Turkiye Is Bankasi AS

12/05/2024 | News release | Archived content

Girişimciler İş Ağını Nasıl Genişletebilir

Girişimciler İş Ağını Nasıl Genişletebilir?

Yayınlanma Tarihi: 05.12.2024
Okuma Süresi: 2 dk, 30 sn

​Kariyerinizi girişimcilik alanında ilerletmek istiyor ancak nasıl iş ağı oluşturmanız gerektiği konusunda yeterli bilgiye erişemiyor olabilirsiniz. Eğer başarılı bir girişimci olmayı hedefliyorsanız öncelikle güçlü bir iş ağı oluşturmalısınız. Network oluşturmak, sektörünüzdeki profesyonellerle kalıcı ilişkiler kurmanızı ve potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı sağlar. Peki, network oluşturmak için hangi yöntemleri uygulamalısınız? ​

İş Ağını Genişletmenin Yolları

Etkili bir iş ağı geliştirme stratejisi oluşturmanın birçok farklı yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler size yeni insanlarla tanışma, sektörünüzdeki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olma ve alanınızdaki önemli isimlerle ilişkiler kurma gibi fırsatlar sunar.

Etkinliklere ve Konferanslara Katılmak

Kendi sektörünüzle ilgili etkinliklere ve konferanslara katılmak girişimcilik yolculuğunuzun gelişimine katkı sağlayan en temel yöntemlerin başında gelir. Bu etkinlikler ve konferanslar belirli sektörlerdeki şirketleri ve uzmanları buluşturarak girişimcilere sektör trendleri hakkında bilgi verirken mentörler, iş birlikçiler ve yatırımcılarla bağlantı kurmasına da yardımcı olur.

Etkinliklere ve konferanslara katılımda şunlara dikkat edebilirsiniz:
• Öncelikle uzmanlığınıza, deneyimlerinize ve profesyonel ilgi alanlarınıza uygun etkinlikleri seçmelisiniz. Etkinlik araştırması yaparken konuşmacıları ve katılımcıları inceleyerek kararınızı verebilirsiniz.
• Etkinliklerde ve konferanslarda profesyonellere işinizi ve hedeflerinizi doğru bir şekilde aktarmalısınız. Bu konuda zorlanıyorsanız önceden bir konuşma hazırlayabilirsiniz.
• Etkinlikteki katılımcılarla iletişiminizi sonlandırırken onlara kartvizitinizi vererek iş bağlantınızı sürdürmek istediğinizi ifade edebilirsiniz.

Online ve Fiziksel Networking Etkinlikleri

Genellikle sektöre özel olarak yapılan çevrim içi ve fiziksel networking (ağ oluşturma/geliştirme) etkinlikleri, profesyonellerle tanışmak ve iş birliği yapmak için mükemmel bir fırsattır.

Çevrim içi ağ oluşturma etkinleri;
• Web seminerleri,
• Çevrim içi konferansları ve
• Sanal buluşmaları içerir.

Bu etkinlikler dünyanın her yerinden sektör liderleriyle bağlantı kurma imkanı verir. Oturumlara her zaman aktif olarak katılmak, sohbet işlevini kullanmak ve sorular sorarak katılımcılarla etkileşimde bulunmak, çevrim içi ağı geliştirme etkinliklerinden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar.

Fiziksel iş ağı oluşturma etkinlikleri alanınızdaki uzmanlarla tanışmanın ve toplulukla iletişim kurmanın en etkili yollarından biridir. Katıldığınız networking etkinliklerinde sektörünüzdeki insanlarla bilgilendirici görüşmeler yaparak onlardan tavsiyeler isteyebilirsiniz.

Profesyonel Gruplara ve Derneklere Üyelik

Bir girişimci network oluştururken uzmanlık alanına uygun profesyonel grup ve derneklere üye olmaya mutlaka özen göstermelidir. Bu tür profesyonel organizasyonlar yerel, bölgesel, ulusal ya da uluslararası düzeyde olabilir.

