Aalto University

30/08/2024 | Press release | Distributed by Public on 30/08/2024 09:08

Teollisuus 5.0 on ihmiskeskeisyyden vallankumous – viisi asiaa, jotka meidän tulisi tietää siitä

Teollisuus 5.0 on ihmiskeskeisyyden vallankumous - viisi asiaa, jotka meidän tulisi tietää siitä

Julkaistu: 30.8.2024
Uudet teknologiat tekevät teollisuuden toiminnoista entistä älykkäämpiä ja joustavampia, mistä hyötyvät myös yhteiskunta ja työntekijät, sanoo väitöskirjatutkija Xinyi Tu.
Väitöskirjatutkija Xinyi Tu testasi XR-laseja Helsinki XR Centerin tapahtumassa. Kuva: Iida-Sofia Vuori

Maailmanlaajuinen teollisuusympäristö on perusteellisen murroksen keskellä. Teollisuus 5.0, jota on kutsuttu myös viidenneksi teolliseksi vallankumoukseksi, on ennen kaikkea lähestymistavan muutos: teollisuuden huomio siirtyy taloudesta, datasta ja automatiikasta kohti yhteistä hyvää, kestävyyttä ja hyvinvointia.

Aalto-yliopiston väitöskirjatutkija Xinyi Tu on tutkinut siirtymistä kohti vuorovaikutteisempaa ja osallistavampaa teollista valmistamista teollisuus 5.0:n myötä. Muutoksen keskiössä on fyysisen ja virtuaalisen työympäristön yhdistävä teollinen metaversumi - ja sen mahdollistavat kaksi teknologiaa: digitaaliset kaksoset ja laajennettu todellisuus (Extended Reality eli XR).

  1. Teollisuus 5.0 tuo kekseliäisyyden ja luovuuden takaisin kehittyneisiin teknologiaympäristöihin. Tähtäimessä on entistä yksilöllisemmät, kestävämmät ja joustavammat tuotantoympäristöt, joiden toiminta on linjassa inhimillisten arvojen ja yhteiskunnallisten tavoitteiden kanssa. Ihmisen ja koneen saumattomampi yhteistyö parantaa esimerkiksi mahdollisuuksia valmistaa räätälöityjä tuotteita ja optimoida tehtaiden energiankäyttöä. Sitä kautta teknologia ei olisi vain tehokkuuden väline, vaan enemminkin eräänlainen innovaatiokumppani. Tämä puolestaan parantaa teollisuuden kykyä sopeutua haasteisiin, ideoida uutta ja varmistaa, että teknologinen kehitys hyödyttää koko yhteiskuntaa.

  2. Digitaalisten kaksosten ja XR-teknologioiden yhdistämisen odotetaan mullistavan teollisuusympäristöt. Digitaalinen kaksonen on fyysisen kokonaisuuden virtuaalinen malli, jonka avulla monimutkaisten prosessien tai järjestelmien toimintaa voidaan tutkia, seurata ja ennustaa. XR-teknologia puolestaan yhdistää todellisen ja virtuaaliympäristön. Näiden integroiminen saumattomasti teollisessa metaversumissa mahdollistaa uudenlaisen, reaaliaikaisen ja intuitiivisemman vuorovaikutuksen ihmisten ja koneiden välillä. Tehtaat voivat esimerkiksi simuloida toimintoja virtuaalisesti, mikä vähentää virheitä ja seisokkiaikoja, ja työntekijät voidaan kouluttaa turvallisissa virtuaaliympäristöissä. Reaaliaikainen datan visualisointi parantaa nopeaa, tietoon perustuvaa päätöksentekoa.

