11/28/2024 | News release | Distributed by Public on 11/28/2024 03:47
Det er derfor positivt, at regeringen vil trække nye værktøjer frem for at stoppe skruppelløse arbejdsgivere som bryder alle regler og ikke vil overholde arbejdsmiljølovgivningen.
Senest har DR's dokumentarserie "Underdanmark" dokumenteret, hvordan illegalt ophold, manglende løn og livsfarligt asbestarbejde uden lovpligtig uddannelse er hverdagen for migrantarbejdere i den danske byggebranche.
Dokumentaren er desværre ikke en nyhed for os i fagbevægelsen. Også TV2's dokumentarserie "Den Sorte Svane", historierne om børn, der sættes til at arbejde med asbest og vores fagretlige sager viser, at der i for mange brancher er skruppelløse arbejdsgivere, der ser stort på medarbejdernes ve og vel.
Beretningerne viser med al tydelighed, hvor galt det kan gå, når arbejdsgivere tilsidesætter deres ansvar for, at arbejdsmiljøet er sikkert og sundt. Her er der ikke tale om beklagelige fejl eller misforståelser, men om grove og systematiske overtrædelser af dansk lovgivning, der risikerer menneskeliv.
Derfor er det også vigtigt, at der nu indføres et entreprenørstop som sanktionsmulighed overfor de grove overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne, vi stadig ser.
Et entreprenørstop betyder helt kort, at hvis en virksomhed gentagne gange alvorligt og systematisk bryder loven, så kan myndighederne standse al aktivitet for en entreprenør og eventuelle underentreprenører.
Jeg håber, at entreprenørstop bliver en stærk motivation for, at arbejdsgiverne overholder loven. Oplever vi ingen adfærdsændring må lovgivningen strammes yderligere op.
I dag arrangerede Beskæftigelsesudvalget høring på Christiansborg om rapporten fra Aalborg Universitet vedr. migrantarbejderes forhold i byggebranchen.
Rapporten understreger behovet for, at entreprenørstoppet realiseres, så vi undgår de dybt uacceptable beretninger, der dokumenteres i både rapporten og dokumentaren "Underdanmark".