Profesyonel grup ve dernekler;
• Mesleki örgütler,
• Yardım dernekleri ve
• Toplumsal hizmet gruplarını kapsar.

Bu oluşumlara üye olarak iş birlikçiler, yatırımcılar ve potansiyel müşterilerle daha samimi ve topluluk odaklı bir ortamda iş ağınızı genişletme fırsatı bulabilirsiniz. Aynı zamanda yerel ve ulusal hayır etkinliklerine gönüllü olarak katılmak da iş ağı geliştirmede önemli bir katkı sağlar.

Dijital Ağ Genişletme Stratejileri

Dijital ağ genişletme, günümüzdeki en etkili networking stratejileri arasında yer alır. İçinde bulunduğumuz dijital çağda yalnızca fiziksel ortamda değil sosyal medya platformlarında da iş etkileşimlerine açık, profesyonel bir kimliğe sahip olmanız gerekir.

LinkedIn ve Diğer Profesyonel Platformların Kullanımı

LinkedIn iş profesyonellerinin, mesleki uzmanların ve girişimcilerin en yoğun kullandığı sosyal medya platformudur. Bu sitenin en temel amacı kullanıcıların güçlü bir iş ağı oluşturmasını kolaylaştırmaktır. LinkedIn iş dünyasındaki insanların deneyimlerini ve yeteneklerini oluşturdukları profillerinde sergilemelerine, meslektaşlarıyla etkileşim içinde olmalarına ve sektörleri hakkında anlık olarak bilgi sahibi olmalarına imkan tanır. LinkedIn'i kullanarak alanınızı en iyi yansıtan gruplara katılabilir, iş ağınızı büyütebilirsiniz. Ayrıca sektörünüzle ilgili makaleleri paylaşma fırsatı da veren bu platformda yeni insanlarla bağlantı kurabilirsiniz.

İş ağı oluşturmanıza yardım edecek bir diğer profesyonel platform olan Meetup, mesleki ilgi alanlarına yönelik buluşmalar oluşturmak için kullanılır. Opportunity isimli platform belirli kriterleri inceleyerek profesyonel bir eşleştirme sağlarken Jobcase ise iş veri tabanı ve çevrim içi topluluk olarak faaliyet gösterir. Bu platformlar da LinkedIn gibi bir girişimci olarak iş ağı kurmanıza yardım eder.

Sosyal Medya Üzerinden Etkileşim Kurmak

Sosyal medya üzerinden profesyonellerle etkileşimde bulunmak, girişimcileri küresel düzeydeki iş ağlarıyla buluşturan etkili bir dijital iş ağı geliştirme stratejisidir. Sizinle benzer deneyimleri, fikirleri ve ilgi alanları olan kişilerle X, Facebook ve Instagram gibi büyük sosyal medya platformları aracılığıyla bağlantı kurabilirsiniz.

Sosyal medyanın en büyük avantajı coğrafi sınırları ortadan kaldırarak küresel düzeyde bir erişim olanağı sunmasıdır. Yatırımcıların, profesyonellerin, mentörlerin ve uzmanların dikkatini çekmek için yeteneklerinizi net bir şekilde ortaya koyan bir profil oluşturmalısınız. Bunun dışında diğer kullanıcıların işle ilgili paylaştıkları gönderileri beğenmek, paylaşmak ve onlara yorum yapmak da iş ağınızı genişletmenize yardımcı olabilir.

Blog Yazarlığı ve Online İçerik Paylaşımı

İçerik üretmek, son dönemde takipçi kazanmak ve kitleleri harekete geçirmek konusunda olduğu kadar iş ağı oluşturmada da oldukça etkili bir yöntemdir. Özellikle blog yazarlığı, iş dünyasında sesinizi duyurmanız ve kendinize özgü düşünce biçiminizi ortaya koymanız açısından faydalıdır.

