EEA - European Environment Agency

23/07/2024 | Press release | Distributed by Public on 23/07/2024 15:45

Un nou instrument de monitorizare al AEM analizează progresele înregistrate în ceea ce privește circularitatea materialelor plastice în Europa

Acest produs a fost tradus din motive de comoditate numai folosind serviciile Centrului de Traduceri pentru organismele UE. Deși s-au depus toate eforturile pentru a asigura acuratețea și completitudinea, nu le putem garanta. Prin urmare, nu ar trebui să se bazeze pe el în scopuri legale sau oficiale. Textul original în limba engleză ar trebui considerat versiunea oficială.

Instrumentulde monitorizare, care este unul dintre modulele tematice ale laboratorului mai extinsCircularity Metrics Lab, analizează progresele înregistrate în ceea ce privește circularitatea materialelor plastice în Europa. Acesta oferă o perspectivă detaliată asupra circularității materialelor plastice, cu informații tehnice pentru factorii de decizie, părțile interesate și public. Modulul va fi actualizat anual cu cele mai recente date și cu noi fluxuri de date pe măsură ce acestea apar.

Circularity Metrics Labal AEM cuprinde o gamă largă de indicatori privind tranziția către o economie circulară. Această inițiativă abordeazămodelele nesustenabile de producție și consum de materiale plastice, care contribuie semnificativ la generarea de deșeuri, poluare, schimbări climatice și alte efecte asupra mediului.

Împreună cu noul instrument de monitorizare,noua notă de informare a AEM, intitulată "The role of plastics in Europe's circular economy" (Rolul materialelor plastice în economia circulară a Europei), arată că se așteaptă o creștere aconsumului de materiale plasticeatât în Europa, cât și la nivel mondial.

Nota de informare compilează date din surse diferite pentru a evalua starea actuală a producției și consumului de materiale plastice, precum și repercusiunile acestora asupra mediului și climei. Aceasta analizează și strategiile de tranziție a Europei către o economie circulară a materialelor plastice.

Modulul tematic privind materialele plastice sprijină contribuția UE la eforturile internaționale de reducere a poluării cu materiale plastice.Comitetul interguvernamental de negociere al Organizației Națiunilor Unitepregătește unacord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic pentru eliminarea poluării cu materiale plastice, inclusiv a poluării marine. O componentă esențială a acestor discuții este stabilirea unor mecanisme de monitorizare robuste care să sprijine și să urmărească angajamentele care ar putea fi convenite în final în cadrul acestui proces internațional.

Centrul tematic european al AEM privind economia circulară și utilizarea resurselora elaborat unraportde sprijin, care evidențiază lacunele în materie de cunoștințe și propune îmbunătățiri privind colectarea datelor și eforturile de monitorizare. În prezent, majoritatea datelor privind producția și consumul de materiale plastice provin din industrie, ceea ce sugerează necesitatea unei mai mari implicări din partea autorităților publice.

Informații esențiale din instrumentul de monitorizare a materialelor plastice:

  • Consumul de materiale plastice în Europaeste ridicat și se preconizează că va crește în conformitate cu creșterile preconizate ale producției globale de materiale plastice.
  • Consumul și producția de materiale plastice au un impact negativ asupra mediului și contribuie la schimbările climatice. Pe plajele din Europa ajung mai multedeșeuri marine, în mediu pătrund niveluri ridicate demicroparticule de plastic, iar creșterea viitoare a consumului de materiale plastice înseamnă că vor crește probabil șiemisiile de gaze cu efect de serădin lanțul valoric.
  • Circularitatea materialelor plasticecrește foarte încet. Există însătendințe încurajatoare: capacitatea de reciclare mecanică este în creștere, exporturile UE de deșeuri de materiale plastice sunt în scădere, capacitatea de producție de bioplastic crește încet, la fel ca utilizarea materialelor plastice reciclate.
  • Dezvoltarea unei economii circulareeste esențială pentru ca materialele plastice să devină mai sustenabile și este un obiectiv central al UE în strategia sa privind materialele plastice și în legislația recentă referitoare la materialele plastice, făcând parte din negocierile privind tratatul ONU pentru a pune capăt poluării cu materiale plastice.