  3. Nämä teknologiat sovittavat teollisuuden kehityksen yhteen ympäristö- ja yhteiskunnallisten arvojen kanssa. Digitaalisten kaksosten ja XR-teknologioiden integrointi edistää tuotantoympäristöjä, joissa teknologia täydentää ihmisen kykyjä ja teolliset toiminnot ovat älykkäämpiä ja mukautuvampia. Teollisuus voi sitä kautta kehittää kestävämpiä tuotantoprosesseja, vähentää jätettä ja minimoida ympäristöjalanjälkeään. Teknologiat tukevat myös työntekijöiden hyvinvointia ja kehitystä antamalla mahdollisuuden entistä luovempiin ja strategisempiin tehtäviin.

  4. Muutoksen toteuttaminen onnistuneesti ei ole yksinkertaista. Matkalla teollisuus 5.0:n toteutumiseen on monta haasteellista askelta: Digitaalisista kaksosista saatavien monimutkaisten tietojen yhdistäminen helppokäyttöisiin käyttöliittymiin, XR-teknologian tuominen teollisuusympäristöihin, muuntautumiskykyisen ja skaalautuvan teollisen metaversumin rakentaminen. Näiden ratkaisu edellyttää teollisuuden digitaalisten ja fyysisten näkökohtien syvällistä ymmärtämistä ja siihen pohjautuvia innovaatioita.

  5. Suomen uraauurtava strategia on nostanut meidät metaversumikehityksen eturintamaan Euroopassa. Suomi on ensimmäinen Euroopan maa, jolla on kansallinen metaversumistrategia. Tavoitteena on luoda teeman ympärille 30 miljardin euron teollisuus vuoteen 2035 mennessä: Esimerkiksi terveydenhuollossa metaversumi voisi mahdollistaa immersiivisen telelääketieteen ja virtuaaliterapian, ja teollisuudessa virtuaalitehtaat voisivat optimoida tuotantoa, koulutusta ja etätyöskentelyä. Myös luova teollisuus voi kasvaa virtuaalisen sisällön kautta muun muassa muoti- ja pelialoilla, kun brändit löytävät tiensä metaversumiin.

    Metaversumialoite keskittyy digitaalisten kokemusten tulevaisuuteen: metaversumeja kehitetään eettisesti ja vastuullisesti, yksityisyys ja käyttäjien turvallisuus etusijalla, ja metaversumien yhteiskunnallinen kokonaisvaikutus huomioonottaen. Myös EU on sitoutunut perinteisten liiketoimintamallien muuttamiseen vaikuttavammiksi ja ihmiskeskeisemmiksi viime vuonna julkaistun yhteistyöaloitteen kautta (CoP 5.0).

Lisätietoja

Xinyi Tun väitöstilaisuus Industrial Metaverse: Revolutionizing Industry 5.0 with Digital Twins and Extended Reality pidetään 13.9.2024 klo 12. Lisätietoja tapahtumasta.

Xinyi Tu

Doctoral Researcher
+358503022076
  • Julkaistu: 30.8.2024
  • Päivitetty: 30.8.2024
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto Magazine, Tutkimus ja taide Julkaistu: 30.8.2024

Veden voima - Suomi on vesidiplomatian mahtimaa

Asiantuntijat kertovat, miten yhä paheneva veden väheneminen näkyy paitsi politiikassa, myös taloudessa.
Yliopisto Julkaistu: 29.8.2024

Armaan Hooda vietti yhden päivän matematiikan professorina Aallossa

Osana TuKoKe-kilpailua (Tutki-Kokeile-Kehitä) Armaan Hooda voitti päivän professorina Aallossa. Hän vietti päivän yhdessä professori Pauliina Ilmosen ja muiden tutkijoiden kanssa Matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella.
Aalto Magazine Julkaistu: 29.8.2024

Muuttuvan jään tulkit

Professori Jukka Tuhkuri tutkii jäätä Otaniemessä ja jääkentillä ympäri maailmaa. Mokasimme, ja jää muuttui jo, hän sanoo. Nyt pitää ymmärtää, mitä se meille tarkoittaa.
Yhteistyö Julkaistu: 29.8.2024