Uzmanlık alanınızla ve iş tecrübelerinizle ilgili makaleler yazmayı düşünebilirsiniz. Yazdığınız makaleleri bir blog yazarlığı sitesi olan Medium'da paylaşabilirsiniz. Kendi blog sitenizi oluşturmak da sizin için iyi bir seçenek olabilir. Çevrim içi içerik paylaşımı yalnızca blog yazarlığıyla sınırlı değildir. Podcast başlatmak ve YouTube kanalı açmak da profesyonellerle tanışmanızı ve insanların sizinle iletişim kurmak istemelerini sağlayabilir.

İş Birlikleri ve Ortaklıklar Kurmak

Bir girişimci için sağlam temellerden oluşan, güçlü iş birlikleri ve ortaklıklar kurmak büyük önem taşır. İş birlikleri ve ortaklıklar uzun vadede etkisini gösteren bir network geliştirme stratejisidir.

Potansiyel Ortaklar ile İletişim Kurmak

Potansiyel ortaklarınızla iletişim kurmadan önce mutlaka hedeflerinizi belirlemelisiniz. Hedefleri belirleme aşamasında girişimcilik konusunda yol haritanızın ne olduğunu, neler yapmak istediğinizi ve iş fikirlerinizi düşünebilirsiniz.

Bu yaklaşım, potansiyel ortaklarınızı seçerken size büyük fayda sağlar. Potansiyel ortaklarınızla iletişim kurarken kendinizi, işinizi, isteklerinizi ve ihtiyaçlarınızı net olarak anlatmalı, karşınızdaki kişiyi de doğru bir biçimde anlamaya özen göstermelisiniz.

Proje Tabanlı İş Birlikleri ve Etkileşim

Proje tabanlı iş birlikleri, projeler üzerinde birlik içinde çalışma yaparak etkileşim sağlayan bir iş ağı geliştirme yöntemidir. Diğer girişimcilerle proje tabanlı iş birlikleri yapmak zorlu görevleri başarıyla tamamlamak için yetenekleri birleştirmeye imkan verirken motivasyonu ve yaratıcılığı da güçlendirir. Proje bittikten sonra eleştiri ya da öneri alışverişinde bulunmak da iş ağını sürdürmeye katkıda bulunur.

Yatırımcılardan ve Mentörlerden Destek Almak

Networking etkinlikleri ve profesyonel sosyal medya kanalları aracılığıyla iş fikirlerinize, deneyimlerinize ve gelişiminize uygun yatırımcılarla ve mentörlerle tanışabilirsiniz. Girişimcilik konusunda yardıma ihtiyaç duyan her girişimci network oluşturma aşamasında ilerlemek istediği alanda uzmanlığa sahip, değerli bir rehberlik sağlayabilecek mentörlerden destek almalıdır. Mentörünüzle uzun vadeli ilişkiler geliştirmek, girişimcilik yolculuğunuzdaki ilerlemeleri ve zorlukları başarılı bir şekilde değerlendirmeniz açısından oldukça yararlıdır.

Girişimciler için bir diğer önemli konu, yetersiz finansal kaynaklardır. Eğer iyi bir iş planınız varsa katıldığınız fiziksel veya çevrim içi networking etkinliklerinde yatırımcılara bu iş planınızı açıklayıcı bir dille anlatmalısınız. Devam eden yatırım fırsatları için iş birliği içinde olduğunuz yatırımcılarla güçlü bir profesyonel ilişki kurmanız çok önemlidir.

Siz de hemen İş Bankası'nın sunduğu girişim sermayesi yatırım fonları, girişimcilik programları, girişimcilik ekosistemine yönelik network desteği; paylaşımlı ofis, toplantı, etkinlik alanlarının yer aldığı İş Bankası Girişimcilik Şubeleri gibi avantajlardan yararlanabilirsiniz. İş Bankası ile girişimcilik yolculuğunuzda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.



"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir. "​