Government of Greenland

06/18/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/18/2024 03:30

Hadefuld tale falder uden for ytringsfriheden

Udtalelse fra Naalakkersuisoq for Ligestilling, Naaja H. Nathanielsen:

"Det er i dag nemmere end nogensinde at dele informationer, holdninger, billeder og videoer i det offentlige rum og det giver større mulighed for at komme i dialog med sin omverden. Men det lægger også et stort ansvar på os alle. Man kan komme med sine holdninger og sin kritik på mange måder, og vi er alle blevet vant til at der kan være en hård tone i opslag eller kommentarsporerne på inter-nettet. Den hårde tale, hvor man gør nar af andre eller kalder dem nedladende ord er dårlig stil, men det er ikke ulovligt. Hård retorik kan være sårende og skabe splid, men hver enkelt borger har med ytringsfriheden ret til at sige hvad de vil.

Naalakkersuisut ønsker ikke at begrænse ytringsfriheden, men vil gerne opfordre til at vi bruger den med omtanke og ikke til at nedgøre bestemte grupper eller ud-sætte dem for fare. Ikke alle bemærkninger eller opslag behøver at se dagens lys!

Til gengæld er det Naalakkersuisut magtpåliggende at slå hårdt ned på hadtale. Derfor har vi, og de fleste lande vi sammenligner os med, kriminaliseret hadtale, æresfornærmelse og nedsættende tale.

Hadefuld tale er ikke bare sårende. Hadefuld tale er et magtmiddel, og kan have store konsekvenser for den der udsættes for det. Det er vi nødt til at tage alvorligt. Hadefuld tale er også udtalelser, der opfordrer og kan føre til vold og overgreb på bestemte grupper - også dem, som foregår i det digitale rum.

En nyligt udgivet rapport har belyst, at LGBT+ personer her i landet udsættes for tilråb og overfald på grund af deres seksualitet. Der er også fortællinger om folk der udsættes for tilråb eller overgreb på baggrund af deres etnicitet. Det er kom-plet uacceptabelt. Netop i vores land burde vi alle vide, hvor ondt det gør og hvor skadeligt det er at blive udskammet og nedgjort på grund af den man er.

For Naalakkersuisut er det magtpåliggende at sikre, at alle borgere i vores sam-fund kan leve i frihed, i tryghed og i værdighed. Det er ikke kun et politisk ansvar, men et samfundsansvar. Vi har alle en pligt til at bidrage til at alle uanset bag-grund, køn, seksuel orientering, evner eller overbevisninger, kan føle sig trygge. Dette gælder også i det digitale rum, hvorfor Naalakkersuisut i arbejdet med at bekæmpe vold i nære relationer, har inkluderet fokus på digital vold for blandt andet at bekæmpe mobning og hadefuld tale online.

Politisk har Inatsisartut netop vedtaget den nye lov om ligestilling og anti-diskrimination, der træder i kraft den 1. juli 2024. Fra den dag nedsættes der et Ligebehandlingsnævn borgere kan henvende sig til, hvis man har været udsat for diskrimination."


For yderligere informationer kontakt ministersekretær Jeanette L. Petersen, [email protected], tlf.: 34 52 06.

Faktaboks

Hadefuld tale kan være offentlige udtalelser der nedgør, stigmatiserer, krænker, chikanerer eller truer et individ eller en gruppe, for eksempel på grund af deres seksualitet, religion eller etnicitet.

Den 18. juni er FN's Internationale Dag for Modsvar mod Hadtale. Dagen blev første gang holdt den 18. juni 2019. Formålet med dagen er at fremhæve bekym-ringer over spredningen af hadefuld tale i hele verden og behovet for at modsva-re diskrimination og hadefuld tale ved at adressere dette fænomen i overens-stemmelse med international menneskerettighedslovgivning