og sivilt samfunn helt sentrale

GDC er klar på at privat sektor, forskningsmiljøer og sivilt samfunn er avgjørende partnere for økt digitalt samarbeid, forvaltning av data og beskyttelse av menneskerettighetene på internett.

Norsk næringsliv, organisasjoner og forskningsmiljøer oppfordres til å slutte seg til Global Digital Compact via deres nettside.

Mer informasjon om hva det vil si å slutte seg til Global Digital Compact

FN vil gjøre opp status neste år

FNs generalsekretær skal neste år gjøre opp status for implementeringen av GDC. Den vil også gjennomgås i Internet Governance Forum (IGF) og World Summit on the Information Society (WSIS+20) i midten av 2025.

Eventuelle spørsmål kan rettes til Kristin Sverdrup ([email protected]) eller Anne Ø. Røtzer ([email protected]) i Utenriksdepartementet.

Bakgrunn

FNs Fremtidstoppmøtet («Summit of the Future") 22.-23. september i år var verdens ledere samlet for å diskutere globale utfordringer og fremtidige løsninger, med fokus på hvordan vi kan styrke internasjonalt samarbeid, for økt innsats for bærekraftsmålene og for fred og sikkerhet.

Toppmøtet vedtok Fremtidspakten («Pact for the Future»). Med vedtaket av denne pakten ga medlemslandene sin tilslutning til å jobbe for reform av globalt styresett, økt finansiering til arbeidet med bærekraftsmålene og styrking av menneskerettighetene, likestilling og digitalt samarbeid.

Fremtidspakten har to vedlegg; Global Digital Compact og Declaration for Future Generations.