Umeå universitet

11/12/2024 | News release | Distributed by Public on 11/12/2024 05:37

Tar forskningen från labbet till verkligheten genom praktiken

Publicerad: 2024-11-12

Tar forskningen från labbet till verkligheten genom praktiken

NYHETRasmus Öberg, doktorand på Företagsforskarskolan, har under sin praktik på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, arbetat med att utveckla metoder för att detektera farliga kemiska ämnen. Metoderna kan bli viktiga verktyg för myndigheter i arbetet med att upprätthålla säkerhet och upptäcka hot.

Rasmus Öberg, doktorand vid Institutionen för fysik.

BildHans Karlsson

Forskningsprojektet som Rasmus Öberg bedriver inom Företagsforskarskolan vid Umeå universitet handlar om att upptäcka och identifiera skadliga biologiska och kemiska ämnen, till exempel bakteriesporer eller kemiska vapen. En viktig anledning till att han sökte doktorandtjänsten var att få se sin forskning komma till praktisk användning.

­ - Jag tycker att det är väldigt viktigt att det vi upptäcker inte stannar på universitetet, säger han.

I början av 2024 valde Rasmus Öberg att göra sin tre månader långa betalda praktikperiod hos Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som är hans externa part i Företagsforskarskolan.

Min dröm har alltid varit att kombinera forskning och samhällsnytta.

- De senaste åren har jag fokuserat mycket på kemiska ämnen, något som många av FOI:s samarbetspartners är väldigt intresserade av. FOI:s verksamhet riktar sig mycket mot detektion av kemiska stridsmedel, men de tekniker vi använder är även applicerbara i mer civila syften. Exempelvis är drogdetektion ett hett ämne på grund av de drogepidemier som pågår både i USA och här i Europa, säger han.

Omsätter forskning till praktisk nytta

Under praktikperioden har Rasmus Öberg omsatt sin forskning i praktiken genom att arbeta med att ta fram metoder som kan användas för att upptäcka extremt små mängder av farliga ämnen i olika miljöer, bland annat ett system för narkotikadetektion som förhoppningsvis ska kunna användas av myndigheter ute i fält inom några år.

Rasmus Öberg använder sig av laserbaserade metoder - spektroskopi - i sin forskning. När en substans beskjuts med laser, interagerar ljuset med kemiska strukturer i substansen på ett unikt sätt beroende på vilka ämnen den innehåller. Detta gör det möjligt att identifiera specifika kemikalier.

­- Traditionellt sett har de här metoderna krävt stora och klumpiga instrument, men med tiden har de blivit mycket mindre. Nu kan vi även med hjälp av vissa typer av ytor med mikroskopiska strukturer förstärka signalerna från skadliga ämnen, för att även med mindre system uppnå hög signal. Då kan man arbeta med mindre lasrar och detektionssystem och därmed förminska hela detektionsprocessen. Istället för ett instrument i ett stort labb kan du i teorin ha med instrumentet i en specialiserad polisbil eller på en vanlig bandvagn, för att i fält kunna detektera det du är rädd för, vare sig det är narkotika eller kemvapen, säger Rasmus Öberg.

Delaktig i EU-projekt för säkerhet

Förutom arbetet med narkotikadetektion har Rasmus Öberg också deltagit i ett EU-projekt under sin praktik. Detta projekt, som utfördes tillsammans med forskare från flera andra europeiska länder, fokuserar på att utveckla så kallade SERS-ytor, som används för att förstärka signalen från kemiska vapen tusentals gånger när de beskjuts med laser. Det gör det möjligt att upptäcka extremt små mängder av farliga ämnen.

Under 2025 kommer Rasmus Öberg att försvara sin avhandling och efter det väntar förhoppningsvis en post-doc utomlands med parterna inom EU-projektet. Han vill behålla kontakten med FOI, bredda sina kunskaper ytterligare och bygga en karriär som består av såväl akademisk forskning som praktisk tillämpning i samhället.

- Praktiken har hjälpt mig mycket att förstå vad jag vill göra efter min doktorandtid. Min dröm har alltid varit att kombinera forskning och samhällsnytta. Det finns alldeles för få forskare som har ett ben i akademin och ett i näringslivet eller statlig verksamhet. Det är så jag tror att jag skulle kunna göra mest nytta och det är det jag tycker är spännande.

Han beskriver hur kombinationen av att lära sig forskning och att applicera sin kunskap i praktiken har varit en givande erfarenhet inom Företagsforskarskolan som är få förunnad.

- Jämfört med andra doktorander får man ett bredare perspektiv, speciellt om man som jag har privilegiet att ha två fysiska arbetsplatser. Du får fler kontakter, projektmöjligheter och idéer och du lär dig så mycket mer.

Om Företagsforskarskolan och praktiken

Företagsforskarskolan vid Umeå universitet erbjuder doktorander möjligheten att kombinera akademisk forskning med praktisk erfarenhet i näringslivet eller offentlig sektor. Syftet är att stärka samarbetet mellan universitetet och externa organisationer, och att förbereda doktorander för en karriär både inom och utanför akademin.

Doktorander inom Företagsforskarskolan har möjlighet att genomföra en tre månader lång praktikperiod hos den externa organisationen. Praktiken är frivillig och räknas som en del av doktorandens institutionstjänstgöring. Under denna period får doktoranden lön och arbetar med projekt som är relevanta för deras forskningsområde.