True Finns

06/06/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/06/2024 06:53

Eurovaaliehdokas Ruohonen Lerner vaatii EU toimielinten korruptiota kuriin: ”Esimerkiksi elpymisvälineen varojen käytössä on mittavia väärinkäytöksiä”

Euroopan parlamentin jäsen ja eurovaaliehdokas Pirkko Ruohonen-Lerner (ps./ECR) toivoo saavansa jatkoa korruptionvastaiselle työlleen. Ruohonen-Lerner on toiminut meppinä yhteensä viiden vuoden ajan kahdella eri parlamenttikaudella.

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lernerin ensimmäisellä meppikaudella 2015-19 hänen päätyötään oli veronkierron, talousrikosten ja rahanpesun kitkeminen.

- Tätä työtä tein neljä vuotta talous- ja raha-asioiden valiokunnassa ECONissa, PANA-tutkintavaliokunnan varapuheenjohtajana sekä talousrikoksia, veropetoksia ja veronkiertoa käsittelevän TAX3-erityisvaliokunnan jäsenenä.

Talousarviovarat eivät saa valua korruptioon

Kuluneella kaudella 2023-24 Ruohonen-Lerner on toiminut talousarvion valvontavaliokunnassa CONTissa, joka valvoo EU-budjetin käyttöä Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tukemana. Lisäksi hän on toiminut ING2-erityisvaliokunnassa, joka käsitteli ulkomaista sekaantumista EU:n vaaliprosesseihin, sekä työllisyyden ja sosiaaliasioiden EMPL-valiokunnassa.

- On tärkeää varmistaa, että talousarviovarat käytetään mahdollisimman tehokkaasti eivätkä ne valu korruptoituneisiin hankkeisiin. Esimerkiksi elpymisvälineen varojen käytössä on mittavia väärinkäytöksiä, ja tähän tulee puuttua, kertoo Ruohonen-Lerner.

Qatargate avasi silmiä

Joulukuussa 2022 Euroopan parlamenttia järisytti korruptioskandaali, jossa ryvettyi parlamentin demariryhmän meppejä, muiden muassa kreikkalainen parlamentin varapuhemies Eva Kaili. Heidän epäillään saaneen mittavia lahjuksia Qatarilta ja Marokolta.

Skandaalin seurauksena ING2-erityisvaliokunnan mandaattia laajennettiin käsittelemään lahjomattomuuden, avoimuuden ja vastuuvelvollisuuden vahvistamista Euroopan parlamentissa. Lisäksi parlamentin puhemies Roberta Metsola esitti 14-kohtaisen suunnitelman sääntöjen uudistamiseksi.

- Parlamentissa on vahvistettu esimerkiksi väärinkäytösten paljastamista koskevat sisäiset säännöt. Sääntöjä on tiukennettu myös esimerkiksi entisten jäsenten lobbaustoiminnan rajoittamiseksi, ja lobbaritapaamisten ilmoittaminen on tehty pakolliseksi, kertoo Ruohonen-Lerner.

Väärinkäytösten ilmoittajia suojeltava

Ruohonen-Lerner oli itse mukana neuvottelemassa EU:n toimielinten, eli komission, neuvoston ja parlamentin, yhteistä avoimuusrekisteriä ECR-ryhmän puolesta. Hän on myös toiminnassaan edistänyt väärinkäytösten ilmoittajien suojelua.

- Päätöksenteon tulee olla mahdollisimman avointa. On tärkeää tietää, keitä päätöksentekijät ja virkamiehet tapaavat ja ketkä vaikuttavat kulissien takana EU-toimielinten päätöksiin. Mahdollisista väärinkäytöksistä on voitava ilmoittaa ilman pelkoa siitä, että ilmoittaja joutuu kostotoimenpiteiden kohteeksi.

Euroopan parlamentin vaalien varsinainen vaalipäivä on tuleva sunnuntai 9. kesäkuuta, ja uusi parlamentti aloittaa heinäkuun puolessavälissä.

- Ensi töikseen uuden parlamentin on otettava kantaa siihen, mitä kesken jääneitä asioita jatketaan. Tällaisia ovat esimerkiksi direktiivi korruption torjunnasta, kertoo Ruohonen-Lerner.

Suomen Uutiset