10/04/2022 | Press release | Distributed by Public on 10/04/2022 07:18
Astăzi, Consiliul a convenit asupra poziției sale (abordarea generală) în legătură cu propunerea privind REPowerEU, un plan de eliminare treptată a dependenței Uniunii de importurile de combustibili fosili din Rusia. Scopul acesteia este consolidarea autonomiei strategice a Uniunii prin diversificarea aprovizionării cu energie și prin sporirea independenței și a securității aprovizionării cu energie a Uniunii.
În termeni practici, propunerea urmărește să adauge un nou capitol privind REPowerEU în planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre ale UE din cadrul NextGenerationEU, pentru a finanța investițiile și reformele esențiale care vor contribui la realizarea obiectivelor planului REPowerEU.
Astăzi am făcut un important pas înainte în consolidarea autonomiei Europei față de combustibilii fosili ai Rusiei. Țin să le mulțumesc colegilor mei pentru că au fost de acord cu concesii semnificative pentru a se ajunge la această poziție de compromis a Consiliului. Având în vedere contextul geopolitic care s-a instaurat odată cu debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și date fiind cele mai recente atacuri asupra infrastructurii energetice din Europa, sunt convins de necesitatea de a insista asupra unui acord rapid cu privire la această propunere. Iar președinția cehă este pe deplin hotărâtă să își îndeplinească promisiunea de a revizui radical sectorul energetic al Uniunii și de a pune capăt dependenței noastre de importurile de combustibili fosili din Rusia.
Zbyněk Stanjura, ministrul de finanțe al CehieiÎn cadrul poziției sale, Consiliul aduce modificări față de propunerea Comisiei Europene în ceea ce privește originea fondurilor pentru REPowerEU, precum și cheia de repartizare pentru suma suplimentară de 20 de miliarde EUR.
În ceea ce privește sursele de finanțare a sumei suplimentare de 20 de miliarde EUR, în locul licitării din rezerva pentru stabilitatea pieței aferentă sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), Consiliul optează pentru o combinație de surse: Fondul pentru inovare (75%) și concentrarea la începutul perioadei a certificatelor ETS (25%). Obiectivul Consiliului este de a nu perturba funcționarea sistemului EU ETS, asigurând în același timp un flux credibil de venituri.
Consiliul modifică cheia de repartizare prin introducerea unei formule care ia în considerare politica de coeziune, dependența statelor membre de combustibilii fosili și creșterea prețurilor de investiții.
În cadrul poziției sale, Consiliul limitează obligația statelor membre de a prezenta capitolul privind REPowerEU numai la cazurile în care acestea doresc să solicite finanțare suplimentară în cadrul PNRR sub formă de împrumuturi acordate prin Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) din NGEU, sprijin nerambursabil din venituri noi sau resurse nou transferate din programele de gestiune partajată și, prin urmare, nu sunt incluse actualizările în sens ascendent ale contribuției financiare maxime.
În plus, Consiliul permite includerea în capitolul privind REPowerEU dedicat a unor măsuri din decizia de punere în aplicare a Consiliului care nu mai sunt realizabile în cazul unei actualizări în sens descendent din iunie 2022 a contribuției financiare maxime.
În plus, Consiliul clarifică faptul că statele membre pot solicita sprijin sub formă de împrumuturi până la 31 august 2023.
În poziția sa, Consiliul include, de asemenea, posibilitatea unor transferuri voluntare din rezerva de ajustare la Brexit (RAB), precum și din Fondul pentru o tranziție justă (FTJ).
În ceea ce privește posibilele derogări de la principiul de "a nu aduce prejudicii semnificative" pentru investițiile care îmbunătățesc infrastructura și instalațiile energetice pentru a răspunde nevoilor imediate în materie de securitate a aprovizionării cu petrol și gaze, s-a realizat un echilibru minuțios, care vizează limitarea sarcinii administrative suplimentare pentru statele membre. Consiliul obligă, totuși, statele membre să furnizeze Comisiei o justificare atunci când doresc să deroge de la principiul de "a nu aduce prejudicii semnificative".
La 18 mai 2022, Comisia Europeană a propus pachetul "REPowerEU", care modifică Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) și alte acte legislative. Acesta prevede modificări specifice pentru finanțarea investițiilor și a reformelor care urmăresc diversificarea aprovizionării cu energie și reducerea dependenței de combustibilii fosili. Acest lucru se va realiza prin adăugarea în PNRR a unor capitole dedicate care să includă noi reforme și investiții și să asigure sinergii și complementarități între măsurile finanțate în cadrul MRR și acțiunile sprijinite prin alte fonduri naționale sau ale Uniunii.
În termeni concreți, propunerea legislativă prezentată împreună cu planul REPowerEU urmărește să confere Mecanismului de redresare și reziliență rolul de cadru strategic pentru inițiativele REPowerEU, maximizând complementaritatea, consecvența și coerența politicilor și acțiunilor întreprinse pentru a accelera reducerea dependenței de combustibilii fosili și pentru a atenua costurile și impacturile socioeconomice ale acesteia în timpul tranziției.
Propunerea Comisiei a introdus:
1) modificări ale Regulamentului privind MRR:
2) modificarea Deciziei (UE) 2015/1814 pentru a prelungi rata actuală de plasare a certificatelor în rezerva pentru stabilitatea pieței până în 2030 și a oferi posibilitatea de a scoate din rezervă și a licita o parte din certificatele deținute în rezervă, alocând veniturile obținute astfel către MRR;
3) modificarea Directivei 2003/87/CE pentru a stabili modalitățile de licitare a certificatelor eliberate din rezerva pentru stabilitatea pieței și de transfer al veniturilor generate în valoare de 20 de miliarde EUR către Mecanismul de redresare și reziliență;
4) modificarea Regulamentului (UE) 2021/1060 pentru a prevedea posibilitatea ca statele membre să transfere până la 7,5% din alocarea lor națională către MRR pe lângă posibilitatea existentă de transfer a unui procent de 5%, pentru a sprijini reformele și investițiile incluse în capitolul privind REPowerEU;
5) modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115 pentru a prevedea posibilitatea ca statele membre să utilizeze o parte a finanțării din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) prin intermediul MRR, pentru a sprijini reformele și investițiile incluse în capitolul privind REPowerEU.
Întrucât Consiliul a convenit asupra poziției sale cu privire la propunere, acesta este pregătit să înceapă trilogurile cu Parlamentul European pentru a ajunge cât mai curând posibil la un acord asupra unei versiuni finale a textului.
În cazul în care nu sunteți jurnalist, vă rugăm să trimiteți cererea dumneavoastră serviciului de informații pentru public.
Opțiuni cu privire la abonament
Este ceva în neregulă cu această pagină?